StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Management bun inseamna oameni de CALITATE
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » management » resurse umane » Diversitatea in organizatii: tineri, varstnici, femei, persoane cu nevoi speciale

Managementul diversitatii



in conditiile in care profilul demografic al comunitatilor si, implicit, al organizatiilor s-a schimbat si continua sa se schimbe, implicarea acti pe piata fortei de munca a grupurilor traditional dezantajate a condus la o marire a diversitatii acesteia. De asemenea, au crescut cerintele si expectantele actorilor, impunand organizatiilor necesitatea operarii intr-o maniera care sa reflecte toate aceste schimbari.
Ca urmare, modificarea demografica face necesara comutarea atentiei de la perspecti privind egalitatea de oportunitati pentru traditionalele grupuri dezantajate, la imperativul atragerii si mentinerii fortei de munca din cadrul intregii diversitati de categorii populationale. Obtinerea egalitatii, corectitudinii si nondiscriminarii la locul de munca se constituie intr-o reala problema, fiind nu numai obiective foarte greu de realizat, dar si dificil de teoretizat.
Perspecti liberala privind egalitatea oportunitatilor se fundamenteaza pe ideea egalitatii prin asemanare" (sameness), fiecare individ trebuind sa aiba acces si sa fie eluat la locul de munca in functie de ceea ce este el, de propriile merite, si nu tinand cont de apartenenta sa la un grup social sau altul.
Contrar acestui punct de vedere, perspecti radicala sustine asigurarea unei distributii echiile a recompenselor la locul de munca, distributie a carei absenta constituie o evidenta a discriminarii (Kirton si Greene, 2000). O astfel de abordare propune insa utilizarea unei discriminari pozitive" pentru a realiza egalitatea, adica manipularea deliberata a unor riabile ale locului de munca pentru a obtine rezultate corecte de la cei apartinand unor grupuri dezantajate (angajari sau promori din cadrul acestor categorii").
Managementul diversitatii se focalizeaza pe ideea unei egalitati ce lorifica diferentele (egalitate prin diferente") atat la nivelul grupurilor sociale nedominante sau subrepre-zentate (etnice, rasiale, sexuale s.a.), cat si la nivel individual (Gentile, 1994 ; Cornelius, Gooch si Todd, 2000), construind un mozaic" in interiorul organizatiei si recunoscand contributia distincti a fiecarui membru, prin recunoasterea diferentelor, si nu prin diluarea lor.
Managementul diversitatii inseamna luarea in considerare a deosebirilor intalnite la diverse categorii - aspecte legate de rasa, etnie, orientare sexuala, rsta si dizabilitati, in stransa relatie cu cele culturale. Scopul final este acela de a reusi administrarea intregii diversitati, respectand principiul egalitatii intr-un context al diferitelor expectatii ale angajatilor, al traditiilor culturale, al preceptelor religioase, adica a tot ce inseamna identitatea personalului, imbogatind astfel cultura organizationala.
In termeni generali, managementul diversitatii ca abordare a egalitatii la locul de munca se focalizeaza mai degraba pe o egalitate prin diferenta" decat prin asemanare", creandu-se astfel un climat ce favorizeaza acceptarea si lorificarea diferentelor dintre indivizi si grupuri si recunoasterea beneficiilor pe care diversitatea le poate aduce intr-o organizatie. Daca o abordare orgainzationala centrata pe egalitatea oportunitatilor vizeaza indepartarea discriminarii, managementul diversitatii este zut adesea ca focalizandu-se pe maximizarea potentialului angajatilor.




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact