StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept notarial

Actele de protest al cambiilor, cecurilor si al altor titluri la ordinACTELE DE PROTEST AL CAMBIILOR, CECURILOR SI AL ALTOR TITLURI LA ORDIN


Reglementarea actuala nu este foarte explicita in privinta actelor de protest, pentru efectuarea acestora fiind facute trimiteri la reglementarile speciale si la procedurile descrise de 828f51i acestea.


Protestul fiind un aspect specific al acestor titluri comerciale de credit este tratat in cadrul respectivelor materii. Aici ma voi referi doar la definitia acestora asa cum este data in doctrina.Astfel, in dreptul comercial prin titlu de credit se intelege acel document care constata existenta unei operatiuni de credit si care confera celui ce il poseda posibilitatea exercitarii drepturilor ce rezulta dintr-o asemenea operatiune, precum si posibilitatea de a transmite prin acte juridice acele drepturi in beneficiul altor persoane.


Prin notiunea de protest se intelege o constatare, prin act autentic, a rezultatului negativ al prezentarii unui titlu de credit spre acceptare (protest de neacceptare) sau spre plata (protest de neplata).


In cadrul actiunilor impotriva celor obligati la plata cambiei, aceasta procedura face parte din actiunea in regres, prin care este chemat in garantie un alt obligat cambial decat titularul obligatiei de plata.


Pentru a fi valabil protestul trebuie sa cuprinda:

data intocmirii (anul, luna, ziua, ora). Mentionarea zilei este esentialasi, ca urmare, lipsa acesteia atrage nulitatea protestului;

numele si prenumele persoanei impotriva careia s-a facut protestul;

numele si prenumele persoanei care a cerut intocmirea protestului;aratarea locului unde a fost intocmit, cu mentionarea cererilor facute, in conditiile legii;

transcrierea exacta a titlurilor de credit, daca protestul nu s-a facut chiar pe inscrisul cambial;

somatia de plata;

raspunsul primit sau motivele pentru care acesta nu a fost primit;

semnatura persoanei care l-a intocmit.


In cazul cecurilor refuzul de plata se poate constata pe langa protest printr-o declaratie a trasului scrisa si datata pe cec.


In incheierea data de notarul public se va identifica persoana care a facut protestul si va reda elementele acestuia si celelalte mentiuni cerute de lege in mod obisnuit.


Stersaturile, indreptarile si scrisul printer randuri trebuiesc certificate de notar.


Originalul protestului se inmaneaza celui care a cerut redactarea acestuia, in caz de pierdere putand fi inlocuit printr-o copie legalizata dupa registrul in care sunt inscrise protestele.


Notarul public va inscrie in registru protestele in intregime, zi de zi, dupa ordinea datei lor.


In prima zi a fiecarei saptamani notarul public va trimite Camerei de Comert si Industrie din judetul respective sau, dupa caz, a Municipiului Bucuresti, un tablou cu protestele intocmite in cursul saptamanii precedente.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2023 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact