StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Organizatia pentru securitate si cooperare in europa

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (O.S.C.E.) este o organizatie internationala la nivel regional european, creata in mod evolutiv si avand trasaturi speciale.

Originea ei se afla in Conferinta pentru Securitate si Cooperare in Europa (C.S.C.E.). o conferinta diplomatica internationala la nivel regional european, tinuta la Helsinki in anul 1975, cu participarea a 35 de state, 131b11b iar finalul acestei evolutii are loc in anul 1994 si este reprezentat de transformarea intr-o organizatie internationala, O.S.C.E., in urma Reuniunii la varf de la Budapesta.

Domeniul de actiune al O.S.C.E. este extrem de larg, cooperarea si securitatea in Europa, care includ o importanta dimensiune privind drepturile omului. in materia drepturilor omului insa, accentul este pus pe dimensiunea afirmativa, de consacrare a drepturilor omului, iar nu pe dimensiunea de garantare si aparare concreta a drepturilor omului (desi aceasta a doua dimensiune nu este total absenta).

Au competente in domeniul drepturilor omului atat organele cu atributii generale ale O.S.C.E., cat si organe specializate in materie.

Organe care nu au competente exclusive in materia drepturilor omului

Organele O.S.C.E. care nu au competente exclusive in materia drepturilor omului, dar care intervin in acest domeniu, sunt: Reuniunile sefilor de stat sau de guvern; Consiliul; Comitetul inaltilor Functionari.

Reuniunile sefilor de stat sau de guvern

Reuniunile la varf sunt organizate periodic, la ele participand sefii de stat sau de guvern din statele membre. In cadrul acestor reuniuni la varf, sunt adoptate acte internationale politice si juridice, cu valoare de soft law, care consacra drepturile omului.

Consiliul

Consiliul este un organ principal al O.S.C.E., compus din ministrii afacerilor externe ai statelor membre. Potrivit Documentului Reuniunii de la Praga a Consiliului C.S.C.E. asupra dezvoltarii ulterioare a institutiilor si structurilor C.S.C.E., Consiliul poate, in scopul cresterii capacitatii O.S.C.E. de a garanta drepturile omului, democratia si statul de drept prin mijloace pasnice, sa ia masurile necesare, daca este cazul fara consimtamantul statului in cauza, in caz de violare flagranta, grava si persistenta a angajamentelor corespunzatoare din cadrul O.S.C.E. Astfel de actiuni constau in declaratii politice sau alte masuri de natura politica, aplicate in afara teritoriului statului in cauza. Aceste actiuni nu deroga cu nimic de la celelalte mecanisme existente in cadrul O.S.C.E.


Comitetul inaltilor Functionari

Comitetul inaltilor Functionari este un organ principal al O.S.C.E., compus din reprezentantii statelor membre. Potrivit Documentului Reuniunii de la Praga a Consiliului C.S.C.E. asupra dezvoltarii ulterioare a institutiilor si structurilor C.S.C.E., Comitetul inaltilor Functionari poate, in scopul cresterii capacitatii O.S.C.E. de a garanta drepturile omului, democratia si statul de drept prin mijloace pasnice, sa ia masurile necesare, daca este cazul fara consimtamantul statului in cauza, in caz de violare flagranta, grava si persistenta a angajamentelor corespunzatoare din cadrul O.S.C.E. Astfel de actiuni constau in declaratii politice sau alte masuri de natura politica, aplicate in afara teritoriului statului in cauza. Aceste actiuni nu deroga cu nimic de la celelalte mecanisme existente in cadrul O.S.C.E.

Organe specializate in materia drepturilor omului

O.S.C.E. dispune de doua organe specializate in materia drepturilor omului: Biroul Institutiilor Democratice si al Drepturilor Omului; inaltul Comisar al O.S.C.E. pentru Minoritatile Nationale.

Biroul Institutiilor Democratice si al Drepturilor OmuluiBiroul Institutiilor Democratice si al Drepturilor Omului a fost creat, sub denumirea de Biroul Alegerilor Libere, prin Carta de la Paris pentru o noua Europa. In Carta de la Paris pentru o noua Europa, in capitolul "Structuri si institutii noi ale procesului C.S.C.E.', se prevede crearea unui Birou al Alegerilor Libere, cu sediul la Varsovia, pentru a facilita contactele si schimburile de informatii asupra alegerilor in statele participante.

Biroul Institutiilor Democratice si al Drepturilor Omului, urmand instructiunile generale ale Comitetului inaltilor Functionari, trebuie, intre altele: sa organizeze o scurta reuniune a C.S.C.E. la sediul Biroului Institutiilor Democratice si al Drepturilor Omului, in fiecare an in care nu se tine o reuniune privind urmarile, pentru a examina aplicarea angajamentelor C.S.C.E. in domeniul dimensiunii umane; sa serveasca drept cadru institutional pentru schimbul de informatii asupra asistentei tehnice si competentelor disponibile, ca si asupra programelor nationale si internationale destinate sa sprijine noile democratii in dezvoltarea institutiilor lor; sa faciliteze contactele intre cei care ofer astfel de resurse si cei care doresc sa le utilizeze; sa dezvolte cooperarea cu Consiliul Europei, in scopul utilizarii bazei de date a acestuia referitoare la aceste resurse si servicii; sa stabileasca legaturi cu organizatiile neguvernamentale active in domeniul dezvoltarii institutiilor democratice, in scopul de a permite statelor participante interesate sa utilizeze vastele resurse si largile competente ale acestor organizatii; sa faciliteze cooperarea in materia formarii si educatiei in disciplinele purtand asupra institutiilor democratice; sa organizeze cu reprezentantii tuturor statelor participante reuniuni si seminarii asupra dezvoltarii si revitalizarii institutiilor democratice, de exemplu seminarii consacrate organelor de presa libere si, la timpul potrivit, un seminar asupra migratiilor, aceste seminarii urmand a se tine la Varsovia, cu exceptia cazului in care se decide altfel.


Inaltul Comisar al O.S.C.E. pentru Minoritatile Nationale

Inaltul Comisar al O.S.C.E. pentru Minoritatile Nationale este un organ al O.S.C.E., creat prin Deciziile Reuniunii la varf de la Helsinki din anul 1992. Inaltul Comisar al O.S.C.E. pentru Minoritatile Nationale trebuie sa fie o personalitate internationala eminenta, avand o lunga experienta in domeniu si de la care se poate astepta sa faca dovada unei mari impartialitati in exercitarea functiilor sale.

Inaltul Comisar al O.S.C.E. pentru Minoritatile Nationale este numit de Consiliu, prin consens, la propunerea Comitetului Inaltilor Functionari, pentru o perioada de 3 ani, care poate fi innoita o singura data.

Mijloacele de actiune ale Inaltului Comisar al O.S.C.E. pentru Minoritatile Nationale au caracter nejurisdictional si sunt specifice cadrului O.S.C.E.


Probleme puse in discutie:

1. Sistemul OSCE de protectie a drepturilor omului

2. Organe specializate in cadrul OSCe de protectiea drepturilor omului

3. Inaltul Comisar al O.S.C.E. pentru Minoritatile Nationale

Referinte bibliografice

Raluca Miga Besteliu, Organizatii internationale interguvernamentale, Ed. All Beck, Bucuresti

Martian Niciu, Organizatii internationale, Ed. Chemarea, Iasi, 1994

www.osce.org
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact