StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept afacerilor

Titlurile comerciale de valoare

TITLURILE COMERCIALE DE VALOARE


Notiune

Titlurile de credit reprezinta o categorie de valori care constau in inscrisuri sau documente care incorporeaza dreptul patrimonial prevazut in ele, astfel incat persoana care le detine este si ti 757h79h tulara dreptului.

Legislatia romana in vigoare nu cunoaste o reglementare generala a titlurilor de credit. Ele sunt reglementate fie in Codul comercial (conosamentul), fie in legi speciale, ca in cazul cambiei, biletului la ordin, cecului sau politei de asigurare.


Cambia

Cambia este inscrisul care cuprinde ordinul dat de o persoana numita tragator, unei alte persoane numita tras de a plati unei terte persoane numita beneficiar, la scadenta sau la ordinul acesteia o suma de bani stabilita.

Functiile cambiei

la origine, cambia a fost un instrument de schimb valutar

cambia este un titlu de credit

cambia este un instrument de plata.


Conditiile de validitate a cambiei

Conditii de fond: cambia este un act juridic asa incat trebuie respectate conditiile prev. de art. 948 C.civ.

Conditii de forma: cambia se intocmeste in forma scrisa si contine mentiuni obligatorii si mentiuni facultative.

Elemente (mentiuni) obligatorii ale cambiei:

- denumirea de cambie

- ordinul neconditionat de plata a unei sume de bani determinate

- numele trasului

- indicarea termenului de plata (scadenta)

- modalitatile de stabilire a scadentei

- indicarea locului platii cambiei

- numele celui la ordinul caruia se va face plata

- data si locul emiterii cambiei

- semnatura tragatorului

Elemente (mentiuni) facultative ale cambiei:

- clauza "nu la ordin"

- clauza "fara cheltuieli" sau "fara protest"

- caluza privind indicarea unui "acceptant la nevoie"

- clauza "fara procura"

- clauza "dupa aviz"

- clauza "valoare data in garantie"

Cambia in alb

Tragatorul poate emite in mod intentionat o cambie care sa nu cuprinda toate mentiunile obligatorii prevazute de Legea nr. 58/1934, dar care urmeaza sa fie completate ulterior de catre primitorul cambiei. Cambia in alb trebuie sa contina numele tragatorului, celelalte mentiuni putand sa lipseasca.

Acceptarea cambiei

Executarea obligatiei prevazuta in cambie depinde de manifestarea de vointa a trasului. Prin acceptarea cambiei, acesta devine debitor principal.

Refuzul de a accepta cambia se consemneaza intr-un ptotest de neacceptare care se intocmeste si are valoarea unui inscris autentic inregistrat intr-un registru special al Notarului Public, potrivit art.48 din Legea nr. 36/1995.

Transmiterea cambiei

Cambia se transmite prin gir. Girul este un act juridic prin care posesorul cambiei, numit girant, transmite altei persoane, numita giratar, printr-o declaratie scrisa si semnata pe titlu si prin predarea titlului toate drepturile izvorand din titlul respectiv.

Conditii de validitate a girului

Conditii de fond:

-girul trebuie sa fie neconditionat

- girul nu poate fi dat partial, sub sanctiunea nulitatii absolute

Conditii de forma:

- mentiunea trebuie facuta pe dosul titlului sau pe un "allonge", folosind formula "platiti lui" sau "platit la ordinul lui"

- mentiunea trebuie sa fie urmata de semntaturi si de data

Girul in alb este acel gir care nu arata numele giratarului. El este valabil daca exista semnatura girantului pusa pe dosul titlului sau pe "allonge".Girul la puratator este ca si girul in alb, deoarece nu figureazanumele giratarului. Documentul circula prin simpla lui remitere, posesorulfiind prezumat a fi titularul dreptului asupra cambiei

Avalul contine angajamentul unei terte persoane numita avalist prin care se obliga sa faca plata cambiei garantand astfel executarea obligatiei de catre cel ce trebuia sa platasca, numit avalizat.


Mijloacele cambiale sunt proceduri speciale de valorificare a drepturilor cambiale. Ele constau in actiuni cambiale folosite impotriva celor obligati la plata cambiei sau punerea in executare.

Actiunile cambiale sunt directesi de regres.

Mijloace extracambiale constau in actiuni , reglementate de dreptul comun, prin care se valorifica pe cale judiciara drepturile rezultate din raporturile juridice civile si comerciale. Acestea sunt regresul, regresul inainte de scadenta, protestul si avizul.

Executarea cambiala

Posesorul cambiei are si posibilitatea caii executarii cambiei. Pe aceasta cale, posesorul cambiei trece direct la executare, in temeiul cambiei, care are valoarea unui titlu executoriu.


Biletul la ordin

Biletul la ordin este un inscris prin care o persoana numita emitent sau subscriitor se obliga sa plateasca la scadenta o suma de bani unei alte persoane, numita beneficiar, sau la ordinul acestuia.

Biletul la ordin se practica in relatiile de afaceri internationale, unde emitentul esteimportatorul, iar beneficiarul este exportatorul unei marfi.


Elemente esentiale:

-denumirea de bilet la ordin

-promisiunea neconditionata de a plati o suma determinata

-scadenta

-locul de plata

-numele beneficiarului

-data si locul emiterii

-semnatura emitentului


.Cecul

Cecul este un inscris care contine ordinul dat de emitentul cecului numit tragator unei banci la care are un disponibil banesc numit tras, de a plati o suma de bani unui beneficiar la prezentarea titlului


Elementele esentiale:

-denumirea de cec

-ordinul neconditionat de a plati o anumita suma de bani

-numele trasului

-locul de plata

-data si locul emiterii

-semnatura tragatorului


Formele cecului

In functie de modul de circulatie, cecurile pot fi: nominative, la ordin si la purtator

In functie de modul de incasare, cecurile pot fi: barate, circulare, certificate, postale, de calatorie, cec netransmisibil si cec platibil in cont.

Garantarea cecului

Plata ceculuipoate fi garantata printr-un aval pentru intreaga suma sau numai pentru o parte din ea. Obligatia avalistului este la fel cu cea garantata. Avalistul care plateste dobandeste toate drepturile rezultand din titlu impotriva avalizatorului sia celor tinuti fata de persoana garantata.


Plata cecului. Reguli:

-cecurile din carnetele cu limita de suma vor fi achitate in primul rand din contul tragatorului (platitorului), apoi suma ve fi inregistrata in contul beneficiarului

-beneficiarul va prezenta cecurile primite la plata la tras

-beneficiarul prezinta cecurile cu borderou de incasare

-cecul este platibil la vadere

-termenele de prezentare la plata a cecurilor emise si platibile in Romania sunt: 8 zile, daca cecul este platibil in localitatea unde a fost emis si 15 zile in celelalte cazuri; prezentarea cecului dupa expirarea termenului legal are ca efect pierderea dreptului de regres impotriva girantilor si avalistilor acestora.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact