StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare n relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept administrativ

Structura organizatorica a organelor administratiei publice centrale

STRUCTURA ORGANIZATORICA A ORGANELOR ADMINISTRATIEI PUBLICE CENTRALEDupa ce veti citi acest capitol puteti sa:

     949f59j Cunoasteti organele care compun administratia publica centrala

     949f59j Prezentati atributiile specifice fiecarui organ din structura administratiei publice centrale     949f59j Intelegeti natura relatiilor ce pot interveni intre aceste organeAdministratia publica centrala cuprinde:

1.     949f59j Organele supreme ale administratiei publice:

a)    Presedintele Romaniei.

b)    Guvernul.

2.     949f59j Organele centrale de specialitate:

a)    Ministerele si alte organe subordonate Guvernului.

b)    Autoritatile autonome.

3.     949f59j Administratia de stat din teritoriu:

a)    Prefectul.

b)    Serviciile descentralizate ale ministerelor si celorlalte organe subordonate.


Sectiunea I - Organele supreme ale administratiei publice


A. Presedintele Romaniei.

Ca sef al executivului, Presedintele Romaniei are sarcina de a garanta independenta nationala, unitatea si integritatea teritoriala a tarii, ceea ce presupune, in mod logic, ca Presedintele sa fie 'comandantul fortelor armate'. In vederea realizarii acestei sarcini, presedintelui ii sunt prevazute atributii in domeniul apararii (declararea mobilizarii sau respingerea unei agresiuni armate), precum si in situatii exceptionale (instituirea starii de urgenta sau a starii de asediu).

Atributiile principale ale Presedintelui, in relatia cu Guvernul, sunt urmatoarele:

a)     949f59j desemnarea candidatului pentru functia de Prim Ministru;

b)    numirea Guvernului pe baza votului de incredere acordat de Parlament;

c)     949f59j revocarea si numirea unor membrii ai Guvernului, in caz de remaniere;

d)    consultarea Guvernului;

e)     949f59j participarea la sedintele Guvernului;

B. Guvernul.

Guvernul, este organul central al puterii executive care organizeaza realizarea administratiei publice pe intreg teritoriul tarii si in toate domeniile de activitate supuse reglementarii legii.

Guvernul, atat in Romania, dar si in celelalte state, are sarcina fundamentala de a realiza politica natiunii, el fiind initiatorul, modelatorul si executorul masurilor de lansare economica, de scadere a inflatiei si stabilizare economica. Guvernul, raspunde de ordinea publica, de apararea nationala, precum si de raporturile statului roman cu alte state.

Primul-ministru conduce Guvernul si coordoneaza activitatea membrilor acestuia, respectand atributiile ce le revin. Totodata, are o serie de atributii ce tin de realizarea sarcinilor politice ale Guvernului.

In baza legii, Guvernul isi constituie un Birou executiv pentru rezolvarea operativa a problemelor curente si pentru urmarirea aducerii la indeplinire a masurilor dispuse de Guvern.

Biroul executiv este compus din primul-ministru, ministrii de stat, ministrul finantelor, ministrul justitiei, ministrul de interne si ministrul apararii nationale.

Guvernul, are potrivit legii de organizare si functionare urmatoarele atributii:

a.     949f59j atributii in domeniul politico-administrativ

b.     949f59j atributii in domeniul economiei nationale

c.     949f59j   atributii in domeniul social


Sectiunea a II-a - Organele centrale de specialitate

Ministerele sunt organe centrale ale puterii executive care conduc si coordoneaza administratia publica, in diferite domenii si ramuri de activitate. Numarul ministerelor este determinat de masa sarcinilor administratiei publice intr-un domeniu sau altul de activitate, dar si de conceptiile si interesele politice care se manifesta la factorii care compun sistemul politic. Ministerele indeplinesc sarcinile de conducere si organizare, pe baza si in conditiile stabilite de lege, in domeniul de activitate al fiecarui minister, in raport de specificul sau.

Autoritatile administrative autonome - se pot infiinta prin lege organica, fiind vorba de alte asemenea autoritati decat cele infiintate direct de Constitutie: Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, Serviciul Roman de Informatii, Curtea de Conturi, etc.

In sfera autoritatilor centrale autonome retinem: Consiliul National al Cinematografiei, Consiliul National al Audiovizualului, Banca Nationala, etc.


Sectiunea a III-a - Administratia de stat din teritoriu


Prefectul este reprezentant al Guvernului si transpune puterea executiva si administratia publica centrala in administratia publica judeteana.

Conform legii administratiei publice locale, Guvernul numeste cate un prefect in fiecare judet, precum si un prefect pentru municipiul Bucuresti. Prefectul este ajutat de un subprefect, iar in municipiul Bucuresti de doi subprefecti.

Atributiile prefectului pot fi grupate in trei categorii:

a)    atributii ca reprezentant al Guvernului:

-     949f59j      949f59j sa informeze si sa tina la curent Guvernul cu necesitatile comunitatii din judet;

-     949f59j      949f59j asigura realizarea intereselor nationale, respectarea legii si a ordinii publice;

-     949f59j      949f59j asigura realizarea strategiei si a obiectivelor din Programul Guvernului;

-     949f59j      949f59j dispune luarea masurilor corespunzatoare pentru prevenirea infractiunilor si apararea drepturilor cetatenilor;

-     949f59j      949f59j prezinta anual Guvernului, un raport asupra starii generale economice, sociale, culturale si administrative a judetului, inclusiv realizarea programului de guvernare;

b)    atributii ca organ de administratie publica generala.

In aceasta privinta, prefectul exercita un control de tutela asupra actelor administrative pe care le fac primarii si consiliile comunale, orasenesti si municipale, precum si consiliile judetene, delegatia permanenta si presedintele acesteia. Acest control priveste numai legalitatea actelor administrative si este un control combinat de natura administrativa si judiciara. Daca constata ilegalitati cu privire la aceste acte, prefectul nu poate lua nici o masura privind desfiintarea lor, ci are numai calea sesizarii instantei de contencios administrativ, aceasta urmarind sa se pronunte asupra legalitatii actului contestat.

c)     949f59j atributii de coordonare ale prefectului.

Prefectul avizeaza numirea sau eliberarea din functie a conducatorilor serviciilor publice descentralizate ale ministerelor si ale celorlalte autoritati ale administratiei centrale organizate in judete si in municipiul Bucuresti, iar in cazuri justificate poate retrage acest aviz.

Prefectul emite ordine, fie individuale, cum sunt numirile, fie normative, mai ales in materie de politie administrativa.


Cuvinte cheie

Guvern organul central al puterii executive care organizeaza realizarea administratiei publice pe intreg teritoriul tarii si in toate domeniile de activitate supuse reglementarii legii.

Minister organ central al puterii executive care conduce si coordoneaza administratia publica, in diferite domenii si ramuri de activitate.

Prefect - reprezentant al Guvernului si transpune puterea executiva si administratia publica centrala in administratia publica judeteana


Intrebari:

1.     949f59j      949f59j      949f59j      949f59j Care este structura organizatorica a administratiei publice centrale

2.     949f59j      949f59j      949f59j      949f59j Ce intelegeti prin organe centrale de specialitate

3.     949f59j      949f59j      949f59j      949f59j Care sunt atributiile prefectului
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact