StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul resurselor umane

Cum ne comportam in viata profesionala si oficiala

CUM NE COMPORTAM IN VIATA PROFESIONALA SI OFICIALA

                   232b18c                    232b18c            


SA GASESTI O SLUJBA DAR SA O SI PASTREZI !Normele de conduita in viata profesionala sau oficiala sunt aceleasi ca in viata sociala sau particulara. Nu exista decit o forma de a sti sa te porti frumos. Se poate insa ca in anumite profesiuni , sa existe o serie de reguli speciale necesare a completa aceste norme generale.Sa retinem mai intii ca arta de a trai , aplicata la viata profesionala , nu e numai cel mai bun mijloc de a facilita relatiile umane ci si cel mai bun mod de a evolua,de a ajunge cineva. Daca oricum o parte importanta din viata noastra ne-o petrecem la serviciu s-o facem onorabil si cu placere.


                   232b18c                   SCRISOAREA

                   232b18c                  

Mai intii ne oferim serviciile printr-o scrisoare care trebuie sa ne caracterizeze. Se utilizeaza hirtie de scrisori obisnuita pe care ne scriem numele, locul si data, strada si numarul si eventual numarul de telefon vor figura in dreapta,la aceeasi inaltime cu numele. Pe acelasi rind cu numele ,dar in stinga , se va indica adresa firmei destinatare.Fiecare paragraf trebuie sa contina o idee noua. Scrisoarea va fi scrisa la masina sau de mina , insa fara greseli. Ea va face asupra destinatarului o prima impresie favorabila. Mai bine rescriem textul decit sa-l trimitem cu greseli. Unele firme cer ca scrisoarea sa fie scrisa de mina pentru ca apeleaza la grafologi in vederea testarii candidatului. Va sfatuim sa revedeti capitolul consacrat corespondentei in ceea ce priveste antetul si formulele de politete recomandate. Veti gasi acolo diferite modele de 'Curriculum vitae '. Se cade sa indicam pe scurt scolile absolvite , functiile ocupate ,cunostintele speciale si aptitudinile personale , apoi mentionam referintele si conditiile de angajare mai ales in cazul in care sint special cerute. Aceste puncte sunt obligatorii intr-o scrisoare in care ne oferim serviciile.

Nu se alatura certificate , recomandari si diplome in original. De regula le enumeram , iar la intilnire le aducem in fotocopii. Firmele care au simtul afacerilor stiu ca aceste documente au necesitat un efort special , au costat bani si ele le vor inapoia imediat , daca nu intentioneaza sa-l angajeze pe candidat.


                   232b18c                   LA INTERVIU

                   232b18c                  

Daca primim o invitatie de a ne prezenta personal ,ne pragatim cu grija pentru aceasta intrevedere. Vom fi corect tunsi si rasi , ne vom imbraca decent. Femeile vor incerca sa arate cit mai bine nedepasind insa linia elegantei si a sobrietatii. Ne vom pregati actele ca sa le gasim usor , si ne vom feri sa intervenim inutil in discutie , mai ales ca sa ne laudam cu relatiile pe care le avem. Nu vorbim primii , ci asteptam sa ni se puna intrebari.

Daca directorul sau seful intreprinderii intra in incaperea in care il asteptam , ne vom ridica , chiar si femeile. In biroul sefului nu ne asezam decit dupa ce am fost invitati si raspundem scurt si clar la intrebarile sale.Daca interlocutorul nostru se ridica , trebuie sa facem la fel chiar daca ni se pare ca n-am spus inca esentialul. Nu insistam sa mai obtinem o intrevedere prin telefon si cu atit mai mult nu ne vom prezenta a doua oara daca nu suntem clar invitati sau angajati in mod sigur. In celelalte cazuri asteptam raspunsul in scris. Daca angajarea a avut loc in cursul acestei intrevederi , multumim pentru increderea acordata si promitem sa indeplinim serviciul cu cit mai multa constiinciozitate. Apoi , parasim incaperea fara graba excesiva dar si fara sa intirziem in mod inutil.


                   232b18c                   DUPA ANGAJARE

                   232b18c                  

In prima zi de munca e de datoria sefului firmei ,sau a unui reprezentant al sau , sa-l prezinte pe noul angajat colegilor lui de munca. Acestia se vor stradui, macar gindindu-se la propiile lor inceputuri in munca respectiva ,sa usureze noului venit integrarea in echipa existenta.' Bobocul ' trebuie sa pastreze in primele zile mult calm stiind ca , la inceput , se va vorbi despre el in toata intreprinderea. Isi va aranja locul de munca cit mai placut si ordonat si se va stradui , inca de la inceput sa se faca util. Odata introdus , cind ajunge sa-si cunoasca seful si colegii , cu bucuriile si necazurile lor , judeca singur ceea ce este permis sau interzis , de exemplu pauza de cafea sau posibilitatea de a aduce ceva de mincare de acasa. Sa precizam , ca locul de munca nu este cel mai indicat pentru a da telefoane particulare , chiar daca ceilalati se comporta cu discretia necesara.

In relatiile noastre cu colegii ne vom pazi ca de foc sa participam la intrigi si ' comploturi '. Se poate sa-ti creezi aici noi relatii , sa ai simpatii sau antipatii, dar nu trebuie sa confunzi relatiile de serviciu cu cele de prietenie. Trebuie sa fim buni colegi cu toti cei cu care lucram. Un barbat se va stradui , in limita posibilului , sa-si mai ajute colegele caci , in ciuda emanciparii , functionarele ramin inainte de toate femei si trebuie sa fie tratate ca atare.

Camaraderia nu te impiedica in nici un fel sa ai idei si sa le propui superiorilor. Este un mijloc cinstit si normal de a avansa fara birfe si intrigi. A te remarca muncind cinstit nu are nimic comun cu intrigile , cu legea junglei si delatiunea , metode prin care unii considera ca reusesc in viata. Profesionalismul , buna crestere si modestia nu te vor arunca in anonimat ci dimpotriva.

                   232b18c                    232b18c

                   232b18c            CIND AI FOST AVANSAT

                   232b18c                  

Cine se comporta corect si interesele sale coincid cu ale patronului , se dovedeste demn de incredere , va putea sa urce treptele vietii profesionale. Dar , cind devii sef , la rindul tau , sunt sanse sa vezi lucrurile cu un alti ochi.Noul avansat va aprecia politetea patronilor sai , gentiletea ,felul lor de a se scuza cind au gresit si vor incerca sa se poarte in acelasi mod. Fata de fostii lui colegi se va purta la fel ca inainte si in nici un caz dindu-si aere de' sef '.

Un bun profesionist stie ca trebuie sa dea exemplu prin disciplina de serviciu. Daca a acceptat onorurile functiei , a acceptat in acelasi timp si obligatiile ei. Nu trebuie sa asteptam de el laude exagerate pentru ceea ce facem corect , dar suntem indreptatiti sa-i pretindem sa nu ne faca reprosuri nesfirsite pentru o greseala intimplatoare. Un sef corect va asculta toti solicitantii cu aceeasi atentie caci stie ca bunele manierele fac parte din obligatiile sale.Nu va face sa astepte inutil pe cei care doresc sa-I vorbeasca , dupa procedeul folosit de unii avocati , medici sau dentisti , care pentru a acredita iluzia unei clientele cu care nu mai stiu ce sa faca ii lasa pe solicitanti sa astepte la nesfirsit. Tocmai persoanele cele mai ocupate gasesc mai mult timp pentru a-i primi pe solicitanti. Ele stiu ca ai mereu ceva de invatat de la altii.

Adesea ora inchiderii suna mai tirziu pentru sef decit pentru subordonati , dar acesta trebuie sa-si aminteasca ca o zi de munca este de ajuns si ca nici o grija nu se va evapora daca o ia cu el acasa !


IN FATA AUTORITATILOR SI A TRIBUNALULUI


Autoritatile si trbunalul au in comun faptul ca intra in vietile particulare fara sa fie chemate. Aceasta constatare nu face mai agreabila vizita pe care trebuie sa o facem in aceste locuri. Revistele comice ar dispare rapid daca n-ar avea ca tema sacrosanta birocratie. Daca cel mai adesea aceste reviste exagereaza , nu este mai putin adevarat ca ghiseul separa doua lumi in care nu se vorbeste aceeasi limba. De o parte si de cealalta ar fi posibil sa se amelioreze aceasta stare de lucruri cu un minimum de cordialitate , de intelegere si de umor.

Am fost de curind la un notar despre care stiam ca este acru si antipatic. Pentru ca i-am vorbit clar si frumos iar problemele pe care le aveam erau foarte complicate , m-a invitat sa stau jos si mi-a oferit o ceasca de cafea !

Nu uitati cind bateti la o usa sa asteptati mai intii raspunsul care va permite sa intrati.

Daca esti convocat in fata unui tribunal este absolute necesar sa te duci , daca n-ai o problema majora care sa te impiedice. Martorul trebuie sa soseasca punctual avind asupra lui convocarea. Asteapta in anticamera sa fie chemat si , bineinteles , isi scoate palaria cind intra in sala , dupa ce in prealabil si-a stins tigara. Inutil sa spunem ca trebuie sa-ti mentii depozitia respectind strictul adevar , caci cea mai mica inexactitate poate sa te coste foarte mult si sa fie pe deasupra cauza unor grave nedreptati. Fie ca suntem martori sau parte in proces, raspundem presedintelui sau ,daca e cazul , avocatului , dar niciodata altor persoane. Ne adresam cu ' Domnule judecator ' sau ' Domnule Presedinte ' celui care prezideaza un tribunal sau cu ' Maiestre ' daca este vorba de un avocat. In schimb , in prezenta altor puteri decit judiciare putem sa ne adresam cu ' Domnule ' daca nu-I cunoastem exact titlul.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact