StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Libertatile spirituale

LIBERTATILE SPIRITUALE


A. Libertatea de gandire, constiinta si religie

CEDO, art. 9

1. Orice persoana are dreptul la libertatea de gandire, de constiinta si de religie; acest drept include libertatea de a-si schimba religia sau convingerea, precum si libertatea de a-si manifesta religia sau convingerea in mod individual sau in colectiv, in public sau in particular, prin cult, invatamant, practici si indeplinirea ritualurilor.

2. Libertatea de a-si manifesta religia sau convingerile nu poate face obiectul altor restrangeri decat ace 545h71f lea care, prevazute de lege, constituie masuri necesare, intr-o societate democratica, pentru siguranta publica, protectia ordinii, a sanatatii sau a moralei publice ori pentru protejarea drepturilor si libertatilor altora.



Observatii la CEDO art. 9

libertatea schimbarii religiei

libertatea manifestarea religiei "in public sau in particular, prin cult, invatamant si practici"

restrictiile sunt posibile doar pt asigurarea securitatii, ordinei, sanatatii sau moralei publice.


Constitutia Romaniei, Articolul 29: Libertatea constiintei


(1) Libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nici o forma. Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale.
(2) Libertatea constiintei este garantata; ea trebuie sa se manifeste in spirit de toleranta si de respect reciproc.

(3) Cultele religioase sunt libere si se organizeaza potrivit statutelor proprii, in conditiile legii.

(4) In relatiile dintre culte sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de invrajbire religioasa.

(5) Cultele religioase sunt autonome fata de stat si se bucura de sprijinul acestuia, inclusiv prin inlesnirea asistentei religioase in armata, in spitale, in penitenciare, in azile si in orfelinate.

(6) Parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine.


Observatii la Const. Rom., art. 29


libertatea gandirii si opiniei si religiei

limitele manifestarii libertatii:

o        "in spiritul tolerantei si respectului reciproc"Organizarea cultelor este libera (conform statutelor proprii)

o        excluzand "orice forme, mijloace, acte sau actiuni de invrajbire religioasa"

o        autonomie in raport cu statul

o        asistenta spirituala in armata, spitale, penitenciare, azile, centre de plasament

Discutii

- Ce diferente de accent/continut pot fi sesizate intre CEDO si Constitutia Romaniei? (de ex. vis-a-vis de schimbarea religiei)

- Cum trebuie privit "prozelitismul" religios? Ce relevanta are notiunea de "constrangere"?

- in ce masura se poate considera ca statutul femeii in biserica interfereaza cu drepturile omului?


B. Libertatea de exprimare

CEDO, art. 10

1. Orice persoana are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie si libertatea de a primi sau de a comunica informatii ori idei fara amestecul autoritatilor publice si fara a tine seama de frontiere. Prezentul articol nu impiedica statele sa supuna societatile de radiodifuziune, de cinematografie sau de televiziune unui regim de autorizare.


2. Exercitarea acestor libertati ce comporta indatoriri si responsabilitati poate fi supusa unor formalitati, conditii, restrangeri sau sanctiuni prevazute de lege, care constituie masuri necesare, intr-o societate democratica, pentru securitatea nationala, integritatea teritoriala sau siguranta publica, apararea ordinii si prevenirea infractiunilor, protectia sanatatii sau a moralei, protectia reputatiei sau a drepturilor altora, pentru a impiedica divulgarea de informatii confidentiale sau pentru a garanta autoritatea si impartialitatea puterii judecatoresti.


Observatii la CEDO, art. 10

o        libertatea comunicarii/exprimarii fara amestecul autoritatilor publice (vezi Hyde Park, Londra - "the speaker's corner")

o        conditionari: pastrarea valorilor democratice: securitate, ordine etc

Constitutia Romaniei, Art. 30: Libertatea de exprimare


(1) Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisa.

(3) Libertatea presei implica si libertatea de a infiinta publicatii.

(4) Nici o publicatie nu poate fi suprimata.

(5) Legea poate impune mijloacelor de comunicare in masa obligatia de a face publica sursa finantarii.

(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine.

(7) Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri.

(8) Raspunderea civila pentru informatia sau pentru creatia adusa la cunostinta publica revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestarii artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, in conditiile legii. Delictele de presa se stabilesc prin lege.


Observatii la Const. Rom., art. 30

- Se garanteaza libertatea exprimarii prin viu grai, scris, imagini, sunete a oricaror opinii sau credinte. Cenzura este interzisa.

- Sunt insa interzise

- exprimarile care urmaresc prejudicierea demnitatii persoanei sau a dreptului sau la viata privata

- manifestarile obscene.



C. Dreptul la instruire si educatie

CEDO, Prot. 1, art. 2

Nimanui nu i se poate refuza dreptul de instruire. Statul, in exercitarea functiilor pe care si le va asuma in domeniul educatiei si al invatamantului, va respecta dreptul parintilor de a asigura aceasta educatie si acest invatamant conform convingerilor lor religioase si filozofice.

Observatii la CEDO, Prot. 1, art. 2

- de retinut dreptul parintilor de a asigura educatie conform convingerilor lor religioase si filosofice


Constitutia Romaniei, Articolul 32: Dreptul la invatatura

(1) Dreptul la invatatura este asigurat prin invatamantul general obligatoriu, prin invatamantul liceal si prin cel profesional, prin invatamantul superior, precum si prin alte forme de instructie si de perfectionare.
(2) Invatamantul de toate gradele se desfasoara in limba romana. In conditiile legii, invatamantul se poate desfasura si intr-o limba de circulatie internationala.
(3) Dreptul persoanelor apartinand minoritatilor nationale de a invata limba lor materna si dreptul de a putea fi instruite in aceasta limba sunt garantate; modalitatile de exercitare a acestor drepturi se stabilesc prin lege.
(4) Invatamantul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acorda burse sociale de studii copiilor si tinerilor proveniti din familii defavorizate si celor institutionalizati, in conditiile legii.
(5)  Invatamantul de toate gradele se desfasoara in unitati de stat, particulare si confesionale, in conditiile legii.
(6) Autonomia universitara este garantata.
(7) Statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege.

Articolul 32: Accesul la cultura

(1) Accesul la cultura este garantat, in conditiile legii.

(2) Libertatea persoanei de a-si dezvolta spiritualitatea si de a accede la valorile culturii nationale si universale nu poate fi ingradita.

(3) Statul trebuie sa asigure pastrarea identitatii spirituale, sprijinirea culturii nationale, stimularea artelor, protejarea si conservarea mostenirii culturale, dezvoltarea creativitatii contemporane, promovarea valorilor culturale si artistice ale Romaniei in lume.


Observatii la Const. Rom., art. 32 - de retinut:

invatamantul in alte limbi

invatamantul religios

bursele sociale

Art. 32 a fost dezvoltat in Legea invatamantului (1995). Printre punctele

importante:

art. 8:2: In fiecare localitate trebuie sa existe clase cu predare in lb. romana. Lb. materna poate fi folosita in scoala "in conditiile prezentei legi", cu precizarea ca studiul si insusirea in scoala a lb. romane, ca lb. oficiala, sunt obligatorii pt toti cetatenii romani, indiferent de nationalitate. De asemenea, documentele scolare oficiale se alcatuiesc in lb. romana.

art. 9-11: Includerea religiei in planul de inv.; interzicerea prozelitismului religios

art.41:2: pt copii cu cerinte educative speciale: unitati de inv. special, grupe/clase speciale din unitati de inv.  obisnuite


Bibliografie:

Barac, Europa si drepturile omului, pag. 58-69, 275-311.

Iancu, Drepturile, libertatile si indatoririle fundamentale in Romania, Bucuresti: All Beck, 2003, pag. 245-265.




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact