StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept notarial

Controlul judecãtoresc al activitãtii notarului

CONTROLUL JUDECÃTORESC AL ACTIVITÃTII NOTARULUI


NOTIUNI GENERALE

Actele notariale sunt supuse controlului judecatoresc iar activitatea notarilor publici este supusa controlului profesional administrativ.


In considerarea principiului legalitatii pentru buna desfasurare a raporturilor dintre notarul public si persoanele interesate de serviciile sale, precum si a raporturilor ce iau nastere ca urmare a constatarilor notarului legea reglementeaza posibilitatea atacarii refuzului de indeplinire a actelor de catre notarul public precum in continutul acestora.


Prin aceasta reglementare, legiuitorul a instituit, in considerarea principiului liberului acces la justitie, un control asupra actelor notarului pentru a putea fi mai temeinic garantat 323b14d a respectarea intereselor legitime ale partilor.


Pentru apararea acestor drepturi si interese legiuitorul a creat doua cai de atac speciale: plangerea impotriva refuzului de indeplinire a actelor notariale si actiunea in anulare impotriva actelor notariale nelegal intocmite.


Pe langa prezenta reglementare legea face trimitere la prevederile C. proc. civ.


PLANGEREA

Plangerea este calea de atac pusa la indemana persoanei interesate careia i-a fost respinsa cererea de indeplinire a actului notarial printr-o incheiere de respingere data de notarul public. Incheierea de respingere data de notarul public este un act necesar in vederea admisibilitatii caii de atac in lipsa acesteia partea neputandu-si adresa plangerea instantei.


Ratiunea ce determina partea sa exercite aceasta cale de atac rezida din posibilitatea instantei de judecata de a obliga notarul public la incheierea respectivului act.


Competenta de judecata revine judecatoriei in raza careia isi are sediul biroul notarial. Plangerea treuie adresata in termen de l0 zile de la data cand a fost luat la cunostinta de catre parte refuzul de indeplinre a actului. Aceasta nu se adreseaza de catre persoana interesata direct la judecatorie ci se va depune la biroul notarial, notarul avand obligatia de a o inainta de indata instantei, impreuna cu dosarul cauzei. Din formularea art. 100 alin 2 si 3 din Lege se trage concluzia ca termenul de l0 zile se refera la termenul pana la depunerea cererii la sediul biroului notarial pentru ca acesta are obligatia de a o inainta " de indata " , deci nu neaparat in interiorul termenului.


Judecata plangerii se va face cu citarea tuturor partilor interesate in cauza. Aceasta mentiune, consider ca priveste si notarul public , deoarece intre acesta si parte intervine litigiul supus legii. Natura litigiului este determinata de opunerea interesului particular justificat de parte celui reprezentat de notarul public, care este in virtutea principiului legalitatii, aparatorul intereselor generale ale societatii. Prin examinarea plangerii instanta nu va solutiona problema drepturilor materiale ale partii ca subiect al raportului de drept civil, ci va stabili daca refuzul de indeplinire a actului de catre notarul public, este intemeiat sau nu. Prin cererea adresata instantei, partea nu va putea introduce alte elemente decat cele prezentate notarului public, fiind supuse judecatii numai aspectele pe care notarul public a putut sa le cunoasca cu ocazia intocmirii incheierii de respingere.
In caz ca judecatorul admite plangerea se va trece in dispozitivul hotararii si modalitatea de indeplinire a actului, notarul public avand obligatia de a se conforma intru-totul hotararii judecatoresti ramase definitiva.


Prin respingerea cererii, incheierea de respingere a notarului public este consolidata, acesta capatand putere de lucru judecat.


ACTIUNEA IN ANULARE


Pentru controlarea calitativa a actelor notariale legiuitorul a prevazut posibilitatea ca in cazul lezarii drepturilor sau intereselor unor persone, aceasta sa se poata adresa instantei judecatoresti pentru constatarea nulitatii actului notarial. Nulitatea intervine atat in cazul nerespectarii de catre notarul public a unor conditii procedurale, cat si daca acesta nu a cunoscut anumite aspecte la intocmirea actului. Anularea actelor juridice poate interveni nu numai in situatia incalcarii cerintelor de fond, ci si cu privire la nerespectarea formei in care trebuie incheiat actul respective. In cadrul acestor cerinte pot fi incluse atat cele privitoare la legala indeplinire a actului juridic, cat si cele specifice notariale, cum ar fi cele necesare a fi mentionate in cuprinsul incheierii (aceasta nulitate este relativa).


Privitor la termenul in care poate fi atacat un act notarial acesta difera in functie de motivele nulitatii. Aceasta se prescrie in lipsa unei dispozitii contrare in termenul general de 3 ani. In situatia in care anularea este ceruta pentru lipsa unei conditii esentiale a actului juridic (obiect, cauza licita, consimtamant, forma solemna cand e ceruta "ad validitatem") actiunea este imprescriptibila.


Un caz aparte este semnalat in situatia in care actiunea in anulare imbraca forma celei in revendicare intrucat vizeaza problema proprietatii unui bun imobil. Si in acest ultim caz, actiunea este imprescriptibila atata timp cat paratul nu a obtinut respectivul drept prin uzucapiune.


Desi legea nu o prevede, doctrina a decelat din cuprinsul acesteia, competenta de solutionare a cererii privind anularea actului notarial ca fiind a judecatoriei in raza careia este situat biroul notarial emitent al actului.


Titularul actiunii in anulare este individualizat dupa cum motivele de anulare sunt absolute sau relative. In prima situatie, actiunea poate fi introdusa doar de catre partile semnatare ale actului sau de succesorii lor, iar in celalalt caz, de orice persoana justifica un interes.


Actiunea in anulare se solutioneaza cu citarea partilor si cu respectarea celorlalte conditii stabilite de drept comun. Pana la anularea prin hotarare judecatoreasca, actul notarial atacat este considerat valabil, instanta putand insa, sa suspende executarea silita facuta in baza actului notarial. Prin anularea actului notarial autentic (in sens de anulare a incheierii) aceasta nu va opera in ceea ce priveste inscrisul semnat de parti astfel ca acesta, in caz ca forma autentica nu este ceruta "ad validitatem" , va putea opera ca inscris sub semnatura privata. Anularea unui act de procedura atrage nulitatea actelor ce s-au intocmit ulterior pe baza sa.


Notarul public este obligat a se conforma, in cadrul anularii actului notarial, hotararii instantei judecatoresti.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact