StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


IDEI NOI pentru cresterea afacerii tale
CONTABILITATE

Contabilitatea este stiinta si arta stapanirii afacerilor, in care scop se ocupa cu "masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea și controlul activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, precum și a rezultatelor obtinute din activitatea persoanelor fizice si juridice", in care scop "trebuie ss asigure inregistrarea cronologica și sistematica, prelucrarea, publicarea și pastrarea informațiilor cu privire la poziția financiara, performanta financiara si fluxurile de trezorerie, atâst pentru cerintele interne ale acestora, cat si in relatiile cu investitorii prezenti și potentiali, creditorii financiari și comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori"

StiuCum Home » CONTABILITATE » contabilitatea institutiilor publice
Trimite articolul prin email Notiuni teoretice despre relatiile cu tertii; clasificare : Contabilitatea institutiilor publice Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Notiuni teoretice despre relatiile cu tertii; clasificareNotiuni teoretice despre relatiile cu tertii; clasificare


Interactiunea institutiei publice cu mediul economico-social genereaza relatii economice, financiare, sociale cu terte persoane fizice sau juridice.

In plan contabil, aceste relatii imbraca forma de datorii si creante.

Creantele reprezinta drepturi ale institutiei fata de terte persoane fizice sau juridice rezultate in urma relatiilor acesteia cu mediul economico-social, relatii in urma carora institutia a a 424d34e vansat un bun, lucrare sau serviciu si pentru care aceasta trebuie sa primeasca un echivalent valoric sau o contraprestatie.

Datoriile pe termen scurt sunt legate de relatiile cu persoane fizice sau juridice, relatii referitoare la cumpararea de bunuri, lucrari sau servicii, la utilizarea fortei de munca, la plata impozitelor si taxelor etc., pentru care institutia trebuie sa acorde un echivalent valoric sau o contraprestatie.

in conditiile in care raportarea in bilantul institutiei publice se realizeaza in raport de natura si lichiditatea creantelor, respectiv de natura si exigibilitatea datoriilor, este important de delimitat in mod clar creantele curente de cele imobilizate si datoriile curente de cele pe termen lung.

Potrivit IPSAS 1 „Prezentarea situatiilor financiare”, o creanta, in calitatea ei de activ, trebuie clasificata ca activ curent in urmatoarele situatii:

■ se asteapta ca aceasta creanta sa fie realizata in cursul ciclului operational al unei entitati;

■ se asteapta ca acesta sa fie realizat in termen de 12 luni de la data bilantului.

Ciclul operational al unei entitati reprezinta perioada de timp necesara pentru transformarea intrarilor (resurselor) in iesiri.

Statul transfera resurse catre sectorul public astfel incat acestea sa le converteasca in bunuri sau servicii (iesiri) astfel incat sa fie satisfacute necesitati de ordin social, politic sau economic.

Toate celelalte creante care nu se incadreaza in una dintre situatiile de mai sus trebuie sa fie clasificate drept creante imobilizate.

Totusi, chiar si atunci cand nu se asteapta sa fie realizate in 12 luni de la data bilantului, creantele comerciale care sunt realizate in cadrul activitatii operationale sunt considerate ca fiind creante curente.

Creantele curente, ca active, sunt prezente si functioneaza din momentul nasterii drepturilor fata de terti si pana in momentul stingerii lor.

Tot potrivit IPSAS 1 „Prezentarea situatiilor financiare”, o datorie trebuie clasificata ca datorie curenta in urmatoarele situatii:

■ se asteapta ca datoria sa fie decontata in cursul ciclului operational al unei entitati;
■ datoria este exigibila in termen de 12 luni de la data bilantului.

Toate celelalte datorii care nu se incadreaza in una dintre situatiile de mai sus trebuie sa fie clasificate ca datorii pe termen lung.

Datoriile curente cuprind datoriile comerciale, datoriile catre angajati si alte elemente de natura costurilor operationale care participa la formarea capitalului de lucru utilizat in cadrul ciclului operational al entitatii.

Astfel de elementele operationale sunt clasificate ca datorii curente chiar daca sunt exigibile dupa mai mult de 12 luni de la data bilantului.

Datoriile curente sunt prezente si functioneaza din momentul nasterii angajamentelor fata de terti si pana in momentul stingerii lor.

Se poate concluziona astfel ca in categoria generica de terti se cuprind creantele curente si datoriile curente, chiar daca in unele cazuri ele depasesc ca termen de lichidare, respectiv exigibilitate, 12 luni de la data bilantului.

Creantele si datoriile curente, pot fi impartite in urmatoarele categorii:

■ creante si datorii comerciale;

■ creante si datorii salariate;

■ creante si datorii sociale;

■ creante si datorii fiscale;

■ decontarile referitoare la fondurile nerambursabile primite de la Comunitatea Europeana (PHARE, ISPA, SAPARD);

■ alte creante si datorii pe termen scurt;

■ creante bugetare si creditori bugetari;

■ decontarile intre institutii publice;

Recunoasterea elementelor in situatiile financiare se realizeaza pe baza a doua criterii care trebuie indeplinite in mod cumulativ:

■ probabilitatea realizarii unui beneficiu economic viitor (pentru active), respectiv a unei iesiri de resurse purtatoare de beneficii economice (pentru datorii);

■ evaluarea sa se poata realiza in mod credibil.

in aceste conditii, o creanta curenta este recunoscuta in bilant in momentul in care este probabila realizarea unui beneficiu economic viitor de catre entitatea publica si creanta curenta are o valoare care poate fi determinata in mod credibil, iar o datorie curenta este recunoscuta in bilant atunci cand este probabil ca va rezulta o iesire de resurse, purtatoare de beneficii economice, din lichidarea unei obligatii prezente si cand valoarea la care se va realiza aceasta lichidare poate fi determinata in mod credibil.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact