StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Suspendarea prescriptiei extinctive

Suspendarea prescriptiei extinctive


Precizari prealabile cu privire la calcularea termenelor de prescriptie a dreptului la actiune


Termenele de prescriptie au o durata in timp. Aceasta durata mai mica sau mai mare este determinata de momentul inceperii termenului de prescriptie avut in vedere si, respectiv, de implinirea lui. In determinarea momentului de indeplinire, trebuie avut in vedere si modul de calcul. Calculul termenelor de prescriptie, indiferent de unitatile de timp in care sunt stabilite (luni sau ani), se face potrivit sistemului calcului intermediar, aceasta in sensul ca ziua cand incepe curgerea termenului de prescriptie termenul este inclusa in calcul.Calculul termenului de prescriptie se face intotdeauna prin determinarea momentului nasterii la actiune, adica a zilei care marcheaza dies a quo (ziua cand incepe termenul) urmand dies a quam (ziua cand se sfarseste termenul) sa fie determinata in functie de catimea termenului avut in vedere.

Situatiile care pot interveni in ceea ce priveste inceperea si implinirea termenului la actiune - in determinarea momentului inceperii si implinirii termenului de prescriptie, trebuie avute in vedere 444j96e si anumite necesitati prevazute in mod expres prin lege care pot determina suspendarea, intreruperea si repunerea in termen.


Definitie


Dupa cum am mai aratat, rolul si importanta prescriptiei extinctive se concretizeaza in ideea de sanctiune a persoanelor interesate care din neglijenta sau pasivitate nu sesizeaza organele de justitie in termenul prevazut de lege pentru a-si valorifica dreptul subiectiv pretins a fi incalcat sau nerecunoscut.

Prin suspendarea prescriptiei dreptului la actiune urmeaza sa intelegem oprirea de drept a curgerii termenului de prescriptiei pe timpul cat dureaza situatiile limitate prevazute de lege care il pun pe titularul dreptului in imposibilitatea de a actiona. Asadar, putem retine ca situatiile reglementate de art. 13 din Decretul nr. 167 / 1958 vizeaza o imposibilitate juridica de a actiona, iar art. 14, din acelasi decret, vizeaza o imposibilitate morala de a actiona.


Cauzele de suspendare


A. Enuntare

Cauzele de suspendare a prescriptiei extinctive sunt legale si limitative. Acestea rezulta din continutul art. 13 si 14 din Decretul nr. 167 / 1958.

Potrivit art. 13 din Decretul nr. 167 / 1958, cursul prescriptiei dreptului la actiune este suspendat:

1) cat timp cel impotriva caruia ea curge este impiedicat de un caz de forta majora sa faca acte de intrerupere.

2) pe timpul cat creditorul sau debitorul face parte din fortele armate ale Romaniei, iar acestea sunt puse pe picior de razboi;

3) pana la rezolvarea reclamatiei administrative, facute de cel indreptatit cu privire la despagubiri sau restituirii, in temeiul unui contract de transport sau de prestare a serviciilor de posta si telecomunicatii, insa cel mai tarziu pana la expirarea unui termen de trei luni, socotit de la inregistrarea reclamatiei.

Potrivit art. 14 din Decretul nr. 167 / 1958, cursul prescriptiei dreptului la actiune este suspendat in urmatoarele situatii:

"Intre parinti sau tutori si cei ce se afla sub ocrotirea lor, intre curatori si acei pe care-i reprezinta, precum si intre orice alta persoana, care in temeiul legii sau al hotararii judecatoresti, administreaza bunurile altora si cei ale caror bunuri sunt astfel administrate prescriptia nu curge, cat timp socotelile nu au fost date si aprobate.

Prescriptia nu curge impotriva celui lipsit de capacitatea de exercitiu, cat timp nu are reprezentant legal si nici impotriva celui cu capacitatea restransa cu timp nu are cine sa-i incuviinteze actele.

Prescriptia nu curge intre soti in timpul casatoriei."


B. Analiza cauzelor de suspendare a cursului

prescriptiei extinctive


1) Forta majora. Textul art. 13 litera a, foloseste notiunea de forta majora fara a da o definitie acesteia, insa doctrina si jurisprudenta definesc forta majora ca fiind un eveniment imprevizibil si insurmontabil precum cutremurul de pamant, inundatia si altele asemenea.[1]

2) Participarea la fortele armate ale Romaniei, care sunt puse pe picior de razboi.

Art. 13 lit. 4 prevede ca in aceasta situatie trebuie sa se afle "creditorul sau debitorul". Va opera suspendarea si in situatia in care atat creditorul cat si debitorul fac parte din fortele armate ale Romaniei, iar acestea sunt pe picior de razboi; simpla participare la fortele armate ale tarii (ca militar activ ori pentru satisfacerea stagiului militar) nu constituie cauza de suspendare a prescriptiei extinctive.

Si aceasta cauza pune titularul dreptului la actiune in imposibilitatea materiala (fizica) de a actiona.

3) Reclamatia administrativa

Potrivit prevederilor art. 13 lit. c, pentru ca prevederile sa fie suspendata, trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

- reclamatia administrativa prealabila sa aiba ca obiect "despagubirii ori restituiri" in termenul unui contract de transport sau de prestare a serviciilor de posta si telecomunicatii;

- sa nu treaca mai mult de 3 luni de la inregistrarea reclamatiei; daca petitionarul primeste raspuns, care nu-i convine, inainte de implinirea celor 3 luni, prescriptia este suspendata numai pana la primirea acelui raspuns, nefavorabil; daca reclamatia ramane nerezolvata, neprimindu-se raspuns, in cele trei luni, suspendarea inceteaza, iar titularul dreptului la actiune este in drept sa formuleze cerere de chemare in judecata la organul de jurisdictie competent.

Articolul 13 lit. c se aplica si ipotezei actiunii in contencios administrativ, deoarece potrivit art. 5 alin. 5 din Legea nr. 29 / 1990, "inainte de a cere instantei anularea actului sau obligarea la eliberarea lui, cel care se considera vatamat se va adresa pentru apararea dreptului sau, in termen de 30 de zile de la data cand i s-a comunicat actul administrativ sau la exprimarea termenului prevazut la art. 1 alin. 2, autoritatii emitente, care este obligata sa rezolve reclamatia in termen de 30 de zile de la aceasta", se aceasta data suspendarea operand pana la rezolvarea reclamatiei administrative, dar nu mai mult de 30 de zile.

4) Intre ocrotitor si ocrotit, prescriptia e suspendata cat timp socotelile nu au fost date si aprobate, potrivit art. 14 alin. 14 alin. 1 din Decretul nr. 167 / 1958.

Aceste dispozitii se aplica raporturilor dintre parinte, tutore si curator, pe de o parte, si cele ale carui bunuri sunt administrate de ocrotitorul legal pe de alta parte (minor, interzis, cel ocrotit prin curatela).

5) Prescriptia este suspendata:

a) cat timp cel lipsit de capacitate de exercitiu nu are reprezentant legal;

b) cat timp cel cu capacitate de exercitiu restransa nu are ocrotitor legal care sa-i incuviinteze actele.

Aceasta cauza de suspendare priveste minorul sub 14 ani, aceasta fiind interzisul judecatoresc si minorul intre 14 - 18 ani, aceasta fiind aplicata pe toata durata lipsei reprezentantului legal sau a ocrotitorului legal, dupa caz. Din cele prezentate rezulta ca putem vorbi despre o imposibilitate de natura juridica.

6) Prescriptia este suspendata in raporturile dintre soti

Potrivit acestui alineat, prescriptia este suspendata pe toata durata casatoriei, fara a avea importanta daca sotii sunt sau nu despartiti in fapt, in text nefiind explicat acest aspect.

Ne aflam aici intr-o imposibilitate morala de a actiona.

Alaturi de cauzele generale de suspendare prevazute de art. 13 si 14 din Decretul nr. 167 / 1958, Legea nr. 64 / 1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului instituie o cauza speciala prin art. 32 : "deschiderea procedurii suspenda orice termene de prescriptie a actiunilor prevazute la art. 31. Termenele vor incepe sa curga dupa 30 de zile de la incheierea procedurii".


Efectele suspendarii prescriptiei extinctive


A. Efectele generale ale suspendarii

Potrivit art. 15 alin. 1 din Decretul nr. 167 / 1958 "Dupa incetarea suspendarii, prescriptia isi reia cursul socotindu-se si timpul scurs inainte de suspendare."

Potrivit acestor prevederi se face astfel distinctie intre:

- efectul anterior cauzei de suspendare;

- efectul pe durata cauzei de suspendare;

- efectul ulterior cauzei de suspendare.

Pentru perioada anterioara cauzei, suspendarea nu produce efecte juridice, intrand in calculul termenului de prescriptie si timpul scurs intre inceputul prescriptiei si data suspendarii acesteia.


B. Efectul special al suspendarii

Acest efect este reglementat de art. 15 alin. 2, potrivit caruia: "prescriptia nu se va implini totusi inainte de expirarea unui termen de 6 luni socotit de la data incetarii cauzei de suspendare, cu exceptia prescriptiilor mai scurte de 6 luni care nu se vor implini decat dupa exprimarea unui termen de o luna de la suspendare".

Prin urmare, acest efect special se produce doar in cazurile in care:

- pana la implinirea termenului de prescriptie a ramas mai putin de 6 luni, daca termenul de prescriptie aplicabil este mai mare de 6 luni (ex. termenul general de prescriptie de 3 ani);

- pana la implinirea termenului de prescriptie a ramas mai putin de o luna daca termenul de prescriptie aplicabil este mai mic de 6 luni (ex. termenul de 60 de zile prevazut in art. 24 din Decretul nr. 167 / 1958).
Prin decretul nr. 1860 / 1968, sectia civila a fostului Tribunal Suprem s-a pronuntat in sensul ca "prin cauza de forta majora trebuie inteleasa acea situatie pe care partea nu o poate prevedea si inlatura chiar daca ar fi luat toate masurile de prevenire".
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact