StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept administrativ

Structura sistemului administratiei publiceSTRUCTURA SISTEMULUI ADMINISTRATIEI PUBLICEDupa ce veti citi acest capitol puteti sa:

intelegeti constructia sistemului administratiei publice

faceti distinctia intre organele centrale si cele locale ale administratiei publice

explicati semnificatia descentralizarii administrative pe baza principiului autonomiei locale

Sectiunea I- Notiuni generale privind structura sistemului administratie 212j98c i†† publice


Prin structura sistemului administratiei publice intelegem felul in care se organizeaza realizarea administratiei publice ca activitate.

Ca activitate, administratia publica inseamna organizarea executarii si executarea legii in cele mai diferite domenii de activitate sociala si in raport cu anumite colectivitati umane care alcatuiesc sistemul social-global, in raport cu care se realizeaza administratia publica. Primul criteriu de organizare a colectivitatilor sociale este cel teritorial care se refera la intreaga populatie a tarii si se aplica pe intreg teritoriul statului si in unitatile teritorial-administrative ale acestuia.

Un alt criteriu de constructie a sistemului administratiei publice este cel functional care scoate in evidenta particularitatea domeniului in care se realizeaza administratia publica.

Sectiunea a II-a - Aspectul teritorial al structurii sistemului administratie 212j98c i publice


Administratia publica, ca activitate, nu poate fi realizata dintr-un singur centru aflat pe teritoriul statului, ci trebuie organizata in asa fel incat sa asigure nevoile societatii, in general, dar si al colectivitatilor sociale din toate unitatile teritorial administrative ale statului. Pentru acest lucru, organele administratiei publice sunt constituite in raport de teritoriul statului si in functie de unitatile administrativ teritoriale ale acestuia. La nivel central, exista organe centrale ale administratiei publice cum ar fi ministerele, care au competenta pe teritoriul intregii tari si actioneaza in diferite domenii si ramuri de activitate de interes national.

In afara acestor organe centrale ale administratiei publice si unitatile lor in teritoriu, in unitatile teritorial administrative ale statului mai sunt constituite si organele administratiei locale, care realizeaza activitati de interes local, legate de viata si activitatea oamenilor care alcatuiesc colectivitatile sociale din comune, orase, municipii si judete.

Constructia organelor administratiei locale, se face pe principul autonomiei locale, ca principala caracteristica a sistemului de organizare democratica a statului si are la baza descentralizarea administrativa.

Pentru intelegerea mai bine a acestor notiuni, trebuie sa facem comparatie intre centralizarea si descentralizarea administrativa.

Centralizarea administrativa presupune, din punct de vedere organizatoric, subordonarea ierarhica a autoritatilor locale fata de cele centrale, iar din punct de vedere functional, emiterea actului de decizie de catre autoritatile centrale si executarea lor de catre cele locale.

In ceea ce priveste descentralizarea administrativa pe baza principiului autonomiei locale, mentionam ca, din punct de vedere politic aceasta releva democratia, deoarece da posibilitatea locuitorilor diferitelor localitati sa participe la gestiunea publica.Din punct de vedere administrativ, descentralizarea la nivel teritorial ofera posibilitatea realizarii unei administratii in cunostinta de cauza si in functie de nevoile si interesele locale, de catre reprezentanti ai colectivelor locale si de functionari care se afla sub controlul administratiei locale. Deci, descentralizarea este opusa centralizarii, rezolvarea problemelor locale nu se mai face de functionari numiti de la centru, ci de catre cei alesi de corpul electoral sau selectati pe baza de concurs.

Autoritatile locale numai sunt subordonate celor centrale, iar actele lor (chiar daca nu sunt conforme cu legea) nu mai pot fi anulate de autoritatile centrale, ci de catre autoritatile din afara sistemului administrativ, din sfera puterii judecatoresti, ori in cadrul unui sistem jurisdictional special constituit.

Sectiunea a III-a - Aspectul functional a structurii sistemului††† administratiei publice


Criteriul functional ne arata ce fel de activitate desfasoara diferitele parti componente ale acestui sistem.

Structura functionala a sistemului administratiei publice cuprinde doua aspecte: cantitativ si calitativ.

Aspectul cantitativ se refera la numarul organelor care compun sistemul administratiei publice, iar cel calitativ, la natura activitatii pe care aceste organe o desfasoara intr-un domeniu sau altul de activitate.

Diversitatea sarcinilor pe care le realizeaza organele administratiei publice din punct de vedere functional, determina si varietatea formelor de organizare. Astfel, unele sunt organizate sub forma ministerelor, a unor agentii, secretariate de stat, primarii, prefecturi, etc, iar altele, care indeplinesc sarcini de prestatie economica sau social culturala sunt organizate ca regii autonome, societati comerciale, ca institutii social culturale (universitati, licee, spitale, teatre) etc.

Cuvinte cheie:

Structura sistemului administratiei publice - modul in care se organizeaza realizarea administratiei publice ca activitate.

Centralizare administrativa - din punct de vedere organizatoric, subordonarea ierarhica a autoritatilor locale fata de cele centrale, iar din punct de vedere functional, emiterea actului de decizie de catre autoritatile centrale si executarea lor de catre cele locale.

Descentralizare administrativa - transferul unor atributii care revin organelor centrale, unor organe subordonate care functioneaza in teritoriu si care din acest punct de vedere sunt organe locale, dar subordonate organelor centrale ale administratiei publice.

Intrebari:

Ce intelegeti prin structura a sistemului administratiei publice

Care sunt criteriile de constructie a sistemului administratiei publice

Care este semnificatia principiului autonomiei locale


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact