StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
marketing MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » MARKETING » marketing online

Anatomia unui site de comert electronicAnatomia unui site de comert electronic


Conceperea site-ului Web/Realizarea catalogului

Un bun realizator al unui site Web va fi in masura sa prezinte un site cu aparenta profesionala care va exprima cultura intreprinderii si in care va fi usor de navigat. Cu cateva solutii pentru crearea magazinului va fi posibila crearea unui site fara a fi necesare cunostinte tehnice avansate. In majoritatea cazurilor cea mai buna solutie ar fi angajarea unei terte persoane pentru construirea magazinului care sa puna baza pe aspectele tehnice si de concepere, iar  de aspectul comercial al magazinului ocupandu-se proprietarul viitorului site.In alegerea unui relizator de site de comert electronic trebuie sa se asigure ca incheierea afacerii se face cu un furnizor care are cunostinte si experiente necesare. In cele mai multe cazuri nu se incheie afacerea doar pentru ca el sa creeze site-ul ci pentru ca el evalueaza nevoile si recomanda tehnologiile si solutiile convenabile intreprinderii. Un mare numar de realizatorii vor oferi intrepriderilor cared doresc sa aiba prezenta pe Web un contract global pentru un site de baza.

Ca in cazul unui punct de vanzare real, trebuie prevazute produsele care trebuie 151i83b alese, caruciorul, o cutie, etc., pentru magazinul virtual. In mod cert se poate angaja un programator pentru a concepe aceste elemente incepand de la 0, dar exista un anumit numar de programe pe piata in care aceste elemente sunt deja integrate.

Utilizarea unui serviciu de modele sau a unor programe de creare a magazinelor

Serviciul de modele este un model, ca Yahoo Store sau serviciul Home Page Creator al IBM la care exista acces. Acest tip de serviciu ofera o solutie mai putin costisitoare pentru micile intreprinderi care vor sa aiba un magazin eficient dar care nu au nevoie de un control perfect asupra capacitatilor de comercializare si asupra celor tehnice ale site-ului. E ceea ce convine cel mai bine micilor magazine care nu au un numar mare de articole de vanzare.

Comerciantii pot crea un magazin simplu alegand optiuni si completand casutele relative elementelor ca descrierea produsului, informatiile legate de societate. Trebuie bineanteles descarcate fisierele grafice si logo-urile care vor fi afisate in magazinul electronic al intreprinderii.

Avantajele modelelor

Usurinta utilizarii;

Executarea tuturor sarcinilor (Netscape, Explorer);

Rapiditatea instalarii;

Nici o necesitate de instalare a unor programe pe calculator;

Minimum de cunostinte tehnice cerute;

Nici o nevoie de a gasi o societate gazda sau un furnizor de servicii internet avand in vedere ca magazinul este gazduit pe site-ul furnizorului de servicii de modele.

Dezavantajele modelelor:

flexibilitate restransa in conceperea si organizarea magazinului;

asemanare intre magazinele elaborate cu ajutorul aceluiasi serviciu de modele;

cresterea pretului o data cu adaugarea articolelor in catalog


Cheltuieli cu serviciul modelelor:

Cheltuielile constau intr-o invoiala lunara de baza majorata cu alte cheltuieli. Acestea depind de numarul tranzactiilor de care magazinul are nevoie  si de numarul articolelor oferite.

Cheltuielile pentru Home Page Creator al IBM variaza de exemplu intre 45$ si 300$ pe luna si nu includ cheltuielile de autorizare in timp real a cartilor de credit. Serviciul modelelor va dirija catre o societate care se ocupa de modul de efectuare  a platilor pentru acest serviciu.Daca formula modelului este interesanta trebuie sa fie aruncata o privire asupra site-ului furnizorului care include adesea demonstratii sau permite crearea unui magazin "pilot" inainte de angajare.

"Software-ul de creare al magazinului" este un instrument pe care cel care il realizeaza il poate utiliza pentru crearea magazinului. Exista versiuni simple si putin costisitoare si altele, mai complexe care costa mai mult. Inca o data, alegerea solutiei depinde de functiunile necesare.

Diversele versiuni ale acestor programe, numite adesea programe exceptionale, variaza in ceea ce priveste complexitatea si functiile lor. Unele sunt foarte simple si usor de utilizat, in timp ce altele contin optiuni, de exemplu  pentru produsele lor, integrarea stocurilor ti administrarea.

Avantajele programelor de creare a magazinului:

  • este mai influent si mai flexibil decat modelul;

permite exercitarea unui control mai mare asupra prezentarii si organizarii magazinului;

  • se integreaza unui mare numar de servicii de gazduire pe Web;
  • este relativ mai usor sa se amelioreze sau sa se modifice magazinul;

Dezavantajele programelor de creare a magazinului:

  • poate fi mai complicat de utilizat decat modelul;
  • trebuie sa fie instalate in calculator;

trebuie sa se lucreze in mod exceptional in cadrul programelor si sa fie descarcata informatia pe server;

  • pot fi cerute cunostinte tehnice sau de programare.

Exemple ale acestor tipuri de programe: INEX Comert Limitat la https://www.inex.com (site disponibil in engleza), ecBuilder de Multiactive Software - https://www.ecbuilder.com (site disponibil numai in engleza)


Cheltuielile aferente serviciului pentru programele de creare a magazinului

Cheltuielile aferente serviciului variaza intre 450$ si 1500$, programele complexe costand inca mai mult. Creatorul site-ului trebuie sa instaleze programele pe calculator si sa descarce fisierele incarcate pe un server compatibil. Doar persoanele care detin anumite cunostinte tehnice utilizeaza in general aceste tipuri de programe pentru ca trebuie in majoritatea cazurilor sa se apeleze la un server pentru a vedea fisierele incarcate.

Un mare numar de programe sunt produse de catre intreprinderile americane, astfel ca este poate dificil sa se obtina sprijinul tehnic si sa se integreze solutiile de tratare a platilor.

Cu programul de creare a magazinului, comerciantii trebuie de asemenea sa plateasca cheltuielile unui serviciu de gazduire pentru spatiul de server, sa stabileasca un cont al comerciantului, sa gaseasca un serviciu de tratare a platilor, si in majoritatea cazurilor, sa se faca apel la un creator care va realiza magazinul cu ajutorul programelor. Un mare numar de servicii de creare a magazinului permit comerciantilor sa descarce programele lor pentru a face o incercare. Este recomandat sa se incerce aceasta solutie  inainte de a face cumparatura.


Furnizorul serviciului Internet/Gazda Web

Un furnizor al serviciului Internet va realiza conectarea la internet in timp ce gazda ofera un spatiu pe serverul sau pentru site-ul de comert electronic. Clientii isi asuma in mod normal cheltuielile lunare bazate pe factori ca spatiul de stocare pe site si marimea bandei.

Gazdele Web incep a oferi, in contrapartida cheltuieli de stocaj lunare, solutii pentru comertul electronic, ca programul de creare a unui magazin chiar si servicii de dezvoltare. Acesta nu include contul comerciantului sau cheltuielile de efectuare a platilor.
Numele domeniului

Numele domeniului este adresa de internet. Ea permite oamenilor de a gasi intreprinderea respectiva pe World Wide Web (de exemplu www.societate.com sau www.societate.md).

Trebuie platite sume de inregistrare pentru a obtine numele domeniului care se termina in .com. Inregistrarea este valabila timp de doi ani. Trebuie apoi platite sumele de reinnoire anuala.

Pentru a sti daca numele domeniului care va fi adoptat este deja utilizat sau pentru a cunoaste regulile cu privire la numele domeniului, trebuie consultat https://www.networksolutions.com- site disponibil numai in engleza (.com, .net, .org).


Contul comerciantului

Contul comerciantului este contul creat pentru magazin in vederea posibilitatii de acceptare a platilor prin intermediul cartii de credit. Trebuie sa existe un cont al comerciantului pentru fiecare tip de carte de credit acceptata (de exemplu Visa, MasterCard). Banca comerciantului coordoneaza viramentul fondurilor intre serviciul de efectuare a platilor, banca si detinatorul cartii.

Fiecare cont al comerciantului este clasat intr-o anumita grupa. Pentru comertul electronic, contul comerciantului va fi clasat in grupa "carte absenta" sau "comanda postala/comanda telefonica". Trebuie furnizate serviciului de efectuare a platilor numarul sau numerele de cont al comerciantului obtinute in banca. Serviciul de tratare va putea astfel sa se integreze in structura magazinului si sa trateze platile in timp real.

Daca nu se poate obtine un cont comerciant al unei institutii financiare, se poate comunica si cu un serviciu de plata on-line, ca Internet Secure (https://internetsecure.com) sau PSIGate (https://psigate.com). Internet Secure garanteaza statutul de comerciant in cea mai mare parte a comerturilor virtuale. Totusi aceste cheltuieli de stabilire si tranzactionare sunt mai ridicate decat in cazul contului comerciantului deschis la o banca.


Depozite de garantie ale comerciantilor

Pentru asigurarea existentei unor fonduri suficiente care sa acopere neplatile, anumite institutii financiare cer depozite de garantie create inainte de acordarea statutului de comerciant.

Inapoierea neplatii este o cerere din partea detinatorului sau emitatorului cartii de a inversa o cumparare efectuata intr-un magazin on-line.

Este foarte important sa se discute cu institutia financiara despre modalitatile contului comerciantului si toate cheltuielile posibile inainte de crearea magazinului electronic.


Serviciile de tratare a platilor

Este vorba despre intreprinderile care autorizeaza si accepta in mod instantaneu comenzile reglate prin cartea de credit pe care le primeste magazinul on-line. Serviciile pe care le asigura permit cumparatorilor care detin carti de credit valide sa efectueze cumparaturi impiedicand realizarea cumparaturilor de catre cei a caror carte nu este valida. 
Cheltuieli cerute de intreprinderile de tratare a platilor

Chiar daca variaza in functie de intreprindere, cheltuielile corespunzatoare sunt:

cheltuieli de stabilire unice;

cheltuieli lunare;

cheltuieli exigibile pentru fiecare tranzactie

Intreprinderile de tratare a platilor lucreaza adesea in intelegere cu institutiile financiare asadar cheltuielile lor sunt integrate in stabilirea contului comerciantului. Este important de stiut daca ele isi factureaza serviciile in mod direct sau prin intermediul institutiei financiare.  


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact