StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Arta de a stapani AFACERILE!
CONTABILITATE

Contabilitatea este stiinta si arta stapanirii afacerilor, in care scop se ocupa cu "masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea și controlul activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, precum și a rezultatelor obtinute din activitatea persoanelor fizice si juridice", in care scop "trebuie ss asigure inregistrarea cronologica și sistematica, prelucrarea, publicarea și pastrarea informațiilor cu privire la poziția financiara, performanta financiara si fluxurile de trezorerie, atāst pentru cerintele interne ale acestora, cat si in relatiile cu investitorii prezenti și potentiali, creditorii financiari și comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori"

StiuCum Home » CONTABILITATE » contabilitatea institutiilor publice
Trimite articolul prin email Contabilitatea disponibilitatilor din fonduri cu destinatie speciala : Contabilitatea institutiilor publice Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Contabilitatea disponibilitatilor din fonduri cu destinatie specialaContabilitatea disponibilitatilor din fonduri cu destinatie speciala


O categorie distincta de disponibilitati o reprezinta si cele din fonduri cu destinatie speciala, potrivit reglementarilor in vigoare.

Reflectarea in contabilitate a operatiunilor se realizeaza cu ajutorul conturilor din grupa 55 "Disponibil din fonduri cu destinatie speciala", care cuprinde urmatoarele conturi:

- 550 "Disponibil din fonduri cu destinatie speciala";

- 551 "Disponibil din alocatii bugetare cu destinatie speciala";- 552 "Disponibil pentru sume de mandat si sume in depozite";

- 553 "Disponibil din taxe speciale";

- 554 "Disponibil din amortizarea activelor fixe detinute de serviciile publice de interes local";

- 555 "Disponibil al fondului de risc";

- 556 "Disponibil din depozite speciale constituite pentru construirea de locuinte";

- 557 "Disponibil din valorificarea bunurilor intrate in proprietatea privata a statului";

- 558 "Disponibil din cofinantarea de la buget aferenta programelor/ proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile".

Aceste conturi sunt de activ si, ca atare, se debiteaza cu sumele incasate pentru constituirea fondurilor cu destinatie speciala si se crediteaza cu plat 929j97j ile pentru actiunile respective, in concordanta cu prevederile legale.

Soldul este debitor si reprezinta mijloacele banesti existente in contul de disponibil respectiv.


Exemplu

1. Institutia publica "X" primeste o sponsorizare in suma de 2000 lei pentru achizitionarea unor materiale de natura obiectelor de inventar.

- primirea sumei:


"Disponibil din fonduri cu destinatie speciala""Fonduri cu destinatie speciala"


- receptia materialelor:


"Materiale de natura obiectelor de inventar""Furnizori"


- plata furnizorului:


"Furnizori""Disponibil din fonduri cu destinatie speciala"


2. Pentru acoperirea efectelor inundatiilor, institutia publica "X" primeste alocatii de la buget in suma de 3000 lei. Se incep lucrarile si se acorda un avans de 1000 lei furnizorului.


"Disponibil din alocatii bugetare""Venituri din alocatii bugetare cu destinatie speciala"


- acordarea avansului de 1000 lei furnizorului:


"Furnizori-debitori""Disponibil din alocatii bugetare"Pentru evidentierea unor operatiuni speciale de natura organizarii de licitatie, de pastrare a unor drepturi banesti etc, institutiile publice folosesc contul 552 "Disponibil pentru sume de mandat si sume de depozit".


Exemplu

La institutia publica "X", bursele neridicate ale elevilor, in suma de 1700 lei, se vireaza la sfarsitul anului la sume in depozit.

- depunerea numerarului:


"Disponibil din sume de mandat""Casa in lei"
"Disponibil din sume de mandat si sume in depozit"

=


"Viramente interne"


- in prealabil s-a facut inregistrarea drepturilor neridicate de bursieri


"Bursieri si doctoranzi""Drepturi de personal neridicate"


In anul urmator se inregistreaza plata sumei:


"Drepturi de personal neridicate""Disponibil pentru sume de mandat si sume de depozit"Contabilizarea sumelor provenite din taxele speciale, aprobate de consiliile locale, judetene si de Consiliul general al Municipiului Bucuresti se realizeaza cu ajutorul Contului 553 "Disponibil din taxe speciale".

Resursele banesti provenite din taxele speciale se folosesc pentru acoperirea lucrarilor aferente (de exemplu, taxa de intrare in Statiunea Mamaia).

Se inregistreaza incasarea taxei asupra mijloacelor de transport - 1000 lei in numerar. Lucrarile de modernizare a drumurilor de interes local executate de o intreprindere specializata, potrivit facturii, sunt evaluate la 900 lei.

- incasarea sumei:
"Casa""Venituri din taxe adminis­trative, eliberari permise"


- depunerea sumei in contul de disponibil:


"Disponibil din taxe speciale""Viramente interne"
"Viramente interne""Casa"


- plata facturii furnizorului de lucrari:


"Furnizori""Disponibil din taxe speciale"


In situatia in care anumite bunuri intrate (fie si legal confiscate) in proprietatea privata a statului se valorifica, sumele incasate se evidentiaza cu ajutorul contului 557 "Disponibil din valorificarea bunurilor intrate in proprietatea privata a statului".

Acest cont este folosit de directiile generale ale finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, cat si de administratiile publice de sector, din cadrul directiei generale a finantelor publice a municipiului Bucuresti.

Fiind cont de activ, se debiteaza cu sumele incasate din valorificarea bunurilor intrate in proprietatea privata a statului, potrivit legii, si se crediteaza cu plat 929j97j ile efectuate pentru acoperirea cheltuielilor cu valorificarea bunurilor respective, precum si cu sumele varsate in contul bugetului de stat. Soldul este debitor si reprezinta disponibilitatile existente la un moment dat.


Exemplu

In baza bonului de predare-primire si a procesului de evaluare, se inregistreaza bunuri confiscate in suma de 600 lei. Se vand, in totalitate, prin magazinul organului de valorificare.


- intrarea in gestiune a bunurilor:"Bunuri confiscate sau intrate potrivit legii in proprietatea statului""Fondul bunurilor care alcatuiesc domeniul privat al statului"


- vanzarea bunurilor in numerar (cuvenite bugetului):


"Casa""Alte datorii fata de buget"


- virarea sumelor conturilor in contul de disponibil:


"Viramente interne""Casa"
"Disponibil din  valorificarea bunu­rilor intrate in proprietatea privata a statului""Viramente interne"


- virarea sumei bugetului statului:


"Alte datorii fata de buget""Disponibil din valorificarea bunurilor intrate in proprietatea privata a statului"


- descarcarea din gestiune a bunurilor:


"Fondul bunurilor care alcatuiesc domeniul privat al statului""Bunuri confiscate sau intrate potrivit legii in proprietatea privata a statului"

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact