StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
marketing MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » MARKETING » marketing general

Conjunctura pietei

CONJUNCTURA PIETEI



Abordat printr-o viziune statica, mediul economic social al intreprinderii se prezinta intr-o anumita stare de echilibru, evolutia sa se realizeaza prin trecerea succesiva de la o s 424i88e tare de echilbru la alta, expresie a modificarilor care au loc intre componentele sale structurale. Aflate in legaturi cvasi-permanente cu mediul, intreprinderea resimte prompt aceste modificari prin impactul pe care il au asupra pietei in cadrul careia actioneaza. Surprinderea modificarilor mediului si a modului in care ele se reflecta asupra activitatii de piata a intreprinderii se realizeaza prin evaluarea conjuncturii pietei.




1.Continutul conjuncturii pietei


Evaluarea pietei si a concurentei desi importanta, in practica se dovedeste insuficienta. In ansamblu, in orice moment, piata se afla intr-un anumit echilibru care reflecta un raport corespunzator intre cerere si oferta. Acest echilibru nu este insa decat aparent deoarece el este expresia multitudinii de acte de vanzare cumparare care se desfasoara in cadrul pietei, acte care exprima tot atatea raporturi ale cererii cu oferta.

Analizata secvential, pe zone geografice, pe firme, pe unitati de productie sau desfacere si pe perioade de timp, piata apare sub forma unor fluctuatii continue a cererii si ofertei.

Conjunctura pietei este formata din fluctuatiile inregistrate de cerere si oferta intr-o anumita perioada de timp, din tendintele de ansamblu exprimate de raportul dintre ele si de efectele pe care le genereaza acestea.


Starile conjuncturii economice sunt exprimate in mod diferit de agentii mediului economico-social, ceea ce face, ca in particular, in cadrul propriilor piete, fiecare intreprindere sa se inscrie intr-o anumita conjunctura speciffica. Ea este expresia efectului camuflat al componentelor mediului, receptate ca factori de in fluenta ai pietei.

De aceea conjunctura trebuie cercetata prin luarea in considerare a multitudinii de fenomene care exprima o viziune de ansamblu, unitara asupra pietei. Se cer astfel examinate concomitent productia, investitiile, forta de munca, salariile, cererea si oferta, consumul,pretul, moneda,comertul, balanta comerciala si balanta de plati.

Urmarirea atenta a raportului dintre aceste componente, identificarea si nticiparilor ce pot interveni, reprezinta obiectivul central al studiilor de conjunctura.

Luand in considerare diversitatea actelor individuale ce alcatuiesc piata, conjunctura reprezinta in ultima instanta, piata la un moment dat. Dinamica mediului determina o evolutie corespunzatoare a pietei de la o anumita stare conjuncturala la alta stare conjuncturala. Din acest punct de vedere, conjunctura pietei reprezinta expresia diferitelor forme pe care aceasta le ia in evlutia s, sub actiunea diferitelor componente ale mediului.

Conjunctura ca raport momentan intre cerere si oferta, exprima si un anumit raport intre diferiti parteneri din cadrul pietei. Din punctul acestora de vedere (vanzatori si cumparatori), conjunctura pietei poate fi favorabila sau nefavorabila, neputand sa fie neutra.

Intelegera corecta a dublei stari a conjuncturii pietei, in functie de pozitia detinuta de agentul economic in cadrul pietei, reprezinta esenta fructificarii ori conrtacararii dupa caz, a efectelor conjuncturii, a desfasurarii eficiente a tranzactiilor.

In analiza conjuncturii trebuie pornit de la faptul ca intr-o anumita perioada actiunea factorilor se realizeaza conjugat, efectul depinzand de intensitatea si directia in care actioneaza fiecare, de legaturile care se stabilesc momentan intre ei. Acest efect exprima starea de ansamblu a economiei unei tari sau zone la un moment dat.

Starea economiei intr-o anumita perioada, privita in ansamblu, ca efect al elementelor constitutive, formeaza conjunctura economica. O astfel de stare se poate caracteriza prin crestere, edresare, stagnare sau reducere a activitatii economice. Acest aspect se reflecta in cadrul pietei printr-o evolutie specifica acesteia, caracterizata prin variatii corespunzatoare ale raportului cerere-oferta.

Privita astfel, conjunctura pietei apare ca oreflectare a conjuncurii economice. O asemenea legatura prezinta o deosebita importanta, deoarece studierea conjuncturii economice se constituie intr-un valoros instrument de cunoastere a conjuncturii pietei.


2.FACTORII CARE DETERMINA CONJUNCTURA PIETEI.


Conjunctura pietei intr-o anumita perioada de timp, este determinata de evolutia si actiunea unor anumiti factori. Luand drept criteriu intensitatea si actiunea lor in timp, deosebim urmatoarele categorii principale de factori:

factori de durata,

factori cu actiune ciclica,

factori sezonieri,

factori intamlatori.

a.       Factorii de durata ationeaza pe termen lung si foarte lung, determinand evolutia de ansamblu a pietei, tendinta acesteia. Din acest motiv acestia se mai numesc factori de tendinta. In afara unor factori de maxima generalizare (progresul tehnic, resursele naturale etc), in analiza conjuncturii un rol deosebit il are masurile de politica economica pe termen lung adoptate de diferite state. De exemplu, se iau in considerare, in evaluarea conjuncturii economice dintr-o tara, obiectivele din programele de guvernare ale fortelor politice aflate la,putere si raporturile de forte dintre ele.

b.      Factorii cu actiune ciclica apar la intervale neregulate de timp si sunt consecinta modului de evolutie a economiei, caracterizata printr-o alternanta a fazelor ciclului economic: inviorare, avant, depresiune, criza. Aceasta alternanta reprezinta momente importante in schimbarea starii conjunccturii economice si de piata. Consecinte conjuncturale deosebite prezinta crizele economice, care produc dereglari profunde in evolutia activitatilor de produtie,repartitie, schimb si consum, ale reproductiei in ansamblu. In acest caz se urmareste stabilirea corecta a ciclicitatii fenomenului si anticiparea incheierii unei faze si a inceperii celeilalte.

c.       Factorii sezonieri determina oscilatii periodice, de obicei anuale ale cererii si ofertei modificand corespunzator conjunctura pietei. Ei se manifesta cu intensitate diferita de la o peroada la alta a fiecarui sezon, ceea ce face ca si starile conjuncturale sa fie diferite. Astfel de situatii apar in cazul unor marfuri la care productia si consumul sunt afectate de sezonalitate cum sunt alimentele, combustibilul etc. Particular pentru aceasta tip de piata este faptul ca au de castigat agentii economici care anticipeaza si fructifica o astfel de conjunctura devansandu-si concurentii.

d.      Factorii intamplatori (accidentali) determina abaterea temporara a pietei de la tendinta. Acestia apar imrevizibil si modifica starea conjuncturii. In aceasta grupa de factori se cuprind conflictele dintre state, catastrofele naturale, seceta, grevele, unele masuri politice ale statelor etc.Fructificarea acestor stari conjuncturale depinde de gradul de adaptabilitate al intreprinderii.


3.INDICATORII UTILIZATI IN ANALIZA CONJUNCTURII PIETEI


Analza conjuncturii pietei se face cu un numar insemnat de indicatorii

dintre care cei mai importanti sunt:

a.Indicatorii conjuncturii economiei mondiale, pe zone si tari exprima ansamblul fenomenelor care au loc in economie la un moment dat, interdependentele dintre ele si modul in care se reflecta in fizionomia pietei. Cei mai expresivi indicatori ai acestei grupe sunt:

- Produsul national brut care evidentiaza tendinta de ansamblu a conjuncturii, fiind o sinteza a tuturor factorilor de influenta economica, permitand evaluari ale efectului cumulat in procesele economice in economie.

- Productia industriala explica evolutia produsului national brut si cu indicatori specifici (volumul productiei industriale, productivitatea muncii, indicele productiei etc)pune in evidenta procesele de inviorare, stagnare ori incetinire a cresterii economice

- Gradul de utilizare a capacitatilor de productie surprinde faze din cadrul ciclului economic in care se afla economia unei tari laun moment dat. Strans legat de acesta este rata somajului a carei scadere semnifica un proces de redresare economica.

- Investitiile de capital fix indica tendintele structurale ale economiei. In baza raporturilor dintre investitii si sursele lor de finantare, a orientarii lor pe ramuri economice sunt anticipate mutatiile in structura ofertei si implicatiile acestora asupra satisfracerii cererii.

- Consumul este analizat prin cercetarea atat a volumului cat si a structurii sale. In stransa legatura cu consumul sunt analizate veniturile si rata inflatiei explicand fenomenele complexe care au loc in economie.

- Comertul interior reflecta starea productiei in ansamblu in diferit domenii de activitate. Dintre indicatorii specifici se detaseaza deverul (volumul vanzarilor si stocurile, acestea scotand in evidenta oscilatiile sezoniere ae pietei precum si imaginea de ansamblu a conjuncturii economice cat si a pietei.

- Fluxurile economice externe reflecta raporturile de schimb desfasurate in cadrul pietei mondiale, evidentiind principalele mutatii si tendinte ce au loc intre diferite tari in ceea ce priveste pozitia ocupata in cadrul comertului mondial. O mare importanta o au aici indicatorii preturilor practicate pe piata internationala, tendintele lor exprimand trasaturi sintetice ale conjuncturii.

-Indicatorii activitatii monetar-financiare care ofera importante indicii asupra mersului activitatii economice. Sugestivi sunt nivelul dobanzilor, situatia rezervelor valutare,cursul de schimb etc. Acestia sunt utilizati in explicarea situatiilor starilor de conjunctura.

b.Indicatorii conjuncturii principalelor piete de marfuri reflecta consecintele conjuncturii economice asupra pietei, explicarea fenomenelor exprimate de acestia facandu-se prin analiza legaturii dintre componentele mediului economico-social si elementele constitutive ale pietei. Obietivul principal il constituie evaluarea raportului cerere-oferta si implicit a preturilor rezultate din acest raport.

- Productia si oferta sunt urmarite prin evidentierea volumului si structurii acestora intr-o anumita perioada, luandu-se in calcul furnizorii, pozitia lor geografica, posibilitatile de oferta si raporturile dintre ei precum si analiza situatiei stocurilor.

- Consumul si cererea sunt evaluate prin prisma volumului, structurii si localizarii, precum si a modului de manifestare.

- Importul si exportul evidentiaza posibilitatile de sporire sau restrangere a ofertei de piata, structura si orienterea geografica, raportul de schimb si balanta comerciala de plati.

- Preturile exprima senta starii conjuncturii unei anumite piete.

c. Indicatorii conjuncturii pietei moneter financiare surprind fluctuatiile specifice inregistrate de cererea si oferta de capital in planul economiei in general si in planul pietei in special. Acestia exprima creditele, nivelul dobanzilor, volumul datoriilor externe si situatia achitarii acestora, situatia balantei de plati, deficitul bugetelor nationale, evolutia cursului de schimb, puterea monedei nationale, tendintele de economisire si restrictiile monetare aplicate. Prin evidentierea acestor indicatori se identifica posibilitatile de asigurare aresurselor banesti necesare desfasurarii activitatii economice, determinare rezultatelor acestei activitati, evaluarea riscurilor si a sanselor manifestarii intiativei.

d. Indicatorii conjuncturii pietei transporturilor vizeaza un sector important al activitatii economice, cu pondere importanta in desfasurarea acesteia. Astfel se includ indicatori ca volumul cererii si ofertei de capacitati de transport, nivelul navlului, supraoferta de capacitate, pozitia geografica a ofertantilor etc.

In functie de plasarea in timp a evolutiei proceselor si fenomenelor, un rol aparte il au urmatorii indicatori:

indicatorii avansati ce caracterizeaza evolutia mai rapida a unor sectoare ale economiei decat dinamica de ansamblu a ei si preced unele uvenimente . Includ ritmul constructiilor, comenzile pentru obiective ce necesita capital fix, contracte pentru acestea etc.

indicatorii concomitenti exprima evolutia unor sectoare care evolueaza in acelasi timp si ritm cu mersul de ansamblu al economiei. Dintre acestia e de mentionat produsul national brut, indicele productiei industriale, gradul de utilizare a capacitatilor de productie, rata somajului etc.

indicatorii intarziati caracterizeaza fenomene caare sunt precedate de anumite manifestari din cadrul economiei. In aceasta categorie se cuprind nivelul dobanzilor, rata inflatiei, cursul de schimb etc.

Indicatorii prezentati caracterizeaza in fapt, mediul in cadrul caruia

actioneaza intreprinderea, privit in ansamblu ca rezultat ainteractiunii asupra tuturor componentelor care il definesc.




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact