StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept administrativ

Reglementarea juridica a domeniului public

REGLEMENTAREA JURIDICA A DOMENIULUI PUBLIC


Dupa ce veti citi acest capitol puteti sa:

Definiti conceptul de domeniu public, precizand in acelasi timp si trasaturile sale caracteristice

Explicati care sunt categoriile ce compun domeniul public din Romania

Oferiti explicati in legatura cu re 656h73g gimul juridic din domeniul publicSectiunea I - Conceptul si caracteristicile domeniului public


Conceptul de domeniu isi are originea in cuvantul latin domenium, care inseamna stapanire, proprietate.

Proprietatea publica nu poate avea ca obiect decat bunurile la care se refera art.135 alin.4 din Constitutie si anume: bogatiile de orice natura ale subsolului, caile de comunicatie, spatiul aerian, apele cu potential energetic valorificabil si acelea ce pot di folosite in interes public, plajele, marea teritoriala, resursele naturale ale zonei economice si ale platoului continental, precum si alte bunuri stabilite de lege.

Putem spune ca, prin domeniu public intelegem acele bunuri publice sau private, care reprezinta valori destinate a fi folosite in interes public.

Aceste bunuri, prin dispozitia expresa a legii sau prin natura lor, trebuie pastrate si transmise generatiilor viitoare, reprezentand valori destinate a fi folosite in interes public, direct sau prin intermediul unui serviciu public si supuse unui regim administrativ, respectiv unui regim mixt, in care regimul de putere este determinant, fiind in proprietatea sau dupa caz, in paza persoanelor juridice de drept public.

Cea mai importanta caracteristica a domeniului public este aceea a inalienabilitatii si imprescriptibilitatii domeniului public. Prin aceasta caracteristica se exclude posibilitatea dobandirii elementului public prin uzucapiune, sau pe calea posesiunii de buna-credinta, in cazul bunurilor detinute cu buna-credinta.
Sectiunea a II-a - Reglementarea juridica a domeniului public in tara noastra


Constitutia Romaniei prevede ca, proprietatea este publica sau privata. Proprietatea publica apartine statului sau unitatilor administrativ teritoriale.

Bunurile proprietate publica sunt inalienabile. In conditiile legii, ele pot fi date in administrare regiilor autonome ori institutiilor publice sau pot fi concesionate ori inchiriate. Aceste bunuri sunt absolut necesare functionarii continue si regulate a serviciilor publice, deci, sunt in legatura directa cu interesele generale ale comunitatii.

Bunurile care apartin domeniului public nu pot fi grevate de nici o servitute. Sunt cuprinse aici, bunurile care fac obiectul proprietatii publice dar si unele care fac obiectul proprietatii private.

Bunurile apartinand domeniului public sunt imprescriptibile, adica nu pot fi dobandite prin trecerea timpului, oricat de lunga ar fi folosinta acestuia.

Cuvinte cheie:

Domeniu public - acele bunuri publice sau private care reprezinta valori destinate a fi folosite in interes public.

Domeniul public terestru - portiuni din teritoriu cat si dependintele lor daca sunt intrunite conditiile pentru a fi bunuri care formeaza domeniul public.

Intrebari:

Care este semnificatia notiunii de "domeniu public"

Care sunt categoriile ce compun domeniul public

Care sunt trasaturile domeniului public
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact