StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


IDEI NOI pentru cresterea afacerii tale
CONTABILITATE

Contabilitatea este stiinta si arta stapanirii afacerilor, in care scop se ocupa cu "masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea și controlul activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, precum și a rezultatelor obtinute din activitatea persoanelor fizice si juridice", in care scop "trebuie ss asigure inregistrarea cronologica și sistematica, prelucrarea, publicarea și pastrarea informațiilor cu privire la poziția financiara, performanta financiara si fluxurile de trezorerie, atâst pentru cerintele interne ale acestora, cat si in relatiile cu investitorii prezenti și potentiali, creditorii financiari și comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori"

StiuCum Home » CONTABILITATE » contabilitatea institutiilor publice
Trimite articolul prin email Contabilitatea mijloacelor banesti in numerar : Contabilitatea institutiilor publice Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Contabilitatea mijloacelor banesti in numerarContabilitatea mijloacelor banesti in numerar


Institutiile publice pot efectua o serie de operatiuni de incasari si plati in numerar in lei si in valuta.

Sumele in numerar, in lei si in valuta, de care dispune o institutie publica sunt pastrate in casieria acesteia, cu gestionarea lor distincta (separat lei de valuta).

Operatiunile de incasari si plati in lei au o pondere redusa in totalul decontarilor institutiei publice.

Toate operatiunile de casa se 747g63h inscriu de catre casier in registrul de casa, care constituie evidenta operativa pentru asemenea operatiuni.

Contabilitatea operatiunilor de incasari si plati in numerar se realizeaza cu ajutorul contului 531 „Casa” care este un cont de activ si care se debiteaza cu sumele incasate in numerar sau virate in contul de disponibil al institutiei publice, se crediteaza cu sumele platite in numerar sau virate in contul de disponibil al institutiei publice, se crediteaza cu sumele platite in numerar sau virate in contul de disponibil al institutiei. Soldul contului este debitor si semnifica numerarul existent in casieria institutiei.


Contabilitatea altor valori de trezorerie


In casieriile institutiilor publice se pastreaza si alte valori, cum sunt timbre postale si fiscale, bilete de tratament si odihna, tichete si bilete de calatorie, bonuri valorice pentru carburanti auto, bilete cu valoare nominala, tichete de masa, alte valori care sunt evidentiate cu ajutorul contului 532 „Alte valori”.


Contabilitatea acreditivelor si avansurilor de trezorerie


Acreditivul este o forma de decontare care a luat o amploare destul de mare in cadrul relatiilor de decontare interne, stiut fiind faptul ca este utilizata cu prioritate in relatiile internationale. Acreditivele reprezinta disponibilitatile banesti ale unei entitati, virate intr-un cont distinct, la dispozitia unui furnizor in vederea achitarii obligatiei fata de acesta, pe masura livrarii bunurilor, executarii lucrarilor si prestarii serviciilor, dupa caz, reprezentand o garantare a platii obligatiilor. Contul de acreditive se deschide de beneficiar la momentul prevazut in contract (legat de prestarea, livrarea, executarea de servicii) prin virarea mijloacelor banesti din contul de disponibil sau din cel de finantare bugetara. Din momentul deschiderii contului de acreditive, institutia nu mai poate efectua plati sau incasari catre o alta persoana juridica sau fizica decat catre persoana juridica pentru care a fost deschis contul. Din momentul efectuarii receptiei bunurilor sau lucrarilor pentru care a fost incheiat contractul de acreditiv, dupa un numar de zile, de asemenea, stabilit in contracte.

Contabilitatea operatiunilor de incasari si plati din venituri proprii


Institutiile publice pot desfasura si activitati finantate integral sau partial din venituri proprii. Asemenea activitati se intalnesc la institutiile de spectacole, muzee, cantinele de elevi si studenti, institutiile de cercetari, etc.

Sumele incasate din veniturile proprii se inregistreaza in conturile din grupa 56 „Disponibil al institutiilor publice si activitatilor finantate integral sau partial din venituri proprii”.

Evidenta analitica a incasarilor si platilor se tine pe articole si aliniate in cadrul fiecarui capitol si subcapitol.Contabilitatea ajustarilor pentru pierderea de valoare a conturilor de trezorerie


inregistrarea constituirii ajustarilor pentru deprecierea obligatiunilor emise si rascumparate reprezinta o cheltuiala financiara, iar anularea sau diminuarea ajustarilor, deja constituite, reprezinta un venit financiar.

Evidenta ajustarilor pentru deprecierea obligatiunilor emise si rascumparate se realizeaza cu ajutorul contului 595 „Ajustari pentru pierderea de valoare a obligatiunilor emise si rascumparate”.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact