StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept administrativ

Controlul activitatii organelor administratiei publiceCONTROLUL ACTIVITATII ORGANELOR

ADMINISTRATIEI PUBLICE


Dupa ce veti citi acest capitol puteti sa:

cunoasteti specificitatea controlului in activitatea administratiei publice

intelegeti notiunea de control administrativ si formele sale de executare

Sectiunea I - Importanta controlului in activitatea administratiei publice


Definitia si formele controlului activitatii organelor adminis 242j97c tratiei publice.

Potrivit definitiilor date de toate dictionarele, prin control se intelege verificarea permanenta sau periodica a unei activitati, in vederea asigurarii eficientei ei.

In general, controlul a evoluat in stransa legatura cu caracterul democratic al regimului politic. El s-a diversificat, cuprinzand aspecte noi, dintre care, cele mai recente sunt legate de analiza eficientei legii.

Activitatea de organizare si de executare a legii este supusa controlului sub toate aspectele, pentru a se asigura conformitatea actiunilor administratiei publice cu exigentele stabilite de forurile politice.

Controlul activitatii organelor adminis 242j97c tratiei publice se realizeaza, atat din afara, cat si din interiorul acestor organe. Controlul exercitat din afara sistemului administratiei publice este determinat de complexitatea activitatii de realizare a politicii statului.

Astfel, activitatea organelor administratiei publice este supusa controlului organelor puterii legiuitoare. Este o modalitate de control ce are in vedere nu numai daca legea a fost corect aplicata ci, si daca astfel aplicata, si-a dovedit eficienta, adica un control al parlamentului, in sensul unei bucle de 'feed-back' asupra influentei efective a propriei sale opere. Controlul parlamentar este, prin excelenta, posterior, intrucat, in nici-un fel, el nu se substituie in exercitarea functiei si a competentei celui controlat si nici nu implica o dependenta ierarhica a acestuia, cum ar fi in cazul unei structuri piramidale.

De asemenea, dat fiind faptul ca, sensul activitatii organelor adminis 242j97c tratiei publice il constituie satisfacerea nevoilor societatii, slujirea intereselor cetatenilor, este necesara instituirea unor forme de control social, in care administratii sa aiba o participare eficienta. Acest control exercitat de opinia publica se exprima fie prin presa, fie prin sesizari, reclamatii si propuneri pe care cetatenii le fac in legatura cu activitatea administratiei publice.

Alaturi de aceste forme de control se inscrie si unul institutionalizat, exercitat pe principiul legalitatii actelor administrative. Ne referim la controlul pe care il realizeaza instantele judecatoresti asupra activitatii organelor administratiei publice in cadrul contenciosului administrativ.

Ca orice sistem organizat, administratia publica realizeaza ea insasi o vasta activitate de control asupra felului in care sunt indeplinite sarcinile ce revin diferitelor organe ale administratiei publice.

Controlul administrativ constituie forma cea mai complexa a controlului asupra organelor administratiei publice, avand rolul de a indruma, dirija si eventual, corecta actiunile administrative, in vederea realizarii politicii statului.


Elementele controlului

Orice control are trei elemente de baza prin care se defineste: o baza de referinta, un obiect al controlului si operatiunile de control caracteristice.

Baza de referinta a controlului cuprinde obiective pe care trebuie sa le realizeze organele administratiei publice, existand astfel, un criteriu de apreciere. In baza de referinta se cuprind si mijloacele folosite pentru atingerea obiectivelor propuse, cum sunt: elementele de apreciere privind folosirea personalului organului controlat, a folosirii mijloacelor materiale si financiare.

In fine, baza de referinta este formata si din elementele care privesc calitatea activitatii (eficienta serviciului, operativitatea, functionabilitatea, etc).

Obiectul controlului este constituit din intregul ansamblu sau arsenal de mijloace umane, materiale si financiare, precum si modul de intrebuintare a operatiunilor administrative si materiale, a unor acte juridice.

Operatiunile de control propriu-zise urmaresc sa stabileasca conformitatea obiectului controlului cu elementele cuprinse in baza de referinta si care privesc obiectul controlului.

Operatiunile de control pot fi simple sau complexe, dupa cum elementele din baza de referinta comporta un grad mai mic sau mai mare de apreciere si de tehnicitate din partea autorului controlului.

Controlul administrativ

Controlul infaptuit de catre administratia publica asupra ei insasi poarta denumirea de control administrativ. Acesta se infatiseaza ca un control intern, cand se realizeaza de persoane si servicii functionale din interiorul organului administrativ controlat si ca un control extern, cand este exercitat de organe sau functionari din afara organelor controlate, aflate in asa zisa 'structura administrativa externa'.A. Controlul intern.

Acest tip de control se realizeaza de catre organele colegiale sau unipersonale care au competenta conducerii in cadrul fiecarui organ al administratiei publice. Este un control permanent si cuprinde intreaga activitate si toate componentele administratiei publice.

Dreptul de control intern este un atribut al functiei de conducere. El se exercita de catre conducatorul fiecarei structuri organizatorice a autoritatii publice sau institutiei publice - birou, servicii, directii, etc., numai asupra functionarilor publici din subordinea sa. Declansarea acestui control administrativ printr-o sesizare sau reclamatie poarta denumirea de recurs gratios.

B. Controlul extern.

Acest tip de control este cunoscut si sub denumirea de control ierarhic. Denumirea vine de la autorul controlului care este organ ierarhic superior celui fata de care se exercita controlul. Controlul extern reprezinta o parte esentiala a activitatii de conducere in administratia publica si se exercita in cadrul raporturilor de subordonare care exista in interiorul diferitelor organe ale administratiei publice, cat si in cadrul subsistemelor si a sistemului organelor administratiei publice.

Controlul extern (ierarhic) se exercita din oficiu, ca parte a activitatii de conducere, de realizare a unitatii de scop si actiune in cadrul sistemului si poate fi concomitent cu activitatea controlata.

Controlul ierarhic poate fi declansat si la cererea unei persoane fizice sau juridice, situatie in care imbraca forma recursului ierarhic si constituie o conditie prealabila pentru introducerea actiunii in contencios administrativ.

C. Controlul de tutela administrativa

Aceasta forma de control este o consecinta a principiului centralizarii si descentralizarii administrative. Tutela administrativa intervine intre autoritatile administratiei publice intre care exista raporturi de subordonare ierarhica. Asa cum s-a aratat, prefectul exercita un control de tutela administrativa asupra consiliilor judetene si locale, precum si a primarilor. Acest lucru este determinat de situarea prefectului ca reprezentant al statului, calitate prin care exercita un control privind legalitatea actelor administrative emise de autoritatile locale. Controlul de tutela se exercita numai in cadrul unui termen care prezinta importanta pentru exercitarea actiunii in contencios administrativ.

D. Controlul exercitat prin jurisdictiile administrative

Organele cu atributii jurisdictionale sunt incluse in sistemul organelor administratiei publice. Baza de referinta a controlului priveste numai legalitatea unor acte administrative expres prevazute de lege. Rezultatul acestui control se concretizeaza in acte administrative de jurisdictie care pot face obiectul actiunilor in contencios administrativ in anumite conditii. Un rol important in acest tip de control il are Curtea de Conturi care are rolul de a verifica modul de formare, de administrare si intrebuintare a resurselor financiare ale statului si ale sectorului public.


Cuvinte cheie:

Control administrativ - control realizat de administratia publica asupra ei insisi

Control de tutela administrativa - control realizat intre autoritatile administratiei publice intre care exista legaturi de subordonare ierarhica (ex. prefectul)

Organe de jurisdictie administrativa - organe care solutioneaza prin acte administrative jurisdictionale conflictele aparute intre autoritatile publice si particulari.Intrebari:

Definiti si aratati care sunt formele controlului activitatii organelor administratiei publice.

Care sunt elementele de baza ale controlului

Cum se realizeaza controlul de tutela administrativa? Dar controlul exercitat prin jurisdictiile administrativePolitica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact