StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Ajutorul de care ai nevoie. Cand ai nevoie cel mai multe de el!
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » criminologie
Trimite articolul prin email Falsul in acte de identitate si de calatorie : Criminologie Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Falsul in acte de identitate si de calatorieFalsul in acte de identitate si de calatorie

In categoria actelor de identitate si de calatorie includem:

► buletinele de identitate si cartile de identitate;

► pasapoartele.

Buletinele de identitate si cartile de identitate

In conformitate cu dispozitiile legale in vigoare, cetatenii romani care domiciliaza in Romania sunt pusi in legalitate de urmatoarele acte de identitate :
buletin ori carte de identitate;

adeverinta de identitate sau carte de identitate provizorie.

Printre metodele de falsificare a actelor de identitate, intalnite frecvent in activitatea practica, mentionam:

- inlocuirea fotografiei;

- inlocuirea unor file din buletin;

- indepartarea scrisului din rubricile privitoare la datele personale si inscrierea altor mentiuni s.a.

Specificul acestui fals este ca se indreapta asupra scrisului care completeaza rubricile in care sunt mentionate urmatoarele date : nume, prenume, data nasterii etc. In afara falsului prin inlaturare sau adaugire de text, aceste acte de identitate sunt frecvent falsificate prin inlocuirea fotografiei, substituirea putand fi pusa in evidenta la o examinare de rutina in lumina u.v.

Elemente de securitate :

suportul pentru text, fotografie si alte inscriptionari este inglobat intre doua straturi transparente, cele trei straturi ale cartii de identitate formand un tot unitar;

drapelul tarii este pozitionat central, la o distanta de 3,2 mm de lateral stanga si 2,8 de lateral dreapta, dimensiunile drapelului national fiind de 45 mm/ 7mm;

sigla, reprezentata de un oval in care se afla inscriptia evp, este incadrata la stanga de codul formatiunii de evidenta a populatiei si la dreapta de simbolul judetului;

cartea de identitate prezinta o zona de citire automata, cu urmatoarele particularitati :

fonta de siguranta este asemanatoare cu cea aplicata pe bancnote

procedeul de imprimare, desenul complex si combinatia de culori asigura o protectie sporita

intreaga zona prezinta caractere identificabile optic.

Pasapoartele

Pasaportul este un document international de calatorie, acest document confera titularului dreptul de a trece frontiera de stat. In cazul pasapoartelor situatia este mult mai complexa, cu o mare varietate de modalitati de falsificare.

Pentru prevenirea falsificarii ori contrafacerii pasapoartelor, autoritatile eminente au luat o serie de masuri de securitate, elemente ce atesta existenta falsului, astfel:

coperta este confectionata din diferite materiale – carton, piele, p.v.c., pergamoid, etc., continand, in anumite cazuri, anumite desene si mentiuni: denumirea statului eminent si stema acestuia, felul pasaportului si cetatenia titularului.

hartia filelor pasaportului este de calitate superioara, cu o mare rezistenta mecanica si prevazuta cu o serie de elemente de siguranta :

- elasticitate - fonta de siguranta

- nuanta de culoare - brosarea

- filigranul - caserarea

tiparirea si completarea pasapoartelor se realizeaza cu ajutorul a diferite tipare – tiparul adanc, tiparul in relief si tiparul in acelasi plan, inscrierea seriei fiind facuta fie prin tiparirea prin perforarea paginilor, fie cu ajutorul unor masini speciale in care grafismele sunt redate din puncte si linii punctate.

modul de aplicare a fotografiei pe pasaport, acesta putand consta dupa caz in:

- lipirea la cald - lipirea cu adeziv

- prinderea fotografiei numai prin capsare - lipirea la rece sau la cald


Unele elemente de siguranta sunt prezentate in urmatoarele fotografii :  


ro_rp_alt_falsch_4.jpg (44314 Byte)ro_rp_alt_falsch_2.jpg (40422 Byte)
ro_rp_alt_falsch_7.jpg (32271 Byte)ro_rp_alt_falsch_8.jpg (40538 Byte)ro_rp_alt_falsch_uv_2.jpg (30183 Byte)


Dintre metodele si mijloacele de falsificare si de contrafacere a pasapoartelor,ce pot fi puse in evidenta prin examinarea criminalistica,avem

Contrafacerea pasapoartelor

In categoria falsului total sunt incluse documente emise de anumite organisme sau organizatii fie inexistente sau fanteziste, fie nerecunoscute de autoritatile romane.

Alteori, falsul total este realizat de anumite persoane sau organizatii specializate in contrafacerea de pasapoarte cu siglele unor state recunoscute de tara noastra .

Pentru depistarea acestor contrafaceri – unele cu evidenta aparenta de autencititate – este necesara, identificarea deosebirilor privitoare la :

dimensiunile , culoarea si materialul din care sunt confectionate copertile;

forma si continutul mentiunilor, desenelor si siglelor de pe coperta;

calitatea hartiei filelor – sub aspectul grosimii, elasticitatii, densitatii, filigranul, modul de brosare, caserarea, impresiunile fluorescente si celelalte elemente de siguranta.

modul de tiparire.

continutul si forma impresiunilor de stampila si de timbru sec.

vizele si stampilele de intrare iesire[3].


Fila contrafacuta a unui pasaport romanesc :LITIGIU COMPARATIE

ro_rp_falsch_5.jpg (20117 Byte)ro_rp_falsch_2.jpg (22203 Byte)


LITIGIU                                            COMPARATIE

ro_rp_falsch_3.jpg (24297 Byte)ro_rp_falsch_4.jpg (25154 Byte)


Falsul partial comis prin mijloace mecanice, chimice, acoperiri sau adaugiri de text.

In general, la acest gen de fals actiunea falsificatorului este indreptata asupra urmatoarelor date : nume, si prenume, data nasterii, semnalmente, semne particulare, valabilitatea pasaportului, numele si prenumele insotitorului, data acordarii vizei, stampila de intrare in tara – data aplicarii, indicativul zilei, facsimil, seria si numarul pasaportului s.a.

Falsul prin inlocuirea fotografiei

Este cel mai frecvent intalnit si totodata cel mai rapid si mai comod procedeu de schimbare a identitatii. Fara a intra in prea multe detalii, principale procedee utilizate pentru inlocuirea fotografiei de pe pasaport, astfel:

inlocuirea fotografiei aplicata prin capsare

Falsul comis in acest mod poate fi pus in evidenta de urmatoarele elemente

gelatina fotografiei aplicate ulterior se deterioreaza in juurul capselor din cauza fortarii in momentul fixariideteriorarea fontei de siguranta in momentul desprinderii fotografiei originale

fixarea insuficienta a noii fotografii, aceasta miscandu-se la palpare

uneori, capsele prezinta marginile deformate,fapt datorat actiunii de represare a lor

plierea filei pe care este aplicata noua fotografie, falsificatorul nereusind sa fixeze coordonatele orificiilor si sa le suprapuna perfect pe centrele capselor.

inlocuirea fotografiei aplicate cu adeziv si capse

○ taierea si apoi dezlipirea fotografiei titularului, pe fila pasaportului ramanand numai fragmentul ce contine secventa impresiunii de stampila ori de timbru sec.

○ smulgerea fotografiei initiale si inlocuirea ei cu o alta fotografie

○ suprapunerea peste fotografia originala a stratului de gelatina desprins de pe noua fotografie aplicata

○ contrafacerea pe fotografia aplicata a celorlalte elemente de siguranta – stampila si timbru sec

○ inlocuirea fotografiei aplicate sub folia laminata

○ inlocuirea fotografiei de pe coperta pasaportului

○ inlocuirea fotografiei integrate,realizate cu ajutorul tehnicilor de varf ce fac posibila reproducerea aproape exacta a oricarui tip de fotografie

○ falsul prin inlocuirea foliei laminate ce contine fotografia si datele de identitate.

Falsul executat prin inlocuirea fotografiei:


LITIGIU COMPARATIE

ro_rp_libi_echt_6.jpg (40412 Byte)

LITIGIU

ro_rp_libi_falsch_3.jpg (20805 Byte)

COMPARATIE

ro_rp_libi_echt_5.jpg (28913 Byte)Pasaportul electronic

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a generat schimbari in toate domeniile vietii social-economice. Consiliul Europei a stabilit, conform Regulamentului nr. 2252 pentru emiterea pasapoartelor cu date biometrice, pentru statele membre ale Uniunii Europene, termene pentru introducerea acestora, dupa cum urmeaza :

pentru inceperea introducerii in pasapoarte, in format electronic, a datelor personale si imaginii faciale.

pentru introducerea amprentelor digitale in format electronic.

Biometria este o metoda traditionala de identificare a individului cu ajutorul mijloacelor tehnico-stiintifice moderne, pe baza caracteristicilor anatomice si comportamentale ale acestuia. Aceste caracteristici trebuie sa fie universale, unice, permanente, colectabile si masurabile. Finalitatea sistemului biometric consta in verificarea si autentificarea, identificarea ori codarea datelor care ajuta la obtinerea unor chei biometrice. Astfel, se poate vorbi despre biometria pentru autentificare si biometria pentru identificare.

Biometria pentru autentificare consta in cautarea unui individ „unu contra unu” pentru demonstrarea faptului ca un purtator de document este titularul legitim. Daca amprenta unei persoane figureaza pe o cartela biometrica, cu siguranta persoana care prezinta cartela este adevaratul posesor al acesteia. Aceasta utilizare a datelor biometrice nu asigura unicitatea identitatii, acelasi individ putand avea mai multe identitati. Pornind de la identitatea unei persoane este posibil sa se regaseasca datele biometrice. Eliberarea sau schimbarea unui act constituie o activitate simplificata si securizata, selectionand identitatea persoanei se poate obtine o caracteristica biometrica care este comparata cu cea a purtatorului. De asemenea, unicitatea eliberarii actului este asigurata in momentul eliberarii acestuia. Daca individul are un alt act eliberat sub o alta identitate, datele biometrice ale acestuia sunt deja inregistrate in baza de date si sistemul il detecteaza.

Biometria pentru identificare consta in compararea datelor biometrice anonime cu cele continute in baza de date, cu scopul de a regasi identitatea persoanei intr-o asa-zisa cautare „unu contra unu”. Sistemele de identificare asigura unicitatea identitatii, dar pot avea si alte utilizari:

identificarea unei persoane amnezice, a unei persoane dezorientate, pe fuga ori disparuta sau a cadavrelor, in cazul catastrofelor naturale majore;

identificarea unei persoane care refuza sa prezinte documente de identitate, in cazul unui control;

identificarea unei persoane pornind de la urmele gasite la fata locului, in cazul unei infractiuni.

Tehnici biometrice se clasifica in trei categorii, si anume:

tehnici biometrice bazate pe analiza urmelor biologice (miros, saliva, urina, ADN, sange etc.);

tehnici biometrice bazate pe analiza comportamentala (semnatura, mod de apasare a tastaturii);

tehnici biometrice bazate pe analiza morfologica (amprenta papilara, forma mainii, trasaturile fetei, iris si retina);

Odata cu intrarea in anul 2009, se apreciaza o dublare a tarilor care vor introduce sistemul pasaportului electronic, cunoscut si sub numele de e-passport ICAO (Organizatia Internationala a Aviatiei Civile) indicat ca absolut toate pasapoartele trebuie sa fie prezentate in format electronic (citire electronica a informatiilor stocate) pana in aprilie 2012. Acest lucru presupune ca pasapoartele sa contina un cod alfa numeric in partea inferioara a paginii cu datele de identificare a titularului, conform structurii descrise de ICAO in documentul 9303, partea 1.
Nume, prenume, data si locul nasterii etc.

In prezent este semnata punerea in circulatie a unui numar mare de pasapoarte emise in numerele unor tari cum ar fi: Germ, Canda, Olanda, Marea Britanie, Israel, e.t.c.


De multe ori acestea sunt contrafacute in scopul “justificarii”prezentei intr-un anumit punct de frontiera.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact