StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Prezumtiile simple

Prezumtiile simple


214. Notiune. Potrivit art. 1203 C.civ. prezumtiile simple, numite si jude­ca­toresti sau ale omului (praesumtio facti seu hominis), nu sunt stabilite de lege ci "sunt lasate la luminil 424i89e e si intelepciunea magistratului".

215. Conditii. Pentru ca ele prezinta riscul explicabil de a intui numai cu aproxi­matie realitatea legaturii dintre faptul necunoscut ce trebuie dovedit si faptul vecin si conex, ceea ce ar infrange principiul aflarii adevarului, legea impune:a) garantii de credibilitate: judecatorul este obligat sa se intemeieze, in for­marea intimei sale convingeri, numai "pe prezumtii care sa aiba greutate si putere de a naste probabilitate" (art. 1203 teza a II‑a C.civ.).

b) sunt permise judecatorului "numai cand este permisa si dovada prin martori", cu exeptia situatiei in care un act este atacat "ca s‑a facut prin frauda, dol sau violenta" (art. 1203 teza a III‑a C.civ.).
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact