StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
CONTABILITATE

Contabilitatea este stiinta si arta stapanirii afacerilor, in care scop se ocupa cu "masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea și controlul activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, precum și a rezultatelor obtinute din activitatea persoanelor fizice si juridice", in care scop "trebuie ss asigure inregistrarea cronologica și sistematica, prelucrarea, publicarea și pastrarea informațiilor cu privire la poziția financiara, performanta financiara si fluxurile de trezorerie, atâst pentru cerintele interne ale acestora, cat si in relatiile cu investitorii prezenti și potentiali, creditorii financiari și comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori"

StiuCum Home » CONTABILITATE » contabilitatea institutiilor publice
Trimite articolul prin email Contabilitatea incasarilor si platilor efectuate prin conturi la trezoreria statului si banci : Contabilitatea institutiilor publice Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Contabilitatea incasarilor si platilor efectuate prin conturi la trezoreria statului si banciContabilitatea incasarilor si platilor efectuate prin conturi la trezoreria statului si banci


Prin intermediul conturilor la trezoreria statului si bancii (grupa 51) se evidentiaza valorile de incasat cum sunt cecurile si efectele comerciale primite de la clienti, disponibilitatile in lei si in valuta, a dobanzilor si a imprumuturilor pe termen scurt primite.


6.2.1. Contabilitatea incasarilor si platilor prin conturile la banci 545b16f

Contul 512 „Conturi la banci” este un cont bifunctional ce se debiteaza cu sumele incasate de institutie si se crediteaza cu platile efectuate. Soldul debitor prezinta disponibilitatile in lei si in valuta, iar soldul creditor, creditele primite.

Contabilitatea analitica a incasarilor si platilor se tine pe titluri, articole si aliniate in cadrul fiecarui subcapitol sau capitol de cheltuieli.


6.2.1.1. Operatiuni privind disponibilitatile in valuta

Operatiunile bancare in devize se contabilizeaza atat in valuta, cat si in lei, la cursul zilei. De asemenea se stabilesc si diferentele de curs valutar fata de data inregistrarii creantelor sau a datoriilor incasate respectiv platite. La finele exercitiului financiar, disponibilitatile in valuta existente in conturi se evalueaza la cursul de schimb oficial din ultima zi a lunii decembrie. Astfel, diferenta de curs valutar rezultata se inregistreaza la venituri sau la cheltuieli financiare, dupa cum urmeaza:

- diferentele de curs nefavorabile, in cazul in care cursul oficial de la 31 decembrie este mai mic decat cursul de inregistrare:

A. Contul 514 „Disponibil din imprumuturi interne si externe garantate de stat”

Cu ajutorul acestui cont, institutiile publice tin evidenta imprumuturilor interne si externe garantate de stat, acordate de catre institutiile finantatoare interne si externe. Evidenta operatiunilor in acest cont se tine in lei si in valuta, dupa caz, la cursul de schimb valutar de la data operatiunii.
B. Contul 515 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile”

Fondurile externe nerambursabile sunt alocate de institutiile finantatoare externe pentru finantarea unor programe stabilite prin acordurile incheiate cu institutia publica in cauza. Sumele vor fi acumulate in contul 515 „Disponibil din fonduri externe nerambursabile” si cheltuite numai in scopul in care au fost acordate.

C. Contul 516 „Disponibil din imprumuturi interne si externe contractate de autoritatile administratiei publice locale”.

Institutiile publice de subordonare locala pot beneficia de imprumuturi contractate de autoritatile administratiei publice locale pe baza acordurilor incheiate cu institutiile finantatoare externe. Reflectarea in contabilitate a acestor sume se realizeaza cu ajutorul contului 516 „Disponibil din imprumuturi interne si externe contractate de autoritatile administratiei locale”.

D. Contul 519 „imprumuturi pe termen scurt”

Institutiile publice care nu au suficiente mijloace banesti pentru asigurarea desfasurarii normale a activitatii pot apela la imprumuturi pe termen scurt. in cazul in care sunt acordate sub forma unor linii de creditare, acestea apar pe masura efectuarii platilor solicitate de entitate. Reflectarea in contabilitate se realizeaza cu ajutorul contului 519 „imprumuturile pe termen scurt primite”.

Contabilitatea analitica se tine pe obiective.

Institutiile publice finantate din bugetele locale pot primi credite pentru infiintarea unor noi institutii si servicii publice de interes local sau pentru infiintarea unor activitati finantate integral din venituri extrabugetare. Evidenta contabila a acestor credite se realizeaza cu ajutorul conturilor.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact