StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Capacitatea de a incheia acte juridice civile si discernamantul

Capacitatea de a incheia acte juridice civile si discernamantul


37. Stare de drept si stare de fapt. Capacitatea de a face acte juridice civile este, dupa cum am vazut, o parte a capacitatii de folosinta, care este la randul 656b15g ei o pre≠misa a capacitatii de exercitiu a persoanei, cealalta premisa fiind discerna≠mantul. Asadar, capacitatea de a face acte juridice civile este o stare de drept (de iure) a carei fizionomie juridica este stabilita de lege.

Aflate intr‑o relatie de interconditionare, capacitatea si discernamantul sunt insa notiuni distincte . Astfel, discernamantul este o stare de fapt (de facto) care se apreciaza de la persoana la persoana (in concreto), in functie de aptitudinea si puterea sa psiho‑intelectiva de a aprecia si deosebi intre bine si rau , licit si ilicit, moral si imoral etc., instanta fiind suverana in a aprecia daca intr‑o situatie anume o persoana a avut discernamant.

Existenta ori inexistenta discernamantului sunt luate in seama de legiuitor atunci cand reglementeaza capacitatea de exercitiu a persoanei, capacitate care intereseaza in materia incheierii de acte juridice. Se prezuma relativ ca o persoana care are capacitate de exercitiu are si discernamant. Legea admite insa ca o persoana ce are capacitate de exercitiu se poate afla intr‑o situatie in care, pasager, nu are discernamant, situatie care trebuie dovedita de cel care o invoca. Pe de alta parte, nu este exclus ca o persoana lipsita de capacitate de exercitiu sa actioneze in anumite imprejurari cu discernamant.


C.A. Iasi, sectia civila, decizia nr. 1771/23.10.2001, Rezumat si comentariu de M. Gaita, M.‑M. Pivnicieru, C.J. nr. 4/2003, p. 29‑30.

I. Dogaru, Drept civil, vol. I., 1996, p. 230.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact