StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Elemente introductive privind dreptul civil roman

ELEMENTE INTRODUCTIVE PRIVIND DREPTUL CIVIL ROMAN


NOTIUNEA DREPTULUI CIVIL


Definim dreptul civil ca ramura a dreptului, acesta reglementeaza raporturile patrimoniale si raporturile nepatrimoniale dintre persoane fizice, dintre persoane juridice, dintre persoane fizice si persoane juridice, care se afla pe pozitie de egalitate juridica.


FUNCTIA DREPTULUI CIVIL IN RAPORT CU ALTE RAMURI ALE DREPTULUI


Pozitia sau functia dreptului civil, este aceea de drept comunfata de alte ramuri ale dreptului. A 353d32d tunci cand o alta ramura de drept nu contine norme proprii care sa reglementeze anumite aspecte se face trimitere la norma corespunzatoare din dreptul civil.

Dreptul civil reprezinta drept comun in raport cu alte ramuri de drept deoarece reglementeaza principiile si normele fundamentale ale raporturilor juridice dintre persoane si ori de cate ori asemenea ramuri invecinate nu contin norme juridice speciale, in unele cazuri, sau cand acestea sunt insuficiente, se va aplica norma corespunzatoare din materia dreptului civil, intrucat acesta are valoarea de drept comun.


DELIMITAREA DREPTULUI CIVIL DE ALTE RAMURI ALE DREPTULUI


Este necesara delimitarea dreptului civil de alte ramuri ale dreptului deoarece intre raporturile juridice care apartin diferitelor ramuri de drept exista asemanari si deosebiri si trebuie sa cunoastem carei ramuri de drept ii apartine raportul juridic supus analizei.

Importanta delimitarii dreptului civil de alte ramuri de drept consta si in necesitatea practica a magistratului de a cunoaste ramura careia ii apartine raportul de drept pentru a sti carei ramuri de drept ii apartine litigiul supus solutionarii.

Dupa aceasta calificare magistratul va sti care sunt normele juridice aplicabile in speta dedusa judecatii.

Dreptul civil poate fi delimitat de alte ramuri ale dreptului folosind mai multe criterii.

Dupa obiectul de reglementare, adica dupa categoria de relatii sociale reglementate de normele juridice, putem delimita dreptul civil de alte ramuri ale dreptului tinand seama ca acesta reglementeaza raporturile patrimoniale dintre persoanele fizice si persoanele juridice.

Se poate folosi un alt criteriu, adica metoda de reglementare pentru delimitarea dreptului civil de alte ramuri de drept, sens in care sunt analizate mijloacele pe care statul le utilizeaza pentru a influenta relatiile sociale.

In materia dreptului civil, metoda specifica o constituie egalitatea juridica a partilor, ceea ce reprezinta si un principiu al acestei ramuri de drept.

Calitatea subiectelor intre care se nasc raporturile juridice constituie un alt criteriu de delimitare a dreptului civil, tinand seama de faptul ca in materia dreptului civil nu este necesara o calitatea speciala a subiectelor, fiind suficient sa ne gasim in prezenta unor persoane fizice si/sau juridice.Dupa caracterul normelor juridice care reglementeaza raporturile supuse analizei, observam ca normele juridice in materia dreptului civil sunt, in mare parte, norme dispozitive si, in mica masura, norme imperative.

Avand in vedere apoi natura sanctiunilor aplicabile, specific dreptului civil este restabilirea dreptului subiectiv incalcat, prin repararea prejudiciului ori prin repunerea partilor in situatia anterioara, sau prin inopozabilitatea actului intocmit prin incalcarea drepturilor sau intereselor altei persoane.

In fine, delimitarea dreptului civil de alte ramuri de drept poate fi facuta si ca urmare a analizei principiilor specifice ramurilor de drept.


PRINCIPIILE DREPTULUI CIVIL ROMAN


Principiile dreptului reprezinta idei conducatoare, idei de baza, ce pot fi regasite in continutul tuturor normelor juridice.

Din punct de vedere al domeniului de aplicare principiile pot fi principii fundamentale ale dreptului roman, principii fundamentale ale dreptului civil roman, si, in sfarsit, principii ale unora sau ale unei institutii de drept civil.

Principiile fundamentale ale dreptului roman reprezinta idei principale, care sunt regasite in intreaga legislatie si care rezulta din Constitutie si din alte reglementari legale importante.

Vom avea in vedere: principiul democratiei, principiul legalitatii si a ordinii de drept, principiul egalitatii in fata legii, principiul separatiei puterilor in stat si altele.

Asemenea principii sunt aplicabile tuturor ramurilor de drept si, fireste, si dreptului civil.

Printre principiile fundamentale ale dreptului civil roman, care sunt si ele, idei de baza pentru legislatia civila, amintim: principiul proprietatii, principiul egalitatii in fata legii civile, principiul ocrotirii drepturilor subiective civile si al garantarii acestora si principiul imbinarii intereselor individuale cu interesele generale.

In afara principiilor fundamentale ale dreptului roman si principiilor fundamentale ale dreptului civil roman, aminteam si principii ale institutiilor dreptului civil, care constituie idei de baza, calauzitoare, aplicabile pentru o singura institutie de drept civil sau pentru mai multe asemenea institutii, cu o intindere mai limitata decat principiile fundamentale de drept civil.

Astfel, amintim principiul consensualismului in materia formei actului juridic civil, principiul chemarii la mostenire in ordinea claselor si principiul proximitatii gradului de rudenie in dreptul succesoral, principiul ocrotirii bunei-credinte, principiul irevocabilitatii, principiul relativitatii efectelor actului juridic etc.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact