StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Revizuirea

REVIZUIREARevizuirea face parte din categoria cailor extraordinare de atac de retractare .

Ea poate fi definita ca acea cale extraordinara de atac de retractare prin intermediul careia se poate obtine desfiintarea unei hotarari judecatoresti defini 212d33c tive si reinnoireajudecatii in cazurile expres determinate de lege .

Caracterul extraordinar al acestei cai de atac se evidentiaza in special prin motivele care pot fundamenta o cerere de revizuire . Aceste motive sunt expres si limitativ determinate de C. proc. civ.

Revizuirea este o cale extraordinara nesuspensiva de executare silita .

Doctrina considera ca o particularitate importanta a revizuirii consta in faptul ca retractarea unei hotarari se poate obtine numai pentru greseli involuntare savarsite de instanta in raport cu starea de fapt retinuta in hotarare, fie in raportcu materialul existent la data pronuntarii, fie in raport cu unele imprejurari ulterioare .

Revizuirea este o cale de atac pusa de lege la dispozitia partilor . In cadrul revizuirii partile poarta denumirea de revizuient- subiectul activ al cererii de revizuire - si de intimat - partea adversa .

Obiectul revizuirii este determinat chiar prin dispozitiile art.322 alin.1 C. proc. civ. . Potrivit acestui text se poate solicita revizuirea " unei hotarari ramase definitiva in instanta de apel sau prin neapelare, precum si a unei hotarari data de o instanta de recurs atunci cand evoca fondul " .

In cazul revizuirii legea nu impune unele conditii speciale, motivele de revizuire sunt prevazute in mod limitativ in art.322 C. proc. civ.

Revizuirea fiind o cerere de retractare competenta de solutionare a acesteia revine instantei care a pronuntat hotararea de fond si in fata careia aceasta a devenit definitiva .

Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact