StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Experienta este BAZA INOVATIEI
MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » marketing » marketing international » Tehnici si metode in examinarile psihologice
Trimite articolul prin email Focus-grupul : Tehnici si metode in examinarile psihologice Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Focus-grupulO alta metoda de investigare psihologica este focus-grupul. Acesta are scopul de a conduce la o mai profunda intelegere a temei de interes si la o perspectiva mai ampla a participantilor asupra problemei discutate (llut, 1997). Focus-grupul poate fi utilizat fie ca mijloc implicit de colectare a datelor, fie ca supliment al altor metode. De obicei, focus-grupul este alcatuit din 10-l2 persoane, care discuta in prezenta unui moderator o tematica precisa. Moderatorul are un set de 8-l0 intrebari stabilite anterior pe care le adreseaza participantilor. Acestia raspund pe rand la intrebari, dar pot face referire la idei emise de alti participanti, realizandu-se o dinamica productiva pentru a aprofunda subiectul.
Obiectul-stimul, de la care porneste discutia, poate lua diverse forme. Spre exemplu, el poate fi: un spot video care prezinta un accident de munca, pentru a reflecta atitudinea participantilor fata de risc si masurile de protectie; o istorioara scurta despre o relatie romantica la locul de munca, pentru a accede la problematica hartuirii sexuale; un concept important; un eveniment intalnit frecvent la locul de munca etc.
Toate informatiile obtinute pe parcursul desfasurarii focus-grupului sunt inregistrate video sau audio pentru a fi apoi prelucrate si analizate prin diverse metode calitative, cele mai intalnite fiind analiza de continut si cea de tip fenomenologic.
Cu siguranta, cele cinci tehnici prezentate nu epuizeaza totalitatea modalitatilor de examinare psihologica. intre alte tehnici de examinare si investigare psihologica, putem aminti convorbirea, anamneza, simularile experimentale etc. Este important insa sa diferentiem intre examinarea psihologica si aprecierea performantelor. Ultimul aspect va fi detaliat in modulul 7, dar diferentele principale dintre cele doua activitati evaluative sunt sintetizate in tabelul 5.In sfarsit, o ultima recomandare este aceea de a combina cat mai mult aceste metode examinare pentru a obtine o investigare corecta. Acest lucru este posibil datorita depasirii dezavantajelor fiecarei tehnici de investigare in urma imbinarii informatiilor provenite din surse complementare. Chiar si in situatia in care se recurge la o singura metoda de examinare, cum ar fi cazul testelor, nu trebuie sa renuntam la acest principiu simplu. Prin utilizarea mai multor teste psihologice in cadrul unei baterii de teste, alese in mod obiectiv, examinarea va castiga in exactitate si va fi mult mai acurata decat simpla investigare sumara, realizata prin intermediul unei singure probe psihologice.
elul 5. Diferente ative intre aprecierea performantelor si evaluarea psihologica


Aprecierea performantelor
Se focalizeaza, de obicei, pe comportamentele si rezultatele actuale.
Depinde aproape excluside abilitatile de observare ale evaluatorului.
Foloseste metode sau tehnici empirice.
Implica un evaluator subiectisi influentat de barfele" care circula in organizatie.
Evalueaza un set redus de abilitati si comportamente.


Este ghidat de opinii personale.Evaluarea psihologica
Se focalizeaza pe predictia comportamentelor viitoare si a potentialului de performanta.
Depinde atat de abilitatile examinatorului, cat si de proprietatile psihometrice ale instrumentelor utilizate.
Foloseste metode si tehnici stiintifice, validate anterior.
Implica un evaluator calificat, obiectisi neinfluentat de organizatie.
Masoara un set standard si larg de trasaturi, abilitati si caracteristici.


Este ghidat de teorii si constructe psihologice.

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact