StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


IDEI NOI pentru cresterea afacerii tale
CONTABILITATE

Contabilitatea este stiinta si arta stapanirii afacerilor, in care scop se ocupa cu "masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea și controlul activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, precum și a rezultatelor obtinute din activitatea persoanelor fizice si juridice", in care scop "trebuie ss asigure inregistrarea cronologica și sistematica, prelucrarea, publicarea și pastrarea informațiilor cu privire la poziția financiara, performanta financiara si fluxurile de trezorerie, atâst pentru cerintele interne ale acestora, cat si in relatiile cu investitorii prezenti și potentiali, creditorii financiari și comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori"

StiuCum Home » CONTABILITATE » contabilitatea institutiilor publice
Trimite articolul prin email Contabilitatea activelor active fixe financiare : Contabilitatea institutiilor publice Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Contabilitatea activelor active fixe financiareContabilitatea activelor active fixe financiare


Activele active fixe financiare reprezinta valori ale institutiei publice detinute de aceasta in patrimoniul altor societati comerciale, pe o perioada mai mare de un an.

Din aceasta categorie fac parte:

■ titlurile de participare;

■ alte titluri imobilizate;

■ creante imobilizate.

Titlurile de participare reprezinta valori sub forma actiunilor detinute de o institutie publica in capitalul unei societati comerciale sau organizatii internationale, pentru care institutia primeste venituri sub forma de dividende.

Contabilitatea titlurilor de participare se tine cu ajutorul contului 260 „Titluri de participare”.

Creantele imobilizate reprezinta imprumuturi pe termen lung sau alte tipuri de creante acordate de institutiile publice altor persoane fizice sau juridice. Contul care evidentiaza creantele imobilizate este 267 „Creante imobilizate  “.

In categoria imprumuturilor pe termen lung se reflecta sumele acordate tertilor in baza unor contracte, potrivit legii, pentru care institutia primeste venituri sub forma dobanzilor. In categoria creantelor imobilizate detinute de institutiile publice sunt incluse garantiile, depozitele si cautiunile depuse de institutia publica la terti.
Activele fixe financiare sunt recunoscute in contabilitate in momentul intrarii acestora in patrimoniu, la costul de achizitie al acestora sau la valoarea la care sunt reflectate acestea in contractul de achizitie.

Eventualele cheltuieli legate de achizitia activelor fixe financiare sunt inregistrate in contabilitatea institutiei drept cheltuieli curente de exploatare.

La data bilantului, activele active fixe financiare sunt reflectate la valoarea contabila. in cazul deprecierii activelor fixe financiare ale institutiilor publice, la sfarsitul anului, se constituie Ajustari de depreciere, contul utilizat fiind 296 „Ajustari pentru deprecierea activelor fixe financiare”.

Ca toate activele active fixe, acestea sunt conturi de activ. in debit se inregistreaza valoarea activelor fixe financiare intrate in gestiunea institutiei, de regula prin conversia creantelor bugetelor, si se crediteaza in momentul iesirii din gestiune ca urmare a cesionarii lor si eventual cu diferentele nefavorabile intre valoarea contabila si pretul de cesiune.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact