StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Delegatia

DELEGATIA


           Notiune. Delegatia este acea operatie juridica prin care un debitor, numit delegant, aduce creditorului sau, numit delegatar, consimtamantul altei perso 414i86e ane, numita delegat, care se obliga, fie alaturi, fie in locul delegantului.

De regula delegatia intervine intre persoane deja legate juridic, astfel ca, pe langa acestea intervine o a treia persoana delegata de debitor care se obliga alaturi sau in locul acestuia.  Ea s-a nascut din nevoia simplificarii raporturilor dintre parti pentru ca se realizeaza stingerea a doua obligatii printr-o singura plata.


           Felurile delegatiei. Delegatia este de doua feluri: delegatia perfecta si delegatia imperfecta.


           1.Delegatia perfecta  careia i se mai spune delegatia novatoare este operatiunea prin care  delegatarul accepta ca debitor pe delegat in locul delegantului pe care-l libereaza.

Ea este deci o novatie prin schimbare de debitor si impune respectarea urmatoarelor conditii:

-        consimtamantul celor trei parti: delegant, delegat, delegatar;

-        capacitatea de exercitiu deplina a acestora-        intentia neechivoca a partilor ca doar delegatul sa fie debitor si ca debitorul delegant sa fie liberat;

-        valabilitatea obligatiei anterioare dintre  delegant si delegatar.

Delegatia perfecta stinge obligatia veche, cu toate garan]iile sale si naste o noua obligatie, deci are efect novator. Delegantul garanteaza pe delegatar ca dreptul sau de creanta exista dar nu garanteaza solvabilitatea delegatului la epoca platii ci doar la momentul incheierii delegatiei. Potrivit art. 1133 c. civ. delegatarul isi poate rezerva dreptul de a actiona pe delegant pentru insolvabilitatea delegatului. Actionat, delegantul poate invoca beneficiul de discutiune, cerand mai intai, urmarirea delegatului.

Delegatul nu poate opune exceptiile pe care le avea impotriva delegantului, in afara de situatia in care el s-a obligat fata de delgatar in aceleasi conditii ca si fata de delegant.


2. Delegatia imperfecta nu este o novatiune. Delegatarul accepta un nou debitor, pe delegat, fara ca primul debitor, delegantul, sa fie liberat. Prin urmare, pe langa primul raport de obligatii se naste un al doilea raport intre delegat si delegatar. Prima obligatie garanteaza obligatia nou nascuta.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact