StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul resurselor umane

Structuri de organizare a managementului resurselor umaneStructuri de organizare a managementului resurselor umane


Structura de organizare a functiei de personal si respectiv, a departamentului de resurse umane depinde de o serie de factori, cum ar fi: marimea organizatiei, rolul atribuit activitatilor de conducere a resurse 454f58e lor umane, specificul local, istoricul organizatiei, sectorul profesional, nivelul de sindicalizare etc.

O varianta de organizare a departamentului de resurse umane este prezentata in figura 7.10.

Limitele diferitelor servicii ale departamentului de resurse umane pot varia in functie de marimea intreprinderii, de calitatea personalului si de politica in domeniul personalului. De exemplu efectivele de angajati pot fi in responsabilitatea sefului serviciului de resurse umane, ca si recrutarea si gestiunea carierelor (fig.7.10.)


Fig 7.10. Model de organigrama pentru departamentul de resurse umane


Fig7.11. Modelul organigramei departamentului de resurse umane pentru o intreprindere de marime medie /mare
De asemenea, conditiile de munca pot fi atasate la comunicatiile interne, acest serviciu devenind astfel responsabil de analiza sociala a intreprinderii. Formarea profesionala poate fi alaturata si serviciului de resurse umane, deoarece ea completeaza activitatile de recrutare si de dezvoltare a carierelor. Uneori directorul de personal poate raspunde direct de negocierile sociale si contractele de munca, in calitate de reprezentant al conducerii superioare a organizatiei.

Una dintre principalele critici aduse functiei de personal se refera la insuficienta folosire a resurselor (de timp si banesti ) disponibile, care ar trebui sa previna insatisfactia salariatilor. Asa cum apreciaza F. Herzberg, autorul teoriei bifactoriale a motivatiei in munca, adevarata responsabilitate a functiei de personal trebuie sa fie promovarea satisfactiei angajatilor .

Organizarea departamentului de resurse umane, avand in vedere cele de mai sus, va urmari doua obiective (fig7.12)

-gestiunea personalului: prevenirea insatisfactiei;

-relatiile umane: promovarea satisfactiei;Fig. 7.12. Organizarea pe obiective a departamentului de resurse umane


Ca si in precedentul tip de organizare, si in acest caz limitele serviciilor pot varia, dar numai in cadrul fiecaruia din cele doua obiective in parte.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact