StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Implinirea (calculul) prescriptiei extinctive

Implinirea (calculul) prescriptiei extinctive


Definitie


Prin implinirea prescriptiei extinctive se intelege determinarea momentului in care expira termenul de prescriptie.


Regulile de calcul al termenelor 616d35g de prescriptie


Regulile de calcul al termenelor 616d35g de prescriptie sunt stabilite prin Decretul nr.167 / 1958, Codul Civil, Codul de procedura civila.

De lege ferenda, se impune ca regulile privind calculul termenelor de prescriptie sa se regaseasca in acelasi act normativ ce reglementeaza si prescriptia.

Cat priveste modul de calcul al termenului de prescriptie extinctiva stabilit pe ani sau pe luni, se va aplica prevederile art. 10 alin. 3 si 4 din Codul de procedura civila, astfel aceste termene ce vor implini in ziua corespunzatoare din ultimul an sau din ultima luna. Daca ultima luna nu are o zi corespunzatoare, termenul va fi implinit in ultima zi a acelei luni (de exemplu, un termen de prescriptie de o luna care a inceput sa curga la 31 ianuarie, s-a implinit la 29 februarie).In cazul termenelor stabilite pe saptamani, termenul de prescriptie extinctiva se socoteste implinit in ziua corespunzatoare din ultima saptamana a perioadei.

In ceea ce priveste termenele stabilite pe zile, se aplica dispozitiile art. 1887 din Codul Civil potrivit caruia termenul se calculeaza pe zile si nu pe ore. Art. 1886 din Codul Civil dispune: "Ziua se imparte in 24 de ore. Ea incepe la miezul noptii si se sfarseste la miezul noptii urmatoare", ziua in care incepe cursul prescriptiei nefiind luata in calcul.

Art. 1889 din Codul Civil prevede ca "prescriptia nu se socoteste calculata, decat dupa implinirea celei de-a doua zi a termenului prevazut de lege." Acest sistem de calcul se numeste "intermediar", deoarece se plaseaza intre "sistemul termenului exclusiv" (pe zile libere) in care nu sunt luate in calcul nici prima si nici ultima zi a termenului si "sistemul inclusiv" (numit si pe zile pline), in care intra in calcul atat prima cat si ultima zi a termenului.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact