StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept comercial

Aspecte generale - societati comercialeAspecte generale - societati comerciale

Criterii de delimitare

Exista o mare diversitate de forme asociative: cu scop lucrativ (societatile comerciale, regiile autonome etc.) si fara scop lucrativ (asociatiile si fundatiile); de natura juridica 424i88e civila (societatile agricole si societatile care au ca obiect al activitatii cumpararea si vanzarea imobilelor) si de natura juridica 424i88e comerciala (societatile comerciale, asociatiunea in participatiune); cu personalitate juridica (societatile comerciale, societatile cooperatiste) si fara personalitate juridica (asociatiunea in participatiune, societatile civile).

Termenul de "societate" in acceptiunea juridica desemneaza o asociere intre mai multe persoane, fizice sau juridice, care cad de acord sa puna in comun anumite bunuri pentru a desfasura o activitate lucrativa si a imparti profitul obtinut.

Societatile comerciale. Elemente distinctive

Societatile comerciale sunt persoane juridice, constituite cu scopul de a efectua acte de comert. Ele au calitatea de comerciant prin insasi faptul constituirii lor.

In economia de piata libera activitatea economica este realizata, in cea mai mare parte, de societatile comerciale care actioneaza ca persoane juridice.

Societatile comerciale se deosebesc de diversele asociatii si de alte grupuri de persoane de tip apropiat prin urmatoarele:a) au un scop lucrativ, adica un scop pecuniar, de a realiza si imparti foloasele rezultate prin asociere si distribuite numai in favoarea membrilor sai;

b) sunt grupuri de persoane dar si de capitaluri. Societatile comerciale nu pot exista fara un patrimoniu comun;

c) isi pot fragmenta, in mod fictiv, capitalul social, in fractiuni reprezentate printr-un titlu, ce poarta denumirea de parti sociale sau, dupa caz, actiuni;

d) prin scopurile lor lucrative contribuie decisiv la dezvoltarea economica;

e) obiectivul lor este realizarea si impartirea profitului. Din acest motiv sunt numite si "societati de profit", spre deosebire de diferite asociatii care, in general, au scopuri ideale, nemateriale.

Reglementari juridice

Regimul juridic al societatilor comerciale din Romania este reglementat de Legea nr. 31/1990, cu modificarile ulterioare.

Exista si reglementari conexe: in materie bancara, asigurari etc. Legea nr. 26/1990 a reinfiintat registrul comertului. Reglementarile legilor speciale se completeaza cu Codul comercial si cu Codul civil.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact