StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare īn relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Contractul de joc si contractul de prinsoare

CONTRACTUL DE JOC SI CONTRACTUL DE PRINSOARE


SECTIUNEA I


NOTIUNEA SI CARACTERELE JURIDICE ALE CONTRACTULUI DE JOC SI ALE CONTRACTULUI DE PRINSOARE


§ 1. Notiunea de joc si notiunea de prinsoare

Jocul si prinsoarea sunt reglementate de Codul Civil in Cartea a III-a, Titlul X 626i83g III, Despre contractele aleatorii, in Capitolul II, intitulat Despre joc si prinsoare, in art. 1636-1638, precum si de alte acte normative cu caracter special.

Jocul poate fi definit ca fiind acea conventie prin care partile isi promit una alteia un castig determinat (o suma de bani, un anumit bun etc.), pentru situatia in care un anumit eveniment sau fapt se va produce.

Ramasagul sau prinsoarea (pariul) este o conventie prin care partile, neintelegandu-se asupra unui anumit eveniment sau fapt, se obliga ca, in urma verificarii acestuia, partea care nu a avut dreptate sa plateasca celeilalte o suma de bani, sa-i remita un bun etc.

§ 2. Caracterele juridice ale contractului de joc si ale contractului de prinsoare

a. Jocul si prinsoarea sunt contracte aleatorii.

b. Contractul de joc si cel de prinsoare sunt acte juridice bilaterale, in ceea ce priveste formarea lor, dar sunt intotdeauna unilaterale cu privire la executarea lor.c. Atat jocul, cat si prinsoarea iau nastere prin simpla intelegere a partilor. Prin urmare, ambele contracte sunt consensuale.


SECTIUNEA A II-A


EFECTELE CONTRACTULUI DE JOC SI ALE CONTRACTULUI DE PRINSOARE


In cazul obligatiilor (de regula, de a da) rezultate din contractul de joc si din cel de prinsoare, legea nu acorda nici o actiune pentru ca, atunci cand nu sunt implinite de bunavoie, creditorul sa poata cere executarea lor silita (art. 1638 C. civ.). Asadar, obligatiile rezultate din cele doua contracte nu sunt dublate de sanctiune.

De la regula stabilita prin art. 1636 C. civ., exista o derogare continuta de art. 1637 alin. 1 C. civ., conform caruia, legea acorda actiune spre plata unui debit rezultat din jocuri care "contribuie la exercitiul corporal". Codul se rezuma la enumerarea (enuntiativa si nu limitativa) a catorva astfel de jocuri (armele, cursele cu piciorul, calare sau cu calul etc.), dar numarul lor poate fi mult mai mare.

Prevederile art. 1637 alin. 1 C. civ. sunt nuantate prin alin. 2 al aceluiasi articol, care prevede ca, inclusiv pentru aceste jocuri, nu exista libertate totala in privinta marimii mizei, stipuland ca: "judecatorul poate sa respinga cererea cand suma pusa in joc sau la prinsoare ar fi excesiva".
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact