StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Caile legale de atac

CAILE LEGALE DE ATACCaile de atac sunt mijloace sau remedii juridice procesuale prin intermediul carora se poate solicita verificarea legalitatii si temeiniciei hotararilor judecatoresti si in final remedierea erorilor savarsite .

Caile de atac reprezinta tocmai acele mijloace procedurale care fac posibila exercitarea controlului judiciar .

Controlul judiciar este definit ca fiind "dreptul si obligatia pe care le au in cadrul unui sistem judiciar instantele judecatoresti superioare de a verifica, in conditiile si cu procedura stabilita de lege, legalitatea si temeinicia hotararilor pronuntate de instantele judecatoresti inferioare lor si 343g66d de a casa sau modifica acele hotarari ce sunt gresite sau de a le confirma pe cele ce sunt legale si temeinice " .Intr-o formula de sinteza , conchid aceiasi autori, controlul judiciar este " controlul exercitat de instantele superioare asupra actelor de jurisdictie ale instantelor inferioare ".

Ne aflam cu alte cuvinte in prezenta unui control omogen, iar nu eterogen cum se intampla in cazul controlului judecatoresc . Acesta din urma este definit ca acel control ce se exercita de instantele judecatoresti asupra hotararilor organelor de jurisdictie administrativa ori asupra unor acte administrative emise de organe care nu fac parte din sistemul instantelor judecatoresti .Clasificarea cailor legale de atac


1 Cai ordinare si cai extraordinare de atac


Caile ordinare de atac sunt acelea cate pot fi exercitate de oricare dintre parti si pentru orice motiv . Sunt incluse in aceasta categorie, de legiuitor, apelul si recursul.

Caile extraordinare de atac sunt acelea care pot fi exercitate numai in conditiile si pentru motive strict determinate de lege .Sunt incluse in aceasta categorie contestatia in anulare , revizuirea, recursul in interesul legii si recursul in anulare .


2. Cai de atac de reformare si cai de atac de retractare


Caile de atac de reformare sunt considerate acelea care se solutioneaza de o instanta superioara spre a declansa controlul judiciar .Sunt considerate cai de atac de reformare apelul, recursul si recursul in anulare . In schimb, caile de retractare sunt de competenta instantei care a pronuntat hotararea atacata . Fac parte din aceasta din urma categorie contestatia in anulare si revizuirea .


3. Cai de atac devolutive si cai de atac nedevolutive


Caile de atac devolutive sunt acelea care pot judecat in fond . Calea de atac devolutiva tipica este apelul . Celelalte cai de atac au un caracter nedevolutiv ,caci ele nu pot determina, in principiu, o noua judecata in fond . In aceasta categorie se includ recursul si recursul in interesul legii .4. Cai de atac comune si cai de atac speciale


Criteriul acestei distinctii vizeaza dreptul de a exercita caile de atac . Cand acest drept apartine partilor sau procurorului ne aflam in prezenta unei cai de atac comune . Cand un atare drept este recunoscut unui subiect de drept ne aflam in prezenta unei cai de atac speciale .
5. Cai de atac suspensive si cai de atac nesuspensive de executare


Aceasta distinctie se face in functie de efectele e care le produce declararea caii de atac asupra posibilitatilor de declansare imediata a executarii silite . In sistemul procesual in vigoare numai apelul se infatiseaza ca o cale suspensiva de executare . Recursul, recursul in anulare , contestatia in anulare si revizuirea sunt cai de atac nesuspensive de executare .
Reguli comune privitoare la instituirea si exercitarea

cailor legale de atacLegalitatea cailor de atac


In afara cailor de atac prevazute de legenu se pot folosi alte mijloace procedurale in scopul de a se obtine reformarea sau retractarea unei hotarari judecatoresti .


Ierarhia cailor de atac


Principiul ierarhiei cailor de atac decurge din modul de organizare a instantelor judecatoresti intr-un sistem piramidal . Aceasta inseamna ca , ca in principiu , nu se poate exercita o cale extraordinara de atac atata timp cat partea are la dispozitie o cale ordinara de atac .


Unicitatea dreptului de a exercita o cale de atac


Dreptul de a exercita o cale de atac este , in principiu, unic si se epuizeaza odata cu exercitarea lui . Aceasta inseamna ca nimanui nu-i este ingaduit de a uza de doua ori de una si aceeasi cale de atac. In caz contrar, exceptia puterii lucrului judecat va putea fi invocata de cel interesat sau de instanta din oficiu spre a anihila calea de atac inadmisibila . Unicitatea cailor de atac vizeaza insa numai caile ordinare de atac, nu si cele extraordinare . Datorita specificului cailor extraordinare de atac acestea pot fi exercitate in unele cazuri , in mod repetat ( calea revizuirii ).


Neagravarea situatiei partii in propria cale de atac


Doctrina si practica judiciara a considerat in mod constant ca acest principiu se aplica si in materie civila pentru identitate de ratiune .

Prin urmare, aplicarea acestui principiu in procesul civil face imposibila inrautatirea situatiei partii in propria sa cale de atac .
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact