StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
contabilitate CONTABILITATE

Contabilitatea este stiinta si arta stapanirii afacerilor, in care scop se ocupa cu "masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea și controlul activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, precum și a rezultatelor obtinute din activitatea persoanelor fizice si juridice", in care scop "trebuie ss asigure inregistrarea cronologica și sistematica, prelucrarea, publicarea și pastrarea informațiilor cu privire la poziția financiara, performanta financiara si fluxurile de trezorerie, atāst pentru cerintele interne ale acestora, cat si in relatiile cu investitorii prezenti și potentiali, creditorii financiari și comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori"

StiuCum Home » CONTABILITATE » contabilitate financiara

Contabilitatea stocurilor provenite din productie proprie

Contabilitatea stocurilor provenite din productie proprie


OBIECTIVE

a) Definirea notiunilor de produse finite, semifabricate, produse reziduale si productie in curs de executie;b) Preturile de inregistrare folosite la intrarea in patrimoniu a stocurilor, metodele de evaluare a iesirilor din stoc; 141e43b

b) Contabilizarea operatiilor privind intrarile si iesirile de produse, in diferite situatii.

NOTIUNI CHEIE

produse finite, semifabricate, produse reziduale si productie in curs de executie


Structura si evaluarea produselor realizate in cadrul unitatii


Produsele sunt bunuri obtinute in procesul de exploatare, destinate, in principal, livrarilor catre terti. Ele sunt reprezentate de:

a) Semifabricate prin care se inteleg produsele al caror proces tehnologic a fost terminat intr-o sectie sau faza de fabricatie si care trece in continuare in procesul tehnologic al altei sectii sau faze de fabricatie sau se livreaza tertilor;

b) Produsele finite care au parcurs in intregime fazele procesului de fabricatie si nu mai au nevoie de prelucrari ulterioare in cadrul unitatii, corespund din punct de vedere calitativ, putand fi depozitate in vederea livrarii sau expedierii direct clientilor;

a)   Produsele reziduale, materialele recuperabile sau deseurile, reprezentate de bunurile care nu corespund calitativ scopului pentru care au fost fabricate.


In cadrul unitatii se mai pot produce: Animale si pasari, ambalaje, obiecte de inventar.

In categoria activelor circulante materiale se mai cuprinde Productia in curs de executie, reprezentata de productia care nu a trecut prin toate fazele de prelucrare, impuse de tehnologia de fabricatie, precum si produsele care au fost predate la magazia de produse finite, dar pentru care nu s-au intocmit documentele de predare la magazie.

De asemenea, se cuprind in productia in curs de executie si lucrarile si serviciile in curs de executie sau neterminate.

Produsele se pot evalua la intrarea in patrimoniu la cost de productie, caz in care iesirile se evalueaza prin metoda FIFO, LIFO sau la cost mediu ponderat, sau la cost standard, situatie in care iesirile se evalueaza la costul prestabilit iar diferentele de pret aferente iesirilor se calculeaza pe baza unui coeficient de repartizare. Productia in curs de executie se evalueaza intotdeauna la cost efectiv prin metoda directa sau prin metoda contabila (indirecta).


Organizarea contabilitatii analitice si sintetice a stocurilor de produse


Contabilitatea analitica si sintetica a stocurilor de produse se realizeaza prin aceleasi metode ca in cazul stocurilor provenite din cumparari si pe care le-am analizat in cadrul unitatii precedente.

Legat de metoda inventarului intermitent in cazul contabilitatii sintetice a stocurilor de produse, aceasta presupune: obtinerea produselor nu se va inregistra in contabilitatea sintetica, ci doar la nivelul evidentei operative; se inregistreaza doar vanzarea lor (fara sa mai avem descarcarea gestiunii); la sfarsitul lunii se stabilesc prin inventariere stocurile existente (obtinute dar nevandute) care se inregistreaza in conturile de stocuri corespunzatoare, in contrapartida cu contul 711 "Variatia stocurilor". La inceputul lunii urmatoare inregistrarea stocurilor in cauza se anuleaza. Pentru productia neterminata se foloseste intotdeauna metoda inventarului intermitent.


Contabilitatea stocurilor de produse


Contabilitatea produselor se realizeaza cu ajutorul urmatoarelor conturi sintetice de gradul I, conturi de activ: 341 "Semifabricate", 345 "Produse finite", 346 "Produse reziduale", in contrapartida cu contul 711 "Variatia stocurilor". Descarcarea gestiunii de produsele iesite din patrimoniu, in cazul aplicarii metodei inventarului permanent, se face printr-o formula contabila inversa fata de formula contabila de inregistrare a obtinerii lor.

Daca evaluarea produselor se face la cost standard, diferenta intre acest cost si cel efectiv se oglindeste cu contul 348 "Diferente de pret la produse". Aceste diferente pot fi nefavorabile, cand se inregistreaza in negru, sau favorabile, cand se inregistreaza in rosu, reflectand dimensiunea stocurilor de produse din situatiile financiare.

Contabilitatea productiei in curs de executie se realizeaza cu grupa de conturi 33 "Productia in curs de executie", in cadrul careia s-au nominalizat si simbolizat doua conturi, respectiv: 331 "Produse in curs de executie" si 332 "Lucrari si servicii in curs de executie"

Ambele sunt conturi sintetice, operationale, conturi de activ.

In debitul conturilor se inregistreaza, la sfarsitul perioadei, valoarea productiei in curs de executie, stabilita prin metoda directa sau a inventarierii, ori prin metoda indirecta sau contabila, evaluata la cost efectiv. La inceputul lunii urmatoare se storneaza (in rosu sau in negru) valoarea productiei neterminate de la sfarsitul lunii precedente. In ambele situatii contul folosit in contrapartida este 711 "Variatia stocurilor".


Redam in continuare cateva exemple practice privind stocurile de produse:

1. Stocul initial de produse finite la data de 1 februarie N este de 150 kg, evaluat la costul prestabilit de 20 lei/kg. Costul de productie efectiv este de 19 lei/kg. La data de 10 februarie N, unitatea obtine 400 kg de produse finite. La 17 februarie N se vand unui client 500 kg de produse finite la pretul de 30 lei/kg si TVA 19%, cu incasare prin virament bancar. La sfarsitul lunii februarie N, potrivit datelor furnizate de contabilitatea de gestiune, s-a stabilit costul efectiv al produselor obtinute in luna februarie la pretul de 22 lei/kg.


Obtinerea de produse finite evaluate la pret de inregistrare (400 kg x 20 lei/kg)

Vanzarea  produselor finite

Descarcarea gestiunii de produsele finite evaluate la pret de inregistrare (500 kg x 20 lei/kg)


Incasarea prin banca a contravalorii produselor vandute

Diferentele de pret la productiei obtinute in luna februarie [(22 lei/kg - 20 lei/kg) x 400 kg]Diferentele de pret aferente productiei vandute

K =
Rc348 = K x Rc345 = 0,059 x 10.000 = 5902. Din procesul de productie rezulta materiale recuperabile (deseuri) evaluate la suma de 6.000 lei. Ulterior acestea se vand la pretul de 7.000 lei si TVA 19%, incasarea facandu-se in numerar.


Obtinerea de deseuri

Vanzarea deseurilor

Scoaterea din evidenta a produselor reziduale vandute


3. La inventarierea de la sfarsitul lunii se constata in sectiile de baza produse in curs de executie evaluate la costul efectiv de 5.000 lei. La sfarsitul lunii urmatoare stocul de produse in curs de executie era de 2.000 lei

Inregistrarea productiei in curs de executie stabilite la sfarsitul primei luni

Stornarea la inceputul lunii urmatoare a stocului de productie neterminata

Inregistrarea productiei in curs de executie stabilite la finele lunii a doua


4. Se obtin din productie proprie evaluate la cost prestabilit de 2.000 lei, cost efectiv 2.500 lei. Sporul lunar de crestere in greutate, calculat la cost prestabilit, este de 600 lei, costul efectiv al sporului lunar de crestere in greutate fiind de 700 lei. Dupa 4 luni animalele respective se vand ca animale vii la pretul de 8.000 lei si TVA 19%.


Obtinerea din productie proprie a animalelor

Inregistrarea sporului lunar de crestere in greutate

Vanzarea animalelor

Descarcarea gestiunii de animalele vandute

- cost standard: 2.000 + 600 x 4 = 4.400 lei

- diferente de pret: 500 + 100 x 4 = 900 lei;

- cost efectiv: 2.500 + 700 x 4 = 5.300 lei.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact