StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Experienta este BAZA INOVATIEI
MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » marketing » marketing international » Studii de caz in marketingul international
Trimite articolul prin email Expansiune globala? : Studii de caz in marketingul international Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Expansiune globala?Domnul Krishnan, presedintele companiei South Indian Foods Limited (SIFL) era profund ingandurat in biroul sau de la sediul central din Coimbatore, India. Cu 11 ani in urma el a infiintat SIFL cu ajutorul sotiei sale, Maya. Acum, dupa o calatorie de o saptamana in SUA, se gandea la itorul companiei sale. Trebuie sa patrunda SIFL pe pietele straine? Si daca da, pe care dintre acestea?
SIFL a inceput ca o companie care ndea doar trei articole, dar s-a extins rapid. Ea producea si comercializa maioneze, sosuri si paste, care formau ingredientele bucatariei traditionale din sudul Indiei. De exemplu, produsul Maami's Tamarind Mix este facut din mustar, alune de pamant, asafetida, frunze condimentate, pudra de coriandru, si chili uscat, prajite in ulei si apoi amestecate cu extract de tamarind, sare, sofran si otet. Produsul este apoi imbuteliat, si vacuumizat pentru a se pastra mirosul traditional si aroma mixtului de tamarind.
Compania a inceput sa comercializeze produsele sale in apropierea orasului Coimbatore. in curand, au fost infiintate noi unitati de productie in Bangalore si Madras, pentru a ser intreaga piata din sudul Indiei.
Cand domnul Krishnan a ridicat problema expansiunii internationale la o intalnire urgenta a consiliului director, multi au fost entuziasmati, insa putini au fost de acord. Unele dintre comentariile managerilor au fost urmatoarele :
Krishnan. De ce ne putem gandi sa ne extindem in strainatate? Strategia nostra a mers foarte bine pe piata indiana. Cu echipamentele noastre de productie ultramoderne si cu abilitatile de marketing pe care le avem, cred ca putem crea usor o nisa de piata in strainatate.
Sunder. Trebuie sa fim optimisti in printa pietei din SUA. Dupa cum stiti, populatia indiana de acolo este destul de numeroasa pentru a absorbi produsele nostre. Cercetarile noastre de piata ne arata ca bucataria indiana este preferata chiar si de natii amercani.
Shankar. Accept punctul dumneavoastra de vedere, insa uitam faptul ca pe piata SUA trebuie sa concuram cu firme puternice din domeniu.
Krishnan. Ce parere aveti despre Asia? in Asia de Sud, materiile prime necesare pentru realizarea produselor noastre sunt foarte usor de gasit.
May a. Nu cred ca tintirea intregii Asii este o optiune abila. Desi chinezii si japonezii sunt obisnuiti cu orezul, cele mai multe dintre aceste tari asiatice sunt diferite, din punct de vedere cultural, de India. De ce sa nu ne extindem in Marea Britanie ? Aici exista o populatie considerabila care prone din sudul Indiei.
Dinakar. De ce sa nu construim facilitati de productie in SUA si Marea Britanie ? Cred ca productia in strainatate va fi o optiune mai buna decat exportul pe aceste piete.Intrebari
1. Care sunt motivele pentru care SIFL doreste sa se extinda in strainatate ?
2. Care sunt avantajele zarii populatiei indiene rezidenta in tarile straine? Ce probleme pot aparea ?
3. Trebuie SIFL sa urmeze o strategie globala sau o strategie de segmentare globala? Motivati-va raspunsul.
4. in ce masura SIFL poate standardiza mixtul sau - produs, pret, distributie si promovare ? Motivati-va raspunsul.
5. Care sunt avantajele si dezavantajele intrarii mai intai pe piata SUA? Dar in Marea Britanie sau in Asia de Sud ?
6. Exista avantaje si dezavantaje pentru acest produs de a fi etichetat Made in India" ?
7. SIFL va avea concurenti puternici in SUA, precum Kraft. Ce pozitie trebuie sa adopte SIFL in relatiile cu acesti concurenti puternici - atac, etare sau cooperare? Cum ar putea reactiona concurentii puternici din SUA la intrarea pe piata a SIFL ?
8. Pentru a investiga mediul concurential din Romania aferent acestor produse, zitati un supermagazin alimentar. Ce produse alimentare exotice sunt vandute acolo? Ce segment de piata este zat? Ce firma realizeaza aceste produse? Ce sugestie i-ati face firmei SIFL?
Sursa: Adaptat dupa Gillespie, K., Jeannet, P.R., Hennessey, H.D., Global Marketing, Houghton, Mifflin Company, Boston, 2004.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact