StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Arta de a stapani AFACERILE!
CONTABILITATE

Contabilitatea este stiinta si arta stapanirii afacerilor, in care scop se ocupa cu "masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea și controlul activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, precum și a rezultatelor obtinute din activitatea persoanelor fizice si juridice", in care scop "trebuie ss asigure inregistrarea cronologica și sistematica, prelucrarea, publicarea și pastrarea informațiilor cu privire la poziția financiara, performanta financiara si fluxurile de trezorerie, atâst pentru cerintele interne ale acestora, cat si in relatiile cu investitorii prezenti și potentiali, creditorii financiari și comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori"

StiuCum Home » CONTABILITATE » contabilitatea institutiilor publice
Trimite articolul prin email Contabilitatea stocurilor destinate utilizarii in procesul de productie : Contabilitatea institutiilor publice Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Contabilitatea stocurilor destinate utilizarii in procesul de productieContabilitatea stocurilor destinate utilizarii in procesul de productie


in institutiile publice, datorita diversitatii activitatii si a particularitatilor acestora exista urmatoarele categorii de astfel de stocuri: materii prime, materiale consumabile, materiale de natura obiectelor de inventar, materiale rezerva de stat si de mobilizare, ambalaje rezerva de stat si de mobilizare, munitie si furnituri pentru aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.
a) Materiile prime sunt stocuri care participa direct la obtinerea produselor si se regasesc in produsul finit, in forma initiala sau transformate ca urmare a proceselor de prelucrare sau chimice.

Spre exemplu, petrolul este materie prima care se regaseste in componenta benzinei, motorinei, gazolinei etc, dar care si-a sc 444h77e himbat continutul chimic; sau materialul textil este materie prima care nu-si schimba continutul, dar isi schimba forma in functie de produsul la care este utilizat.

b) Materialele consumabile sunt stocuri ce participa la procesul de fabricatie, dar care, de regula, nu se regasesc in produsul finit. Din aceasta categorie fac parte materialele auxiliare, combustibilii, materialele pentru ambalat, piesele de schimb, furajele, materialele sanitare etc.

c) Obiectele de inventar sunt bunuri, de regula sub forma de mijloace de munca, dar care nu pot fi incadrate in categoria activelor fixe deoarece nu indepli­nesc cumulativ conditiile de durata si de valoare.

Din categoria obiectelor de inventar fac parte: echipamentul de protectie si de lucru, imbracamintea speciala, meca­nismele, dispozitivele, verificatoarele, SDV- urile, aparatele de masura si control etc.

Asa cum aratam, institutiile publice, spre deosebire de agentii economice, au activitati specifice cu multe particularitati, cum sunt bibliotecile, muzeele si arhivele statului, care detin documente ce intra in categoria obiectelor de inventar in folosinta.

Pot fi scoase din uz numai bunurile culturale comune uzate fizic sau moral, dupa o perioada de 6 luni de la achizitie.

Deoarece obiectele de inventar nu se consuma in procesul de productie si se folosesc pe mai multe cicluri de exploatare, pentru acestea trebuie organizata o evidenta deosebita fata de celelalte stocuri.

Astfel, urmarirea acestora se face cu ajutorul „Fisei de evidenta a obiectelor de inventar in folosinta” si se evidentiaza in contul in afara bilantului 8053 “Obiecte de inventar in folosinta”.

d) Materiile rezerva de stat si de mobilizare reprezinta stocuri specifice institutiilor publice si se constituie in vederea acoperirii unor nevoi in momentul interventiei unui risc.

Rezervele de stat sunt stocuri constituite la nivelul unei institutii specializate, in scopul de a interveni pentru protectia populatiei, a economiei si pentru apararea tarii in cazul unor calamitati naturale, accidente industriale sau nucleare, epidemii sau in caz de razboi (cont 3041).

Rezervele de mobilizare sunt stocuri ce fac parte din proprietatea publica a statului si cuprind:

in industrie, materii prime, materiale, semifabricate, subansambluri si elemente de completare, utilaje strict specializate, scule, dispozitive, verificatoare;

in comunicatii si transporturi: materiale destinate restabilirii si mentinerii in stare de functionare a capacitatilor de transport si telecomunicatii necesare asigurarii nevoilor fortelor sistemului national de aparare;

in Sanatate, materiale sanitar-farmaceutice consumabile, materii prime si materiale necesare fabricarii produselor farmaceutice, aparatura, instrumentar medical;

in comert, produse alimentare si industriale necesare asigurarii cererilor unitatilor militare, solicitate pe plan local, la mobilizare (cont 3042).

e) Ambalajele rezerva de stat si de mobilizare cuprind ambalajele necesare stocurilor care fac parte din rezerva de stat si de mobilizare. Contul aferent acestora este 305 “Ambalaje rezerva de stat si de mobilizare”.f) Alte stocuri, din care fac parte munitia si furniturile pentru apararea nationala, ordinea publica si siguranta nationala, precum si alte stocuri specifice institutiilor, a caror evidenta se tine cu ajutorul contului 309 „Alte stocuri”.

Echipamentul militar este si el privit diferit la nivel macroeconomic si, de aceea, in contabilitatea la nivel micro trebuie avute in vedere aceste particularitati; astfel, bunurile de folosinta indelungata ce sunt destinate folosirii pe parcursul mai multor perioade de timp sunt tratate drept formare bruta de capital fix (active fixe la nivel micro) la nivelul contabilitatii nationale, in timp ce uniformele, castile, stofele, etc. sunt considerate consum intermediar, adica stocuri consumabile.

Armele de forma rachetelor, bombelor, proiectilelor etc. ce sunt utilizate pentru distrugere si nu pentru producere de noi bunuri, trebuie inregistrate ca „intrari” din procesul de productie.

De asemenea, desi au valoare mare, acestea nu pot fi tratate ca mijloace fixe. Prin extensie, navele de razboi, submarinele, tancurile, avioanele de razboi nu sunt tratate ca mijloace fixe.

Acestea toate, indiferent de valoarea lor sunt tratate de contabilitatea nationala drept consum intermediar.

Pe de alta parte, docurile, aeroporturile militare, podurile, scolile si spitalele militare, deoarece pot fi folosite si in alte scopuri decat cele militare, sunt considerate formare bruta de capital fix.

Tot formare bruta de capital fix sunt considerate toate activele de folosinta indelungata care sunt utilizate in alte scopuri decat cele militare: computere, vehicule, avioane pentru transport de persoane etc.


4.1.1. Evaluarea stocurilor ce participa la procesul de productie la intrarea in gestiune

Asa cum se stie, institutiile publice nu sunt platitoare de T.V.A. pentru activitatea de baza.

Astfel, pentru stocurile utilizate pentru activitatea de baza, costul de achizitie va cuprinde pretul de cumparare al stocului, cheltuielile de transport, aprovizionare si taxa pe valoare adaugata aferenta acestora.

Pentru stocurile utilizate in alte activitati decat activitatea de baza, pentru care institutia este platitoare de T.V.A., costul de achizitie va cuprinde doar primele doua elemente.

in categoria materialelor de natura obiectelor de inventar se inregistreaza si lenjeria de pat, accesoriile de pat (saltele, cearceafuri), echipamentul si materialul sportiv, echipamentul salvamont, inclusiv schiurile, bocancii, echipamentul si uniformele de serviciu care raman in gestiunea institutiei, echipamentul ce se acorda elevilor, studentilor, benzile de magnetofon care nu se imprima definitiv, folosite de institutii, sculele si instrumentele folosite in ateliere.

Materialele de natura obiectelor de inventar se inregistreaza in contabilitate la aceleasi preturi ca si materiile prime si materialele consumabile.

Evidenta analitica se tine pe grupe sau categorii de obiecte de inventar si pe magazii (gestiuni), utilizandu-se una din metodele de evidenta - cantitativ valorica, global valorica sau operativ contabila.

Primirea prin transfer a materialelor de catre ordonatorii subordonati de la ordonatorii superiori se inregistreaza in contabilitate pe baza Notei de transfer -restituire.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact