StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept afacerilor

Subiectele dreptului afacerilor

SUBIECTELE DREPTULUI AFACERILOR


Comerciantul - persoana fizica

Conform art. 7 din Codul comercial, "sunt comercianti aceia care fac fapte de comert avand comertul ca o profesiune obisnuita, si societatile comerciale". Raportand definitia legala la categoriile de comercianti a caror statut juridic este reglementat de legea romana, rezulta ca, pentru ca o persoana fizica sa fie considerata drept comerciant, ea trebuie sa savarseasca fapte de comert ca o profesiune obisnuita.

Dispozitia cuprinsa in art. 7 din Codul comercial nu poate fi privita ca unica sursa ce conduce la stabilirea conditiilor ce trebuie avute in vedere pentru ca o persoana sa dobandeasca calitatea de comerciant, ci reprezinta o simpla sustinere a faptului ca este comerciant cel ce realizeaza fapte de comert. Aceasta solutie insa trebuie completata si cu aspectele subiective ce tin de insesi caracteristicile persoanei ce tinde a deveni comerciant.In consecinta, analiza cu privire la notiunea de comerciant presupune o viziune sistemica, fiind necesara o analiza atat prin prisma dispozitiilor generale ce caracterizeaza orice persoana fizica ce intra intr-un raport juridic specific, cat si prin prisma dispoz 939i85j itiilor speciale ce intervin in cazul relatiilor de drept comercial.


Conditiile impuse comerciantului persoana fizica


In doctrina de specialitate conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca persoana fizica in calitate de comerciant au fost grupate in doua categorii:

a)conditii referitoare la persoana, care la randul lor sunt de doua feluri:

- conditii necesare protejarii persoanei care este interesata in realizarea faptelor de comert (conditii referitoare la capacitatea juridica a persoanei respective);

- conditii necesare protejarii intereselor generale, respectiv a protejarii intereselor oricarui tert caruia i-ar putea fi opozabil actul indeplinit de persoana respectiva (conditii care se refera la cauze de incapacitate sau incompatibilitate a comerciantului persoana fizica).

b)conditii referitoare la activitate, care presupune cu necesitate indeplinirea faptelor (actelor) de comert cu titlu de profesie.

Luand in considerare si reglementarea de principiu a art. 7 din Codul comercial pot fi avute in vedere urmatoarele conditii pentru ca o persoana sa devina comerciant:

- persoana fizica sa aiba capacitatea juridica ceruta de lege;

- persoana fizica sa exercite in mod obisnuit cu titlu de profesie fapte de comert;

-comertul astfel desfasurat sa se fi realizat in nume propriu;

-activitatea comerciantului sa aiba drept scop obtinerea de profit excluzandu-se de principiu activitatea nelucrativa.

-comerciantul persoana fizica sa actioneze asumandu-si integral riscul comertului sau;

-comerciantul persoana fizica sa fi fost autorizat in conditiile legii.


Capacitatea comerciantului persoana fizica


O persoana fizica dobandeste capacitatea de a fi comerciant de la implinirea varstei de 18 ani.

Concret, art. 13 din Codul comercial, dispozitie inca in vigoare, se refera la imposibilitatea celor ce exercita puterea parinteasca sa continue comertul in interesul unui minor, in lipsa unei autorizari speciale data in principiu prin intermediul instantei. Din text rezulta ca minorul insusi nu poate desfasura activitate comerciala si deci ca nu poate avea calitatea de comerciant.

Nici minorul cu capacitate de exercitiu restransa (limitata), cu varsta intre 14-18 ani, nu poate fi comerciant, chiar daca, pentru unele acte juridice (de exemplu, contractul de munca), minorul are capacitate deplina de exercitiu incepand cu varsta de 16 ani, nefiind nevoie de incuviintarea prealabila a reprezentantului legal.

Pe aceiasi linie de idei si pentru aceleasi ratiuni, se considera ca nu au capacitatea de a fi comercianti nici interzisii judecatoresti, atata vreme cat nici acestia nu au capacitate de exercitiu deplina, neavand practic discernamantul faptelor pe care le realizeaza, datorita starii de alienatie mintala. De altfel, insasi legea precizeaza in mod expres, in art. 14 din Codul comercial, ca persoanele puse sub interdictie nu pot fi comercianti si nici nu pot continua un comert.

Capacitatea de exercitiu deplina a femeii casatorite inaintea varstei de 18 ani este recunoscuta numai pentru actele de drept civil, cu scopul de a se asigura egalitatea intre soti in timpul casatoriei si pentru a fi reprezentanta legala a minorilor care rezulta din casatorie. Cum capacitatea comerciala reprezinta o forma de capacitate speciala si cum regulile de exceptie sunt de stricta interpretare, nu se poate considera ca femeia casatorita are capacitate comerciala doar pentru ca, prin casatorie, aceasta a dobandit capacitate de exercitiu.

O situatie speciala o au persoanele cu privire la care s-a instituit curatela, potrivit art. 152 C. fam. Teoretic, persoanele puse sub curatela nu sunt incapabile cu privire la exercitarea comertului. Dispozitiile legale nu prevad incapacitatea de a face comert a persoanelor aflate sub curatela.

Practic insa este mai greu ca o persoana aflata intr-o astfel de situatie sa exercite o activitate de comert, chiar daca actele (faptele) juridice se incheie de catre curator, in numele si pe seama persoanei aflata sub curatela.


Incompatibilitati, decaderi si interdictii


Incompatibilitati

Activitatea de comert, datorita caracterului sau speculativ, este incompatibila cu anumite functii sau profesii.

Astfel, nu pot fi comercianti, datorita functiei pe care o detin: parlamentarii, functionarii publici, in conditiile specifice impuse de statutul propriu, magistratii (judecatorii, procurorii), militarii etc.


Totodata, nu pot fi comercianti, datorita profesiei (cu luarea in considerare a naturii prestatiei realizate), acele persoane care exercita profesiuni liberale: avocati, notari, medici etc.

Se considera ca activitatea pe care o desfasoara cei care presteaza o profesiune liberala nu are caracter speculativ, chiar daca se obtine, evident, un castig.


Decaderi

Potrivit dispozitiilor legale, persoanele care au fost condamnate penal pentru una dintre faptele (infractionale) prevazute de lege - art. 1 lit. i) - p) din Legea nr. 12/1990, modificata - nu mai pot exercita profesiunea de comerciant. Evident este nevoie de o hotarare judecatoreasca prin care sa se fi interzis condamnatului exercitarea profesiei de comerciant, ca o pedeapsa complimentara ( in conditiile art. 64 Cod penal).

Interdictii

Interdictiile pot fi legale sau conventionale.

Interdictiile legale se refera la anumite activitati care nu pot face obiectul comertului particular (privat) si care sunt monopol de stat, (de exemplu: prelucrarea tutunului, prospectarea si extractia carbunelui, a minereurilor feroase), sau activitati care sunt considerate infractiuni, (de exemplu: fabricarea sau comercializarea unor droguri sau narcotice in alt scop decat de medicament).

Interdictiile conventionale sunt stabilite sub forma clauzelor inserate in contract si produc efecte numai intre partile contractante.


Activitatea desfasurata de comerciantul - persoana fizica

A doua conditie pe care trebuie sa o indeplineasca o persoana fizica pentru a fi comerciant se refera la activitatea pe care o desfasoara. Persoana fizica trebuie sa exercite in mod obisnuit, cu titlu de profesie, fapte de comert.

Desfasurarea comertului in nume propriu

Asadar, persoana care exercita o activitate de comert in numele si pe seama altei persoane, nu dobandeste calitatea de comerciant.

Astfel, nu sunt comercianti auxiliarii de comert (prepusul, procuristul, vanzatorul, comisul-voiajor), deoarece actele de comert pe care le incheie nu sunt in nume propriu, ci in numele si pe seama comerciantului la care sunt angajati sau pentru care lucreaza.

Desfasurarea comertului pentru obtinerea unui profit

Ceea ce intereseaza este elementul subiectiv, in sensul intentiei comerciantului de a obtine un profit, si nu neaparat obtinerea efectiva si imediata a profitului.

De asemenea, nu intereseaza ca desfasurarea comertului de catre comerciant sa fie unica sa sursa de venituri. Astfel, de exemplu, este foarte posibil ca un comerciant persoana fizica sa fie si angajat in cadrul unei unitati, beneficiind astfel, in baza contractului individual de munca, de un anumit salariu.

Desfasurarea comertului pe riscul comerciantului

A cincia conditie care trebuie indeplinita de comerciantul persoana fizica este ca acesta sa actioneze pe riscul sau si cu raspundere nelimitata.

Riscul este specific oricarei afaceri, important este ca aceasta persoana fizica sa depuna toata diligenta in inlaturarea sau in diminuarea efectelor riscurilor in afaceri..

Raspunderea nelimitata este caracteristica pentru comerciantul persoana fizica. Comerciantul debitor raspunde pentru datoriile ce izvorasc din fapte (acte) de comert, cu intreaga sa 'avere' , cu toate bunurile mobile si imobile prezente si viitoare care se gasesc in patrimoniul sau, ca persoana fizica. Creditorii ale caror creante izvorasc din faptele de comert ale comerciantului se afla in concurs si pe aceeasi pozitie cu ceilalti creditori ai comerciantului, creditori ale caror creante izvorasc din acte (fapte) civile.

Creditorii 'comerciali' nu beneficiaza, in principiu, de garantii legale pe baza carora sa fie satisfacuti (indestulati) cu preferinta. In patrimoniul debitorului comerciant nu exista bunuri corporale sau incorporale care sa fie urmarite pentrusatisfacerea creantelor 'comerciale'.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact