StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept afacerilor

Prescriptia extinctiva

PRESCRIPTIA EXTINCTIVA


Notiune si definitie. Prescriptia extinctiva consta in pierderea dreptului creditorului de a obtine o hotarare judecatoreasca in temeiul careia sa se poata proceda la executarea silita a obligatiilor, in urma neexercitarii 939c25j actiunii in justitie in intervalul de timp prevazut de lege.


Prescriptia extinctiva in materia dreptului afacerilor. Trasaturile prescriptiei extinctive in materie

In primul rand, principala trasatura a termenelor de prescriptie prevazute in Codul comercial (art. 947, 949, 956) consta in faptul ca ele sunt mai scurte decat termenele de prescriptie prevazute in Codul civil si chiar in Decretul nr. 167/1958, datorita celeritatii operatiunilor de afaceri.

In al doilea rand, dispozitiile referitoare la prescriptia extinctiva prevazuta de Codul comercial se aplica si actelor juridice care au caracter unilateral sau mixt de comert. Astfel, potrivit art. 945 C. com. "Actiunile derivand din acte care sunt comerciale chiar numai pentru una din parti, se prescriu pentru toate partile contractante, in conformitate cu dispozitiile legii comerciale".

In al treilea rand, Codul comercial contine reglementari speciale in privinta inceperii cursului prescriptiei pentru unele operatiuni comerciale (art. 949, 952 si 953).


Termenele de prescriptie aplicabile materiei dreptului afacerilor

Termenul general de prescriptie

In prezent, termenul general de prescriptie aplicabil materiei comerciale este termenul de 3 ani prevazut in art. 26 din Decretul nr. 167/1958 si care domina prescriptia extinctiva atat in materie civila cat si comerciala.

Termene speciale de prescriptie prevazute in Codul comercial          


Termenele speciale de prescriptie prevazute de Codul comercial trebuie reconsiderate in lumina Decretului nr. 167/1958, dupa cum urmeaza:

Termenul de prescriptie de cinci ani, prevazut in art. 949 C. com. pentru actiunile privind cambia si cecul a fost inlocuit cu termenul de trei ani, potrivit Decretului nr. 167/1958;

Termenul de prescriptie de doi ani, prevazut in art. 952 C. com. se aplica actiunilor mijlocitorilor pentru plata drepturilor ce li se cuvin;

Termenele de prescriptie de sase luni si de un an sunt aplicabile contra carausului in baza contractului de transport.


Termene speciale de prescriptie prevazute in legi speciale:

Termenul de prescriptie de trei ani privind restituirea dividendelor, prevazut in Legea nr. 31/1990, republicata, art. 67;

Termenul de prescriptie de sase luni privind actiunea in daune a fondatorilor impotriva societatii in cazul dizolvarii anticipate;

Termenul de prescriptie de un an privind actiunea in daune pentru prejudicii cauzate prin fapte de concurenta neloiala, prevazut in art. 12 din Legea nr. 11/1991.




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact