StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept afacerilor

Introducere in dreptul afacerilor

INTRODUCERE IN DREPTUL AFACERILOR


I. Continutul dreptului afacerilor:

Este important de remarcat inca de la inceput ca nu exista pana in prezent o definitie unanim recunoscuta in doctrina si in literatura de specialitate. Acest fapt genereaza abordari diferite si complexe pornind de la originile dreptului afacerilor care de multe ori este indentificat in perceptia nespecialistilor cu dreptul comercial. Exista astfel 828j96i opinii conform carora. "les affaires sont les affaires" .Chiar daca "afacerile sunt afaceri", dreptul afacerilor poate fi considerat un drept economic . In aceasta opinie, dreptul economic cuprinde: 1. cadrul juridic al economiei, in care se studiaza reglementarile legate de moneda, credit, dar si aspecte esentiale legate de concurenta si preturi;

2. agentii economici analizand in special "intreprinderile"[3], respectiv societatile comerciale sub toate formele cunoscute si reglementate de Codul comerciale si alte legi speciale;

obiectele economice (bunuri si servicii)- bunurile in forma lor corporale si necorporale si serviciile;

4. activitatile economice: productie, distributie si consum.

Economia este cea care stabileste circuitele intre diferitii agenti economici, institutii financiare si administratie, pentru a face ca bunurile si serviciile sa circule pe piata. In acest circuit economic este de remarcat atat componenta interna a relatiilor comerciale, de afaceri intre firmele de aceeasi nationalitate, dar si componenta externa pentru relatiile de afaceri intre firme unde intervine elementul de extraneitate, altfel spus, unul din partenerii relatiei contractuale comerciale este o firma straina. Toate aceste elemente incep sa capete conotatii speciale tinand cont ca Romania este viitoare membra a Uniunii Europene, iar afacerile in Romania deja implica relatii comerciale cu firme straine, ale caror tari de origine sunt atat in spatiul comunitar, dar si din lumea intreaga.

In contextul actual, in care elementele globalizarii sunt prezente din ce in ce mai mult in viata fiecarui roman, viitor cetatean european, studierea dreptului afacerilor reprezinta o necesitate si ofera o imagine de ansamblu a mediului de afaceri, a normelor juridice si economice care reglementeaza domeniul si in perspectiva unei economii competitive si performante.

Din aceste considerente sunt deja redactate, pentru facultatile economice o serie de cursuri de dreptul afacerilor, desi multe din acestea au un pronuntat caracter economic si mai putin juridic. Este important de analizat locul dreptului afacerilor intre celelalte discipline de drept dar si raportul dreptului afacerilor cu alte discipline juridice si economice.


II. Raporturile dreptului afacerilor cu alte discipline

Raporturile si interdependenta dintre dreptul afacerilor si alte ramuri de drept formeaza sistemul unitar de norme juridice care actioneaza in cadrul dreptului afacerilor si care dau un caracter interdisciplinar dreptului afacerilor.

II.1. Raportul dreptului afacerilor cu stiintele economice

II.2. Raportul dreptului afacerilor cu stiintele juridice

Raporturile si interdependenta dintre dreptul afacerilor si alte ramuri de drept formeaza sistemul unitar de norme juridice care actioneaza in cadrul dreptului afacerilor si care dau un caracter interdisciplinar dreptului afacerilor.

II.1. Raportul dreptului afacerilor cu stiintele economice[5]:

a) dreptul afacerilor este "un drept" si nu "economie"

- presupune un ansamblu de norme juridice

b) dreptul afacerilor se raporteaza la economie

Raportul dreptului afacerilor cu stiintele economice poate fi analizat din doua perspective:

P1) perspectiva macroeconomica-

*dreptul afacerilor este in principal un drept de interventie a statului in domeniul economic,

* dreptul afacerilor reflecta politica statului

* la nivel national (ex:lupta contra inflatiei, si somajului)

* la nivel sectorial (ajutoarele in siderurgie- intre limitele admise de normele europene pentru a nu fi ajutor de stat-, amenajarea teritoriului, planurile de dezvoltare regionale)

P2) perspectiva microeconomica

* dreptul afacerilor este in principal un drept al intreprinderilor[6] (societatilor) care include:

*raporturile interne in intreprinderi (structura, gestiune, raporturile cu asociatii, cu personalul, etc)

*raporturile cu alte intreprinderi (raporturile cu clientela, raporturile cu concurenta, sau rapoturile de intergrare: fuziune, absorbtie, control, acorduri comerciale, intelegeri intre parti, etc.)

II.2. Raportul dreptului afacerilor cu stiintele juridice

a) raporturile dreptului afacerilor cu dreptul public

b) raporturile dreptului afacerilor cu dreptul privat

c) raporturile dreptului afacerilor cu dreptul international si european/comunitar

d) raporturile dreptului afacerilor cu dreptul procesual civil si penal

e) raporturile dreptului afacerilor cu dreptul comertului international

a) raporturile dreptului afacerilor cu dreptul public[7]:

*raporturi cu dreptul administrativ in privinta regulilor care vizeaza relatiile societatilor comerciale si a firmelor cu autoritatile administrative, libertatile comerciale, regulile privind egalitatea in fata serviciilor publice, ordinea publica economica, raporturi juridice de drept administrativ concretizate in acte administrative individuale aplicabile afacerilor, etc

*raporturi cu dreptul fiscal in privinta importantei reglementarilor fiscale in constituirea si functionarea societatilor comerciale si a firmelor si companiilor, stabilirea si incasarea impozitului pe profit, si a altor imppozite si taxe prevazute in legialatia fiscala, platibile de catre contribuabilii persoane juridice, predictibilitatea reglementarilor fiscale pentru a asigura stabilitatea mediului de afaceri si posibilitatea orientarii afacerii pe termen lung prin intocmirea unui plan de afaceri realist si profitabil, atat pentru firma/compania respectiva, cat si pentru statul care incaseaza impozite si taxe de la contribuabilul fie el persoana fizica sau juridica.

* raporturi cu dreptul penal legate de regulile de ordine publica economica, incriminarea si sanctionarea faptelor legate de existenta, derularea si realizarea afacerilor si care sunt sanctionate penal.

b) raporturile dreptului afacerilor cu dreptul privat:

* raporturi cu dreptul civil care "furnizeaza" regulile generale in privinta bunurilor, contractelor si asigurarilor- respectiv regimul juridic al bunurilor, capacitatea juridica (de folosinta si de exercitiu), a subiectilor de drept participanti la raporturile de drept civil sau comercial.[9]

* raporturi cu dreptul comercial legate de tehnicile particlare in lumea comerciantilor, de la micii intreprinzatori si asociatiile familiale la marii producatori industriali, bancheri (finantisti) si transportatori; societati comerciale si proceduri colective de executare asupra bunurilor sechestrate, etc.

Exista autori care considera ca dreptul afacerilor are caracter pluridisciplinar mai accentuat decat dreptul comercial. Astfel, dreptul afacerilor contine:

* elementele de drept privat,

* elemente de drept public respectiv de drept fiscal, drept al muncii, protectia consumatorului (care se caracterizeaza prin norme imperative)

* elemente de economie politica

*elemente de management (privind organizarea si gestiunea intreprinderii), etc.

* raporturi cu dreptul muncii (social) legate de organizarea interna a societatii, repartizarea muncii, retribuirea muncii, incheierea, modificarea, incetarea contractului de munca, raspunderea disciplinara si materiala a angajatului, sau a altui participant in relatiile de afaceri, (persoana fizica /juridica) si alte relatii intre angajator si salariat, care sunt reglementate de normele de drept al muncii. Aceste reguli vor fi aplicabile si in relatiile de munca implicate in dreptul afacerilor, pentru activitatile de comert.

* raporturi cu dreptul international privat in materia dispozitiilor privind normele conflictuale, frauda la lege, exceptia de ordine publica, trimiterea, retrimiterea, daca raportul juridic al afacerilor prezinta cel putin un element de extraneitate, element care ridica problema legii aplicarii acelui raport juridic.

c) raporturile dreptului afacerilor cu dreptul international si european/comunitar

* dreptul afacerilor desi este un drept national nu trebuie abordat doar din perspectiva ingusta a relatiilor comerciale si de afaceri nationale, ci si prin prisma relatiilor internationale si a relatiilor comunitare, intr-o Europa in care Piata Unica reprezinta pilonul cheie al integrarii europene, cu rol principal in pregatirea Uniunii Economice si Monetare, si care stimuleaza cresterea economica si gradul de ocupare a fortei de munca, intarind totodata competitivitatea in spatiul Uniunii Europene.[11]

d) raporturile dreptului afacerilor cu dreptul procesual civil si penal

dreptul afacerilor presupune si rezolvarea eventualelor litigii care apar intre partenerii de afaceri, partenerii contractuali. Astfel sunt utilizate normele juridice de drept procesual civil si penal pentru solutionarea litigiilor civile si penale in legatura cu afacerile, dar elementele legate de competenta materiala si teritoriala a organelor de jurisdictie.

e) raporturile dreptului afacerilor cu dreptul comertului international[12]

Corelatia dreptului afacerilor cu comertului international este tratata diferit de autori. Astfel, in unele opinii, dreptul afacerilor nu ar exista distinct fata de dreptul comercial , care stabilesc chiar unele asemanari si deosebiri, dupa cum urmeaza:

dreptul afacerilor se aseamana cu dreptul comertului international prin caracterul pluridisciplinar: ambele contin elemente de drept civil si comercial, in principal, dar si elemente de drept public, fiscal si valutar, precum si de drept al muncii.

dreptul afacerilor se deosebeste de dreptul comertului international prin faptul ca dreptul afacerilor se concentreaza pe elementele care vizeaza organizarea, managementul si activitatea firmei orientata catre obtinerea de profit, dreptul comertului international abordeaza relatiile comerciale dintre partenerii de afaceri, contracte international si alte institutii cum sunt subiectele raporturilor comerciale internationale, operatiunile de creditare, precum si modalitatile de solutionare a litigiilor, fiind toate secundare ideii de promovare a relatiei comerciale dintre firme.

III. Caracteristicile dreptului afacerilor:

* dreptul afacerilor nu este un drept autonom

nu se refera la un domeniu concret, particular, ci la toata activitatea si viata economica,

- nu vizeaza categorii particulare de personal, spre deosebire de dreptul comercial, ci doar anumiti cetateni, care au calitatea de comercianti/oameni de afaceri.

* dreptul afacerilor este un drept original, multidisciplinar

permite incorporarea unor reguli carora le gasesti cu greu loc in alta disciplina traditionala, pentru ca reglementeaza elemente aparent fara legatura cu alte ramuri de drept, dar fara de care nu se poate desfasura o activitate de afaceri, pentru termenul de afaceri are o sfera mai larga de cuprindere decat termenul de comercial,

- sintetizeaza reguli aplicabile altor ramuri de drept. Cu toate acestea nu se poate vorbi despre un mozaic, o juxtapunere de reguli, ci mai degraba o constructie coerenta, care permite intelegerea raporturilor comune intre institutii asupra regulilor care pana acum pareau separate.

- constituie un liant intre drept si economie, constientizand problemele concrete cu care se confrunta aceasta ramura de drept, care inca nu are o metodologie de abordare comuna, reglementata si unanim recunoscuta, desi domeniul afacerilor este cel care uneste practic lumea economica de cea juridica, o lume economica reglementata juridic si care este esentiala in functionarea unei societati dezvoltate. (intr-o abordare simplista, fara afaceri nu s-ar produce nimic iar societatea nu ar putea evolua)Opinie exprimata de catre directorul Institutului de drept economic, fiscal si social si profesor la Universitatea Dauphine- Paris, Alfadari Elie, in volumul Droit des affaires, les cadres generaux", ed. Litec, Libraire de la Cour de cassation, 1993

Opinie exprimata de Jacquemin A. si Schrans G. in volumul "Le droit economique", PUF, 1970, si de alti autori in diverse reviste de specialitate incepand din 1961, 1967-1980.

Termenul uzitat este "entreprise", care in traducere inseamna intreprindere, actiune afacere- conform dictionarului francez-roman- administrativ, comercial, economic, financiar-bancar si juridic, autor Christine-Anca Savin, si Vasile Savin, ed. Dacia Educational, 2001.††

Termenul uzitat este "objects", conformAlfadari Elie," Droit des affaires, les cadres generaux", ed. Litec, Libraire de la Cour de cassation, 1993, pag. 4


Alfadari Elie," Droit des affaires, les cadres generaux", ed. Litec, Libraire de la Cour de cassation, 1993,

Opinie exprimata de Alfadari Elie, directorul Institutului de drept economic, fiscal si social si profesor la Universitatea Dauphine- Paris.

A se vedea Smaranda Angheni, Magda Volonciu, Camelia Stoica, Drept comercial, editia a -3 a, ed. All Beck, 2004,

Infractiuni prevazute de Codul penal- ex. Luarea, darea de mita, traficul de influenta, abuzul in serviciu, inselaciunea, gestiunea frauduloasa, fals, uz de fals, concurenta neloiala); dar si infractiuni prevazute in Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Dispozitii cu caracter civil sunt reglementate fie de Codul civil (legea generala), Decretul lege 31/1954 privind persoana fizica si persoana jurdica (act norrmativ cu caracter special)

Dragos- Alexandru Sitaru, Dreptul comertului international- tratat, partea generala, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2004, pag. 154, citand opiniile urmatorilor autori: I Turcu, Dreptul afacerilor, Ed. Chemarea, 1992, p 5,6, I Turcu, Teoria si practica dreptului comercial roman, vol. 1, Ed. ELL, 1998, p 19, V Patulea, C Turianu, Curs rezumat de drept al afacerilor, Ed. Scripta, 1994, p 9-12, St Carpenaru, Drept comercial roman, editi a IV-a, Ed. All Beck, 2002, p. 22-23.

A se vedea Roxana- Daniela Paun, Spatiul Monetar European, ed. Expert, Bucuresti, 2004, capitolul Coodonatele politicii fiscale a statelor din Uniunea Europeana, sectiunea Buna functionare a pietei unice, pag 77

A se vedea Dragos- Alexandru Sitaru, Dreptul comertului international- tratat, partea generala, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2004

Dragos- Alexandru Sitaru, Dreptul comertului international- tratat, partea generala, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2004, pag. 153-155Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact