StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Aplicarea legii civile

Aplicarea legii civile

Aplicarea legii civile in timp

Precizari prealabile




Ca orice lege si legea civila actioneaza simultan sub trei aspecte:

pe o anumita durata - aplicare legii civile in timp;

pe un anumit teritoriu - aplicare legii civile in spatiu;

cu privire la anumite subiecte, care sunt destinatarii legii - aplicarea legii civile asupra persoanelor.

Privite global, legile civile :

se succed - din punct de vedere al timpului;

coexista - din punct de vedere teritorial;

au determinate categoriile de subiecte la care se aplica .

Legea se publica in Monitorul Oficial al Romaniei si intra in vigoare la trei zile de la data publicarii ei sau de la o data ulterioara prevazuta in textul ei (Art. 78 din Constitutie).

Iesirea din vigoare a legii se produce prin abrogarea ei, care poate fi:

expresa, atunci cand, in noua lege care apare, se prevede expres ca legea veche este abrogata sau atunci cand se prevede ca dispozitiile contrare legii noi se abroga sau prin simplul fapt ca dispozitiile legii mai vechi contravin noi legi.

implicita, adica prin ajungere la termen, in noua lege, precizandu-se data la care ea iese din vigoare.

Desuetudinea nu poate fi privita ca mod de iesire din vigoare a legii.[3]


A. †††††† Principii si exceptii privind actiunea legii civile in timp


In aplicarea legilor civile in timp trebuie sa se tina cont de doua principii care se suprapun si se completeaza reciproc:

principiul neretroactivitatii legii civile noi;

principiul aplicarii imediate a legii civile noi.

Principiul neretroactivitatii legii civile este regula conform careia o lege civila se aplica doar acelor situatii care se ivesc in practica dupa adoptarea ei. Potrivit acestui principiu, legea nu se aplica si situatiilor anterioare adoptarii ei, in conformitate cu prevederile art. 1 din Codul Civil: "Legea dispune numai pentru viitor; ea n-are putere retroactiva" si cu prevederile art. 15 alin. 2 din Constitutia Romaniei: "Legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile."

Principiul aplicarii imediate a legii civile noi este regula de drept conform careia, de indata ce a fost adoptata, legea noua se aplica tuturor situatiilor ivite, intrarea ei in vigoare inlaturand aplicare legii vechi.


Exceptiile de la principiile aplicarii legii civile in timp

- retroactivitatea legii civile noi; potrivit acestei exceptii, legea civila noua poate fi aplicata unor situatii juridice aparute anterior adoptarii ei. Aceasta exceptie poate fi aplicata doar daca este consacrata expres in legea noua.

In prezent, este discutabila admisibilitatea exceptiei[4].

- ultra - activitatea (supravietuirea) legii civile vechi, ceea ce inseamna aplicarea legii civile vechi in situatii determinate, desi a intrat in vigoare o noua lege civila.

Rationamentul pentru care a fost admisa aceasta exceptie este urmatorul: unele situatii juridice sa fie guvernate de legea aplicabila in momentul constituirii, modificarii sau stingerii lor.

Supravietuirea legii vechi trebuie consacrata in mod expres de lege.


Aplicarea legii civile in spatiu


B.††††††† Reguli si exceptii privind aplicarea in spatiu a legii civile


Aplicarea legii civile in spatiu trebuie privita atat sub aspect intern, cat si sub aspect teritorial.

Aspectul intern vizeaza situatia raporturilor civile stabilite pe teritoriul Romaniei, intre subiectele de drept civil de cetatenie sau dupa caz, de nationalitate romana, si se rezolva, tinandu-se cont de urmatoarea regula: actele normative civile care emana de la organele centrale de stat se aplica pe intreg teritoriul tarii, iar reglementarile civile care provin de la un organ de stat local se aplica doar pe teritoriul respectivei unitati administrativ - teritoriale[5].

Aspectul international se refera la raporturile civile cu element de extraneitate, raporturi care se rezolva de normele conflictuale ale dreptului international privat. Aceste norme se regasesc in legea nr. 105 / 1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat.

Reguli de drept international privat au fost continute si in art. 2 al Codului civil, abrogat prin legea nr. 105 / 1992:

imobilele sunt supuse legilor tarii pe teritoriul careia se afla - lex rei sitae;

starea civila si capacitatea civila ale persoanei fizice sunt supuse legii cetateniei - lex personalis este lex patriae, iar capacitatea persoanei juridice este supusa legii nationalitatii, determinate de sediul ei;

forma actului juridic este carmuita de legea locului unde se incheie - locus regit actum.









Aplicarea legii civile asupra persoanelor


A.        Categorii de legi civile care se aplica din punct de vedere al subiectelor de drept civil carora se aplica


Destinatarii legii civile sunt persoanele fizice si persoanele juridice, ca subiecte de drept civil.

Din punct de vedere al sferei subiectelor la care se aplica, legile civile pot fi impartite in trei categorii:

- legi civile cu vocatie generala de aplicare, adica cele aplicabile atat†† persoanelor fizice cat si persoanelor juridice. De exemplu, art. 998 din Codul Civil , care reglementeaza raspunderea civila delictuala pentru fapta proprie; Decretul nr. 31 / 1954 privitor la persoanele fizice si persoanele juridice etc.;

legi civile cu vocatia aplicarii numai persoanelor fizice. De exemplu, Codul familiei, Legea nr. 119 / 1996 cu privire la actele de stare civila etc.;

legi civile cu vocatia aplicarii numai persoanelor juridice, de exemplu, art. 39 din Decretul nr. 31 / 1954, care reglementeaza stabilirea sediului, Legea nr. 31 / 1990 privind societatile comerciale;





A se vedea Ghe. Beleiu, Drept civil roman, editia a V-a, revazuta si adaugita de Marian Nicolae, Petrica Trusca, Editura "Sansa" SRL, Bucuresti, 1998, p. 57.

Termenul de trei zile a fost introdus prin Legea de revizuire a Constitutiei. Reprezinta un termen de gratie, interval in care exista prezumtia ca cetatenii si autoritatile interesate au timpul necesar sa intre in posesia Monitorului Oficial in care legea este publicata. Aceasta modificare (nu era prevazut termenul de trei zile in Constitutia adoptata la 8 decembrie 1991) realizeaza asadar o distinctie foarte clara intre publicarea legii, care coincide cu data publicarii in Monitorul Oficial si intrarea in vigoare a legii, care, daca nu este prevazuta expres in continutul legii, la o data ulterioara publicarii , se realizeaza dupa implinirea a trei zile de la data publicarii. A se vedea comentariul de la art. 78, Mihai Constantinescu, Ioan Muraru, Antonie Iorgovan, Revizuirea Constitutiei Romaniei, explicatii si comentarii, Editura Rosetti, 2003. p. 69.

A se vedea Gheorghe Beleiu, op. cit. , p. 57


Ibidem

A se vedea Gabriel Boroi, op. cit., p. 25




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact