StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


IDEI NOI pentru cresterea afacerii tale
CONTABILITATE

Contabilitatea este stiinta si arta stapanirii afacerilor, in care scop se ocupa cu "masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea și controlul activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, precum și a rezultatelor obtinute din activitatea persoanelor fizice si juridice", in care scop "trebuie ss asigure inregistrarea cronologica și sistematica, prelucrarea, publicarea și pastrarea informațiilor cu privire la poziția financiara, performanta financiara si fluxurile de trezorerie, atâst pentru cerintele interne ale acestora, cat si in relatiile cu investitorii prezenti și potentiali, creditorii financiari și comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori"

StiuCum Home » CONTABILITATE » contabilitatea institutiilor publice
Trimite articolul prin email Prezentarea generala si structura trezoreriei : Contabilitatea institutiilor publice Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Prezentarea generala si structura trezorerieiPrezentarea generala si structura trezoreriei


Institutiile publice au nevoie de trezorerie pentru a-si conduce activitatea si a-si achita obligatiile.

Desi IPSAS 2 „Declaratia fluxului de numerar“ nu a definit conceptul de trezorerie, se considera ca este vorba despre ansamblul lichiditatilor si echivalentelor de lichiditati.

„Obiectivul acestui standard este de a solicita furnizarea de informatii in legatura cu schimbarile referitoare la numerar si echivalentele de numerar ale unui entitati cu ajutorul unei declaratii de flux de numerar, care clasifica fluxul de numerar din activitati de exploatare, de investitie si de finant 717b18h are pe parcursul perioadei”.

Activitatea de trezorerie cuprinde toate operatiunile privind incasarile si platile curente.

In structura trezoreriei, respectiv a operatiilor de trezorerie se cuprind:

disponibilitatile banesti aflate in conturi curente la banci, in lei si valuta, cecurile si efectele comerciale depuse spre incasare sau scontare la banci;

mijloace banesti din imprumuturi externe si interne contractate sau garantate;

mijloace banesti ale bugetelor;

investitiile financiare, cum sunt obligatiunile emise si rascumparate;

acreditivele in lei si valuta si avansurile de trezorerie;

disponibilitati din fonduri speciale;

imprumuturi;

pe termen scurt;

Operatiunile de incasare si plati au la baza relatiile de drepturi si obligatii cu tertii.

Deci, contabilitatea trezoreriei asigura reflectarea existentei si miscarii titlurilor de plasament, a disponibilitatilor existente in conturi la trezoreria statului, Banca Nationala a Romaniei, banci comerciale si in casierie.

Pentru asigurarea unei discipline bugetare ferme, institutiile bugetare efectueaza operatiile de incasari si plati prin unitatile teritoriale ale trezoreriei statului in raza carora isi au sediul si unde au deschise conturile de disponibilitati, de venituri si cheltuieli.

In vederea efectuarii cheltuielilor, institutiile publice au obligatia de a prezen-ta trezoreriei statului la care au conturile deschise, bugetul de venituri si cheltuieli.

Contabilitatea institutiilor publice asigura inregistrarea platilor de casa si a cheltuielilor efective pe subdiviziunile clasificatiei bugetare, potrivit bugetului aprobat.

Obligatiile banesti intre institutiile publice sau intre acestea si alte persoane fizice sau juridice se pot efectua dupa caz, fie in numerar, fie fara numerar, pe baza documentelor de decontare.


Documentele de incasari si plati in numerar

Operatiunile de incasari si plati in numerar se efectueaza direct prin miscarea sumelor de bani pe baza urmatoarelor documente:

a) Chitanta – serveste ca document justificativ pentru incasarea in numerar in casieria institutiei publice si la efectuarea inregistrarilor in registrul de casa si in contabilitate;

b) Imputernicirea – este document justificativ prin care se autorizeaza o persoana incadrata in aceeasi unitate sau membra a familiei pentru a incasa drepturile banesti de la casieria unitatii cand titularul nu se poate prezenta personal. Imputernicirea trebuie aprobata de conducatorul compartimentului financiar-contabil;
c) Registrul de casa – in lei sau valuta, este un document de evidenta operativa si serveste ca document centralizator de inregistrare a incasarilor si platilor efectuate prin casieria unitatii pe baza actelor justificative. Pe baza lui, se stabileste soldul de casa la sfarsitul fiecarei zile;

d) Dispozitia de plata – incasare catre casierie este documentul justificativ de inregistrare in registrul de casa si in contabilitate a operatiunilor privind achitarea avansurilor aprobate pentru cheltuieli de deplasare si a diferentei de platit catre titularul de avans, in cazul justificarii unor sume mai mari decat avansul primit, precum si a incasarii in numerar a diferentelor ramase neachitate din avansurile de deplasare aprobate si a altor sume, conform reglementarilor legale.

Documentele de incasari si plati fara numerar

Operatiunile de incasari si plati fara numerar constau in decontarea drepturilor banesti prin folosirea unor instrumente de plata, fara miscarea efectiva a banilor. Din categoria acestor instrumente fac parte:

a) Ordinul de plataeste o dispozitie neconditionata, data de emitentul unei banci de a pune la dispozitia unui beneficiar o anumita suma de bani la o anumita data;

b) Ceculeste un instrument de plata folosit de titularii de conturi bancare, cu disponibilitati corespunzatoare in aceste conturi.

La derularea operatiunii participa trei persoane tragator (titularul de cont), care da ordin bancii, ca in calitatea sa de tras sa plateasca la prezentarea cecului o suma de bani unei terte persoane (beneficiar) sau insusi tragatorului, aflat in pozitia de beneficiar.

Cecul prezentat este platit numai la vedere (depunere de catre beneficiar).

Pentru organizarea contabilitatii mijloacelor si operatiilor banesti prin conturile de la trezoreria statului sau bancii prezinta o importanta deosebita circularea si continutul extraselor de cont, impreuna cu documentele justificative ale operatiilor din aceste conturi, anexate.

Institutiile publice folosesc pentru evidentierea operatiunilor de incasari si plati conturile din clasa 5 „Conturi la trezoreria statului si banci comerciale“, structurate in urmatoarele grupe:

50 „Investitii financiare pe termen scurt“;

51 „Conturi la trezoreria statului si bancii“;

52 „Disponibil al bugetelor“;

53 „Casa si alte valori“;

54 „Acreditive“;

55 „Disponibil din fonduri cu destinatie speciala“;

56 „Disponibil al institutiei publice finantate din venituri proprii“;

57 „Disponibil din veniturile fondurilor speciale“;

58 „Viramente interne“;

59 „Provizioane“.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact