StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept afacerilor

Obligatiile comerciantilor

OBLIGATIILE COMERCIANTILOR


Cele mai importante obligatii ale comerciantului sunt inregistrarea in registrul comertului si intocmirea registrelor comerciale.

Inregistrarea  in registrul comertului

Potrivit art. 1 alin. 1 din Legea nr. 26/1990, republicata si modificata, comerciantii au obligatia ca, inainte de inc 151c24b eperea activitatii, sa ceara inmatricularea in registrul comertului, iar in cursul exercitarii si la incetarea comertului sau, dupa caz, a activitatii respective, sa ceara inscrierea in acelasi registru a mentiunilor privind actele si faptele a caror inregistrare este prevazuta de lege.

Registrul comertului este un document public, asigurand publicitatea activitatii comerciantilor cu scopul protejarii intereselor comerciantilor dar, mai cu seama, a tertelor persoane. Modificarile care apar in cadrul operatiunilor realizate de comerciant sau cu privire la fondul de comert in totalitate ori a elementelor componente, sunt opozabile tertelor persoane numai de la data inscrierii lor in registrul comertului.

Inregistrarile in registrul comertului se fac fie pe baza unei incheieri a judecatorului delegat sau a hotararii tribunalului in cazurile prevazute de lege.

Controlul legalitatii operatiilor efectuate de catre registrul comertului se face de un judecator delegat anual de catre presedintele tribunalului judetean sau al municipiului Bucuresti, evident dintre judecatorii tribunalului respectiv.

Modul de tinere si completare a registrului comertului si a cartotecii se stabilesc unitar pentru toate oficiile.

Inregistrarea comerciantului persoana fizica in registrul comertului se face pe baza unei cereri de inregistrare. Cererea de inmatriculare va fi semnata de comerciant sau de o persoana imputernicita prin procura speciala, procura care trebuie intocmita in forma autentica.



In mod obligatoriu, cererea de inmatriculare va fi insotita de acte doveditoare ale datelor pe care le cuprinde.

Comerciantul persoana fizica va semna in registrul comertului, in prezenta judecatorului delegat sau a directorului oficiului registrului comertului pentru a se dovedi specimenul de semnatura. In absenta comerciantului, semnatura acestuia poate fi inlocuita prin prezentarea unui specimen legalizat de notarul public.

Pe parcursul exercitarii comertului, comerciantul este obligat sa evidentieze in registrul comertului toate modificarile intervenite ulterior si prevazute in art. 21 din Legea nr. 26/1990, republicata.

In cazul in care comerciantul are sucursale si/sau filiale, este obligat sa ceara inregistrarea acestora la Oficiul registrului comertului de la sediul fiecarei sucursale sau filiale, aratandu-se si Oficiul registrului comertului unde a fost inregistrat sediul principal.


Efectele inregistrarii

In dreptul roman, drept de inspiratie franceza, inregistrarea in registrul comertului a firmei si a celorlalte date are efect declarativ cu privire la calitatea persoanei, creandu-se o prezumtie relativa de comercialitate cu privire la faptele pe care aceasta le savarseste si cu privire la calitatea de comerciant.





Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact