StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Experienta este BAZA INOVATIEI
marketing MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » marketing » marketing international » Studii de caz in marketingul international

Coca-cola atacata

Cativa ani s-a luptat compania Coca-Cola pentru a cumpara marcile Dr Peper si 7-Up de la firma Cadbury Schweppes. Initial, cumpararea predea achizitia tuturor pietelor, cu exceptia celor din Statele Unite, Franta si Africa de Sud. Cumpararea acestor marci ducea la cresterea cotei de piata a companiei Coca-Cola in peste 150 de tari. De exemplu, cota de piata a companiei Coca-Cola in Canada urma sa creasca de la 39,4% la 49,1%. in Mexic, cota ar fi crescut de la 68,4% la 72,6%.
Nu toata lumea era insa de acord cu aceasta cumparare. Concurentul principal al companiai Coca-Cola, Pepsi-Cola a expediat scrisori legiuitorilor din Canada, solicitand gurnului canadian sa nu aprobe cumpararea operatiunilor din Canada, mentionand ca achizitia ar duce la slabirea concurentei, cresterea preturilor si pierderea a 300 de locuri de munca aferente activitatilor companiei Pepsi in Canada. Producatorii independenti mai mici s-au alaturat companiei Pepsi in acest demers. Biroul Federal Canadian al Concurentei a fost de acord sa intreprinda o instigatie costisitoare, care a dus la anularea urilor companiei Coca-Cola in Canada. in acelasi timp, Australia, Belgia si Mexicul au respins achizitia. Alte cateva tari europene si gurnul chilian au cerut revizuirea achizitiei. in consecinta, Coca-Cola a dat inapoi de la achizitia marcilor in Europa. in schimb, Africa de Sud a fost inclusa in procesul de achizitie.
Coca-Cola a mai avut de a face cu concurenta si in alte situatii. in mai 2000, birourile companiei Coca-Cola din Londra si Bruxelles erau mereu controlate. Oficialii Uniunii Europene (UE) cautau documente incriminante cu privire la acuzatiile referitoare la acordarea de stimulente ilegale supermagazinelor din Germania, Austria si Danemarca pentru a stoca mai putine produse ale concurentilor. O instigatie similara facuta in Italia cu un an in urma a dus la acordarea unei amenzi de 16 milioane de dolari companiei Coca-Cola. Daca era gasita vinovata si in alte cazuri in UE, compania putea fi amendata cu peste 14 milioane dolari.
Doug Daft, noul presedinte al companiei Coca-Cola, a vizitat Europa si s-a intalnit personal cu oficialii de varf anti-monopol din UE si din diferite alte tari europene. El dorea sa prezinte cazul Coca-Cola personal si sa inteleaga mai bine ingrijorarea oficialilor. El a declarat ca firma Coca-Cola este preocupata sa joace dupa regulile casei pretutindeni unde face afaceri. Cu toate acestea, ceea ce denumea Coca-Cola concurenta agresiva, dar onesta, Europa considera ca este un comportament american iriil, dominant si inaccepil.In acelasi timp au reaparut problemele si pe piata americana. O instanta din Daingerfield, Texas, a gasit vinovata compania Coca-Cola de violarea legii anti-monopol si a amendat-o cu 15,6 milioane de dolari. Coca-Cola a fost acuzata ca le cere comerciantilor cu amanuntul exclusivitate la reclama, afisaje si automate. in plus, raportul Comisiei Federale a Comertului a concluzionat ca achizitiile altor marci de bauturi racoritoare de catre liderii din ramura au dus la cresterea preturilor la consumatorii americani.Intrebari
1. De ce credeti ca unele tari au acceptat achizitia noilor marci de catre Coca-Cola, si altele nu ?
2. Daca presedintele companiei afirma ca ei sunt preocupati sa joace dupa regulile jocului, de ce compania are probleme in atat de multe tari ?
3. Ce sugestii i-ati da companiei Coca-Cola cu privire la gestionarea relatiilor cu gurnul ?


Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact