StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare īn relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept notarial

Certificarea unor fapte constatate de notar

CERTIFICAREA UNOR FAPTE CONSTATATE DE NOTAR

Pentru diverse motive personale au nevoie sa dovedeasca unele situatii sau fapte ce ii intereseaza direct, iar dovezile astfel obtinute sa nu poata fi puse la indoiala.


Pentru a facilita indeplinirea unei asemenea cerinte, legiuitorul a iclus printre atributiile notarului p 929g69j ublic si certificarea urmatoarelor fapte pe care le constata in mod personal:

faptul ca o persoana se afla in viata;

faptul ca o persoana se afla intr-un anumit loc;

faptul ca persoana din fotografie este aceeasi cu persoana care a cerut autentificarea;

faptul ca o persoana, ca urmare a unei situatii sau notificari, s-a prezentat sau nu intr-o anumita zi si la o anumita ora la sediul biroului notarial precum si declaratia acesteia.


Pentru indeplinirea primelor doua atributii, notarul public va proceda la identificarea persoanei in conditiile art. 50 din Lege.


Pentru certificarea faptului ca persoana din fotografie este aceeasi cu persoana care cere certificarea, partea va depune fotografia de data recenta, in numarul de exemplare cate solicita sa fie certificate, plus una pentru arhiva. Identificarea persoanei se va face in conditiile legii.


Incheierea de certificare se va intocmi in numarul de exemplare solicitat de parte, plus unul pentru arhiva. Fotografia se va aplica pe fiecare exemplar al incheierii, iar notarul public va face urmatoarea mentiune, in continuare, peste fotografie si pe spatiul alaturat acesteia: «persoana din fotografie este . NOTAR PUBLIC, L.S».In cazul certificarii faptului ca o persoana chemata sa se prezinte la sediul biroului notarial s-a prezentat sau nu, acelei persoane trebuie sa-i fi fost adusa  la cunostinta somatia printr-o comunicare facuta de executorul judecatoresc. Notarul public va verifica legalitatea comunicarii facute de executorul judecatoresc si, dupa caz, va dispune repetarea ei daca constata neregularitati, afara de cazul in care persoana respectiva se prezinta la notariat, acoperind astfel viciile de procedura. In somatie, va fi aratat actul pe care partile au convenit sa-l incheie la notariat, sediul acestuia si ora la care partea trebuie sa se prezinte. La cererea de indeplinire a actului, partea trebuie sa anexeze o copie a somatiei precum si procesul verbal ce atesta inmanarea ei.
La ora aratata in somatie, notarul public dispune sa se strige de 3 ori, la intervale de cate cinci minute, numele si prenumele persoanei somate. Daca partea se prezinta, declaratia acesteia va fi consemnata in incheiere, iar daca nu se prezinta sau refuza sa semneze incheierea, notarul public va face mentiune despre aceasta, aratand in incheiere si motivele ce au determinat refuzul.


In cadrul incheierii, intocmita in numarul de exemplare solicitat de parti, plus unul pentru arhiva, se vor trece, pe langa aspectele comune si urmatoarele mentiuni:

a)     motivul incheierii actului la sediul biroului notarial;

b)    situatia de fapt certificata;

c)     persoanele prezente in fata notarului public.


O alta atributie a notarului public, in privinta certificarii de fapte, se  regaseste in situatia solicitarii de supervizare a proceselor verbale si a hotararii AGA ale societatilor comerciale sau ale asociatiilor societatilor comerciale. In acest caz, in incheiere se va mentiona:

a)     data si locul adunarii;

b)    faptul semnarii procesului verbal sau a hotararii de catre presedintele adunarii generale si/sau de catre toti participantii;

c)     identitatea participantilor.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact