StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare īn relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Sistemul de drept. ramurile dreptului intern

Sistemul de drept. Ramurile dreptului intern


Ansamblul normelor juridice elaborate intr-un stat formeaza sistemul de drept, care la randul sau este format din ramuri de drept.

Dreptul obiectiv cuprinde ramura dreptului public si ramura dreptului privat. 525j97f

A. Dreptul public reprezinta ansamblul de norme juridice ce reglementeaza organizarea statului si a autoritatilor publice si raporturile incheiate de acestea cu particularii.

Principala particularitate a raporturilor juridice de drept public consta in calitatea speciala a unui subiect al raportului juridic, si anume aceea de purtator al autoritatii statului. Asadar un subiect al raportului juridic de drept public este intotdeauna statul.

O alta particularitate a raportului juridic de drept public este metoda de reglementare: de subordonare, statul impunand regula de conduita particularului. Dreptul constitutional, dreptul administrativ, dreptul financiar-fiscal, dreptul penal, dreptul procesual civil si penal etc. sunt ramuri ale dreptului public.


B. Dreptul privat este alcatuit din totalitatea normelor juridice care reglementeaza relatiile ce se stabilesc intre persoanele fizice si juridice (intre particulari).

Metoda de reglementare a raportului de drept privat este aceea de egalitate a vointelor juridice ale subiectilor. Astfel, partile rapor­tului juridic sunt libere sa stabileasca, sa modifice, sa transmita sau sa stinga raportul juridic de drept privat. De exemplu, partile raportului juridic din vointa lor s-au legat din punct de vedere juridic, atunci cand au incheiat un act juridic civil (au incheiat un contract de vanzare-cumparare) si tot prin vointa lor pot sa-l modifice, sa-l transmita sau sa-l stinga.Principala ramura a dreptului privat este dreptul civil. La inceputuri, dreptul civil s-a confundat cu dreptul privat. Dezvoltarea societatii omenesti, aparitia unor relatii sociale specifice unor domenii noi ale vietii in colectivitate, a impus elaborarea de norme juridice particulare, specifice. Astfel au aparut noi ramuri de drept privat: dreptul comercial, dreptul familiei, dreptul muncii, dreptul international privat etc.

Desi cu particularitati evidente, normele de drept ce alcatuiesc ramurile dreptului privat sunt strans legate de normele dreptului civil.

Expresia dreptul civil este drept comun pentru ramurile dreptului privat sintetizeaza aceste legaturi si se concretizeaza in urmatoarele:

a) dreptul civil a elaborat notiunile fundamentale ale dreptului privat ce se regasesc in ramurile acestuia. De exemplu, notiunea de subiect de drept, persoana fizica, persoana juridica, act juridic, contract, obligatii etc.

b) intotdeauna cand o ramura a dreptului privat nu reglementeaza (in expresis verbis) anumite relatii sociale, de fiecare data se apeleaza la prevederile normelor juridice de drept civil.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact