StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept administrativ

Activitatea administratiei publiceACTIVITATEA ADMINISTRATIEI PUBLICE
Dupa ce veti citi acest capitol puteti sa:

Prezentati continutul activitatii administratiei publice

Faceti diferenta intre acte administrative, operatiuni administrative si mate 212b13c riale

Cunoasteti situatiile in care se efectueaza operatiuni administrative si mate 212b13c riale

Definiti corect notiunea contractului administrativ


Sectiunea I - Formele activitatii administratiei publice


Cei mai reprezentativi autori admit ca, administratia publica isi concretizeaza activitatea in doua mari categorii de acte juridice:

acte administrative;

contractele administrative.

Atat actele administrative, cat si contractele administrative, ca acte juridice unilaterale respectiv bilaterale, intervin cu o frecventa relativ mica, in actiunea administratiei publice. Cea mai mare parte din activitatea organelor administratiei publice este alcatuita din operatiuni administrative si operatiuni materiale.

Aceste operatiuni intervin in legatura cu emiterea actelor administrative, a actelor juridice pe care le face administratia publica, sau alte organe ale statului, precum si cu executarea acestor acte juridice.

In mod firesc, se simte nevoia unui intreg lant de operatiuni administrative (proiecte de acte juridice, intocmirea de referate, aplicarea unei stampile, intocmirea de statistici, etc) si operatiuni materiale (operatii cu caracter cultural, medical, de invatamant, etc).

Analiza operatiunilor administrative ne ajuta sa intelegem mai bine notiunea actului administrativ, de aceea le vom mentiona pentru a fi retinute ca atare.


Sectiunea a II-a - Operatiunile administrative si materiale


Prin operatiuni administrative intelegem, acele activitati materiale efectuate de functionarii publici de-a lungul procesului administrativ.

Prin ele insele, operatiunile administrative si mate 212b13c riale nu reprezinta elemente ale dreptului, ale vointei juridice ci, au semnificatia unor operatiuni de birou.

Operatiunile administrative prezinta totusi o anumita semnificatie din punct de vedere juridic si consta in urmatoarele aspecte:

a)     operatiunile administrative si materiale intervin in legatura cu emiterea si executarea actelor juridice ale organelor administratiei publice;

b)    operatiunile administrative si materiale constituie, uneori, conditia aplicarii unor norme juridice (ex.: plata pe care o datoreaza beneficiarul unei prestatii de serviciu pe care a facut-o un organ al administratiei publice, sau raspunderea civila a unui organ al administratiei, in cazul unei efectuari gresite a unei astfel de operatiuni.

c)     operatiunile administrative si materiale pot constitui conditia de validare a unui act juridic administrativ.


Sectiunea a III-a Contractele administrative


1. Notiune

Contractele administrative sunt acte juridice pe care le incheie organele administratiei publice cu cei administrati, acte care dezvolta o vointa juridica generatoare de drepturi si obligatii pentru partile in cauza.Prin natura lor, contractele administrative sunt asemanatoare cu contractele de drept civil, chiar identice, dar regimul juridic aplicabil este diferit; de dreptul public sau de dreptul civil.

2. Trasaturi ale contractului administrativ.

In contractul administrativ, una din partile contractante are calitatea de autoritate sau organ al administratiei publice, iar cealalta parte, este un particular, care are calitatea de persoana fizica sau persoana juridica.

Potrivit legislatiei in vigoare, obiect al contractelor administrative poate fi:

concesionarea unor activitati economice, servicii publice, unitati de productie ale unor regii autonome si terenuri, proprietate de stat;

inchirierea de bunuri care apartin organelor statului care administreaza astfel de bunuri, in scopul folosirii lor ca parte in contract, de catre persoane fizice sau juridice;

locatia gestiunii unor regii autonome sau societati comerciale (sectii, uzine, ateliere, etc);

concesionarea terenurilor apartinand domeniului public;

utilizarea domeniului public prin acte unilaterale de autorizare, de catre persoane fizice sau juridice, in scopul efectuarii unor activitati comerciale.

3. Clasificarea contractelor administrative.

Contractele administrative pot fi clasificate dupa mai multe criterii, dar ne raportam la cele mai semnificative, care se refera la: subiecte, natura si modalitatile de incheiere.

In privinta subiectelor distingem: contracte incheiate intre doua autoritati ale administratiei publice si contracte incheiate intre o persoana de drept public si un administrat (persoana fizica sau persoana juridica).

Referitor la clasificarea dupa natura (obiect), putem stabili doua categorii: contracte incheiate pentru realizarea serviciilor publice destinate valorificarii bunurilor domeniului public si contracte incheiate pentru realizarea unor servicii publice (invatamant, sanatate, ordine publica etc), prestari servicii, executarea de lucrari publice.

In fine, dupa modalitatea de incheiere, vom mentiona, in primul rand, licitatia publica, o alta situatie se refera la cazul in care contractul se incheie prin simpla invoiala. Uneori, pentru un astfel de tip de contract este necesara ca 'ad-validitatem' aprobarea Guvernului.


Cuvinte cheie

Operatiuni administrative acele activitati materiale efectuate de functionarii publici de-a lungul procesului administrativ.

Contracte administrative - acte juridice pe care le incheie organele administratiei publice cu cei administrati, acte care dezvolta o vointa juridica generatoare de drepturi si obligatii pentru partile in cauza.

Intrebari:

Care sunt formele activitatii administratiei publice

Ce intelegeti prin operatiuni administrative si materiale

Care sunt trasaturile contractului administrativ


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact