StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Informatia - te scoate din incurcaturi
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » criminologie
Trimite articolul prin email Trimite articolul la prietenii tai din lista ta de yahoo messenger Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Inregistrarea penalaInregistrarea penala


Importanta si felurile inregistrarii penale.

Este o evidenta sistematica a unor categorii de persoane, animale si obiecte pentru eventuala lor identificare ulterioara. Astfel, se inregistreaza pe fise persoanele supuse urmaririi penale si infractorii deja condamnati; persoanele disparute; cadavrele 555e46f neidentificate, animalele si obiectele pierdute etc.

2.Inregistrarea alfabetica cuprinde numele, prenumele, numele anterior, porecla, data si locul nasterii, nationalitatea, domiciliul stabil si temporar, starea civila, cu sau fara copiii, profesiunea, locul de munca, semnalmente, antecedente penale, fapta pentru care este invinuit sau condamnat.

Pentru cadavre se trec locul si imprejurarile descoperirii cadavrului, sexul, varsta aproximativa, cauza mortii, descrierea imbracamintei si a obiectelor gasite asupra sa, leziunile, tatuaje, cicatrice, numarul dosarului, numele organului care a efectuat urmarirea.

Fisa inregistrarii alfabetice trebuie sa cuprinda formula dactiloscopica si fotografia de identificare.

3.Inregistrarea animalelor sau obiectelor pierdute se aplica la acele obiecte si animale care au o valoare anumita si caracteristici bine definite iar obiectele si animalele lasate de infractor la locul faptei se inregistreaza indiferent de valoarea lor. Sunt inregistrate imbracamintea, bijuteriile, armele, masinile, tablourile de importanta artistica.

Fisele de inregistrare penala se sorteaza in ordine alfabetica dupa denumire, la obiecte, specie si nume la animale.

4.Inregistrarea dupa procedeele aplicate de infractori (modus operandi) prescurtat “mos”. Prezinta importanta pentru continuarea aceluiasi gen de infractiuni, in vederea identificarii autorilor.

5.Inregistrarea dactiloscopica. In Romania se practica, in principal, inregistrarea dactiloscopica decadactilara, caracterizata intr-o formula de baza a celor zece degete de la maini dupa criteriile de impartire a dactilogramelor in tipuri, completata cu inregistrarea monodactilara.
A.     Pentru clasificarea dactilogramelor, degetele aratatoare de la ambele maini se noteaza cu litere majuscule de la tipul reliefului papilar pe care il au. Celelalte degete se noteaza cu cifre.

Astfel, adelticele se noteaza cu A sau 1, dextrodelticele cu D sau 2, sinistrodelticele cu S ori 3, bidelticele cu B sau 4, tridelticele cu T ori 5, quatrodelticele cu Q ori 6, simianele si danteliformele cu O sau o (zero) iar cele nedefinite cu X sau x (mic).

Se realizeaza o formula primara sub forma de fractie: simbolurile dactilogramelor mainii drepte la numarator iar cele de la mana stanga la numitor.

Ex. B – 2434

S – 5241

B.     Formula secundara se intocmeste cand din cauza numarului mare de fise, peste 50 de fiecare formula, clasificarea lor numai in tipuri devine insuficienta. Subclasificarea se face la degetele aratatoare sau chiar la toate daca este necesar, in urmatoarea ordine: aratator, mijlociu, inelar, mic iar la sfarsit  degetul mare; sub forma de fractie cu mana dreapta la numarator si mana stanga la numitor.

C.     Inregistrarea monodactilara nu poate fi utilizata drept punct de plecare la stabilirea formulei decadactilare dar permite verificarea daca urmele de la locul faptei au fost create sau nu de o persoana inregistrata anterior. Ea reprezinta un supliment al inregistrarii alfabetice decadactilare.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact