StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept administrativ

Dreptul aplicabil administratiei publice

DREPTUL APLICABIL ADMINISTRATIEI PUBLICE


Dupa ce veti citi acest capitol puteti sa:

definiti corect dreptul administrativ

punctati izvoarele dreptului administrativcunoasteti continutul normelor de drept 757b15h administrativ

prezentati elementele specifice raportului de drept administrativ


Sectiunea I - Reglementarea juridica a administratiei publice


Administratia publica ca fapt social si ca specie a activitatii publice se afla sub incidenta unor norme juridice.

Ansamblul normelor juridice care reglementeaza relatiile sociale ce formeaza obiectul administratiei publice reprezinta 'dreptul aplicabil administratiei publice'.


Sectiunea a II-a - Definitia dreptului administrativ


Dreptul administrativ reglementeaza in fond, doua categorii de raporturi sociale:

a)     raporturi sociale care privesc aplicarea legii, si respectiv, prestarea de servicii publice, in limitele legii, de catre structuri statale si alte subiecte publice si

b)     raporturi sociale care privesc solutionarea litigiilor dintre autoritatile 'administratiei publice' si cetateni.

Dreptul administrativ poate fi definit ca ramura dreptului public care reglementeaza relatiile sociale din sfera administratiei publice, precum si pe cele de natura conflictuala, dintre autoritatile administratiei publice sau alte autoritati statale, pe de o parte, si cei vatamati in drepturile lor prin acte administrative ale acestor autoritati, pe de alta parte.


Sectiunea a III-a - Izvoarele dreptului administrativ


1. Sfera izvoarelor dreptului administrativ.

Izvoarele de drept sunt formele de exprimare a normelor juridice.[1] Sensul juridic al conceptului de izvor de drept este singurul care exprima obligativitatea normei, ca urmare a instituirii sale printr-un act normativ. Pluralitatea si ierarhia acestor acte - Constitutia, legea, hotararea etc - in cadrul unui sistem legislativ reflecta, forta juridica a normelor pe care le cuprind, legitimitatea lor, in functie de prevederile actului legislativ supraordonat.

2. Constitutia.

Constitutia este sursa directa sau indirecta a tuturor prerogativelor de 'administratie publica'. In art.3 alin.3 cu privire la enumerarea valorilor supreme in statul roman, ca stat de drept, democratic si social (drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, pluralismul politic etc), valori garantate de normele constitutionale, se stabileste sensulsi pentru activitatea oricarei autoritati a administratiei publice. Apoi, in Titlul III, sunt prevazute prerogativele administrative ale Presedintelui Romaniei si ale Guvernului si sunt precizate normele esentiale privind administratia publica centrala de specialitate, respectiv, administratia publica locala.

3. Legea.

Atat legile organice, cat si legile ordinare sunt izvoare de drept administrativ, in masura in care reglementeaza relatii sociale si fac obiectul administratiei publice.

In special, legile organice cuprind dispozitii care vizeaza atat structural, cat si functional, administratia publica.

4. Tratate si conventii internationale

Un tratat international devine izvor de drept administrativ, in urmatoarele conditii:

are aplicatie directa, nemijlocita;

este ratificat conform dispozitiilor Constitutiei;

cuprinde reglementari din sfera de aplicare a dreptului administrativ.

5. Actele administratiei publice centrale.

Dreptul administrativ are si izvoare proprii, in sensul ca, unele organe ale administratiei publice au competenta de a emite acte normative pe baza si in executarea legii.

In categoria acestor izvoare se inscriu actele Guvernului. Guvernul, ca organ al puterii executive, adopta in vederea exercitarii functiilor sale, hotarari, ordonante si regulamente, pe baza si in executarea legii.

Ministerele prin organele unipersonale si colegiale, emit ordine si instructiuni care stau la baza organizarii si functionarii activitatii lor.

6. Actele administratiei publice locale.

In conformitate cu prevederile Legii nr.69/1998, modificata prin Legea nr. 215/2001privind administratia publica locala, urmatoarele autoritati administrative emit acte administrative cu caracter normativ, in vederea indeplinirii sarcinilor administrative:

prefectul emite ordine (art.103);

comisia administrativa emite hotarari (art.109);

consiliul judetean emite hotarari (art.62);

delegatia permanenta a Consiliului judetean emite decizii (art.64);

Consiliul local decide prin hotarari (art.29);

primarul emite dispozitii (art.45).

7. Izvoarele nescrise ale dreptului administrativ.

Cutuma este admisa ca izvor de drept administrativ, numai daca sunt indeplinite doua conditii:

a)     practica indelungata;

b)    convingere cu caracter obligatoriu.

Jurisprudenta trebuie sa fie si la noi, izvor de drept, intrucat este in traditia democratica din tara noastra ca practica judiciara sa fie izvor de drept, deci trebuie admis si pentru contenciosul administrativ.

Doctrina este uneori, izvor de drept, cu atat mai mult cu cat are o influenta decisiva asupra jurisprudentei.

Sectiunea a IV-a - Normele de drept administrativ


Normele de drept administrativ sunt cuprinse in diferite acte juridice normative si imbraca diferite forme (a nu se confunda normele de drept administrativ cu actele administrative normative).

Pe baza unor criterii, se pot identifica patru categorii de norme juridice, dupa cum urmeaza:

norme juridice care se refera la acele relatii sociale care privesc infiintarea, organizarea si functionarea organelor administratiei publice;

norme juridice care reglementeaza relatiile sociale ce se formeaza in exercitarea competentei;

norme juridice care reglementeaza procedura activitatilor desfasurate de autoritatile administratiei publice;

norme juridice care reglementeaza raporturile organelor administratiei publice, cu persoanele fizice si juridice nestatale, drepturile si obligatiile acestora in raporturile cu autoritatile administrative.

Referindu-ne la structura logico-juridica a normei de drept administrativ constatam ca la orice norma, o structura trihotomica, cuprinzand trei elemente: ipoteza, dispozitia si sanctiunea, numai ca, ipoteza este, de obicei, foarte dezvoltata, iar dispozitia, in general, se prezinta sub forma imperativa.

Sectiunea a V-a - Raporturile de drept administrativ


Relatiile sociale ce fac obiectul acestei ramuri de drept devin raporturi de drept administrativ. Tinand seama de aspectele precizate cu privire la obiectul dreptului administrativ, vom spune ca, raporturile de drept administrativ suntrelatiile sociale care au fost reglementate direct sau indirect, adica prin interventia unor fapte juridice, de catre normele dreptului administrativ.

Dupa parerea multor autori, in dreptul administrativ, raporturile se pot grupa in trei categorii:

a)     de subordonare;

b)    de participare;

c)     de colaborare

In raporturile de subordonare, subiectul subordonat este purtatorul autoritatii publice, care, fie in baza autoritatii ierarhice, fie a prerogativelor de putere pentru realizarea interesului public dispune, cu privire la comportamentul celuilalt subiect, fiind raporturi care apar intre o autoritate a administratiei publice, pe de o parte, si alt subiect de drept, pe de alta parte (o alta autoritate publica, o persoana juridica, o persoana fizica).

In raporturile de colaborare, subiectele participante sunt pe picior de egalitate, chiar daca unul, in mod obligatoriu, este autoritate a administratiei publice. Raporturile de colaborare apar, de regula, intre doua autoritati ale administratiei publice, care actioneaza impreuna, exercitandu-si fiecare competenta pentru aplicarea legii. Ele pot apare si intre o autoritate a administratiei publice, si o persoana juridica sau o persoana fizica, cand acestea sunt atrase la prestarea unor servicii publice.

Raporturile de participare se formeaza intre titularii diferitelor competente ai functiilor, in cadrul sistemului administratiei publice. Titularii diferitelor competente sau functii participa la realizarea unor sarcini care apartin administratiei publice. (ex.participarea la realizarea activitatii de administratie publica in colegiile ministerelor, in senatele universitatilor etc).


Cuvinte cheie:

Drept administrativ - ramura dreptului public care reglementeaza relatiile sociale din sfera administratiei publice, precum si pe cele de natura conflictuala, dintre autoritatile administratiei publice sau alte autoritati statale, pe de o parte, si cei vatamati in drepturile lor prin acte administrative ale acestor autoritati, pe de alta parte.

Izvoare de drept - forme de exprimare a normelor juridice

Intrebari:

Ce este dreptul administrativ

Care sunt izvoarele dreptului administrativ

Care este structura logico-juridica a normei de drept administrativ

Care sunt ramurile dreptului administrativ

Care sunt raporturile de drept administrativPolitica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact