StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept notarial

Uniunea internationala a notariatului latin

UNIUNEA INTERNATIONALA A NOTARIATULUI LATIN


Uniunea Internationala a Notariatului Latin este o organizatie neguvernamentala internationala ce reuneste asociatiile nationale ale notarilor din tarile de drept latin, fundamentat pe dreptul romano-germanic si din unele state de drept anglo-saxon.


Uniunea Internationala a Notariatului Latin a fost fondata in data de 2 octombrie 1948, la initiativa Colegiului Notarilor din Buenos Aires, cu ocazia primului Congres International al Notariatului Latin, infiintarea sa fiind ratificata la Madrid in anul 1950 (anexa I). De atunci, in fiecare an, pe data de 2 octombrie, se sarbatoreste Ziua Notariatului Latin.
Sediul oficial al organizatiei este la Buenos Aires, iar cel administrativ la Roma.


Organele Uniunii Internationale a Notariatului Latin sunt :

-   &nbs 727f58h p;   &nbs 727f58h p; Adunarea Notariatelor membre;

-   &nbs 727f58h p;   &nbs 727f58h p; Consiliului Permanent si Comitetul sau executiv;

-   &nbs 727f58h p;   &nbs 727f58h p; Presedintele;

-   &nbs 727f58h p;   &nbs 727f58h p; Consiliul de Supraveghere Financiara.


Uniunea Internationala a Notariatului Latin a fost creata din dorinta de a promova, coordona si dezvolta activitatea notariala internationala si reprezinta unitatea profesionala si spirituala a notarilor de drept latin.


Uniunea Internationala a Notariatului Latin este o institutie solida care apara cu fermitate principiile fundamentale, aprobate de Consiliul Permanent al sau, cu prilejul Reuniunii de la Haga, din martie 1986.


Continuatoare a traditiilor dreptului latin, Uniunea Internationala a Notariatul Latin apara cele mai importante cuceriri ale civilizatiei si democratiei, ale demnitatii si independentei notarului, asigurand servicii de calitate in folosul societatii si al cetatenilor.


In prezent, peste 60% din populatia globului este deservita de notari care apartin statelor membre ale Uniunii Internationale a Notariatului Latin


Printre obiectivele principale al Uniunii Internationale a Notariatului Latin se numara:

- promovarea, dezvoltarea si aplicarea principiilor fundamentale ale sistemului notariatului latin;

- reprezentarea notariatului pe langa organizatiile internationale, colaborarea cu aceste organizatii si participarea la activitatile acestora;

- colaborarea cu organismele nationale si in special cu cele notariale;

- studierea dreptului in domeniul activitatii notariale si colaborarea la lucrarile care duc la armonizarea acesteia;

- studierea si compilarea sistematica a legislatiei referitoare la institutia notariatului latin;

- promovarea congreselor internationale si sprijinirea reuniunilor profesionale care depassesc cadrul national;


Face de asemenea parte din scopurile Uniunii stabilirea de relatii:

- cu notariatele in formare precum si cu notarii din tarile care nu au o organizatie notariala, in scopul colaborarii la structurarea si organizarea acesteia, pentru a se putea integra in Uniune;

- cu organizatii notariale care fac parte din sisteme juridice susceptibile ca apartin notariatului latin;

- cu organizatii care nu intra in sistemul notariatului latin, in scopul colaborarii cu acestea in domeniile de ineters comun.


Uniunea Internationala a Notariatului Latin reprezinta notariatele membre pe langa organizatiile internationale cu care conlucreaza, contribuind astfel la rezolvarea unor probleme de drept din domeniul familiei, succesoral, comercial, al proprietatii si raspunderii civile.


Notariatele membre sunt obligate sa respecte normele Statutelor Uniunii precum si regulamentele Uniunii si pe cele ale institutiilor, organelor si comisiilor sale.


De asemenea, Uniunea Internationala a Notariatului Latin, promoveaza congresele sale internationale si sprijina reuniunile profesionale care depasesc cadrul national, stabilind relatii si cu notarii din tarile care nu au o organizatie nationala, in vederea structurarii si organizarii acestora pentru integrarea ulterioara in Uniune.


Totodata, Uniunea Internationala a Notariatului Latin stabileste relatii si cu asociatiile notariale nationale care fac parte din sisteme juridice ce ar putea apartine notariatului latin sau cu organizatii ce nu intra in acest sistem, in ideea cooperarii in domenii de interes comun.


Resursele Uniunii Internationala a Notariatului Latin sunt formate din:

- cotizatiile ordinare sau extraordinare ale Notariatelor membre;

- cotizatiile aderentilor individuali;

- sume provenite din publicarea lucrarilor institutiilor, organismelor sau comisiilor Uniunii;

- dobanzile si veniturile generale.


Uniunea isi realizeaza obiectivele prin:

congresele internationale care au ca obiect de studiu probleme de drept

- comisiile sale permanente si anume : Comisia pentru Afaceri Europene si Mediteraneene (C.A.E.M.), Comisia pentru Afaceri ale Comunitatii Europene (C.A.C.E.), Comisia pentru Probleme Americane (CAA) si Sectiile acesteia, Comisia pentru Probleme Africane (C.A.Af.), Comisia pentru Cooperare Notariala Internationala (C.C.N.I.), Comisia Consultativa si Comisia pentru Teme si Congrese;

- secretariatele permanente (American si European), precum si prin Biroul Permanent de Schimb Notarial (O.N.P.I.) care se ocupa de schimbul de informatii si difuzarea acestora, ca si de publicarea Revistei Internationale a Notariatului (R.I.N.)


La nivelul congreselor internationale, temele abordate includ subiecte de interes pentru notari, in ideea armonizarii legilor si procedurilor la nivel international, a transmiterii unor propuneri catre organele legislative nationale, cu scopul de a realiza schimburi de experienta si studii privind mijloacele care faciliteaza circulatia si incheierea documentelor notariale, la nivel international.


Un alt nivel la care se desfasoara activitatile Uniunii Internationale a Notariatului Latin il reprezinta Comisiile care examineaza probleme notariale specifice, cum sunt:

- Studiul comparativ al regimurile matrimoniale;

Conventia despre regulile standard de drept international privat in materie de regim matrimonial (in colaborare cu Conferinta de la Haga);

- Studiu preliminar despre o conventie internationala asupra certificatelor de identificare si calificare (in colaborare cu Conferinta de la Haga) ;

- Studiu preliminar pentru conventia internationala asupra recunoasterii Custodiei (in colaborare cu Conferinta de la Haga) ;

- Adoptia si plasarea copiilor adoptati in cadrul familiilor - Masuri de protectie (in colaborare cu organizatiile internationale de la Geneva) ;

- Studii in vederea armonizarii documentelor de imputernicire;

- Coproprietatea;

- Protectia consumatorului in achizitia de proprietati imobiliare in constructie (in colaborare cu Consiliul Europei);

- Grupul European de interes economic;

- Armonizarea creditelor si a documentelor de credit;

- Transmiterea proprietatii asupra afacerilor;

- Conventia asupra legilor aplicabile obligatiilor contractuale;

- Studii de drept comparat referitoare la societatile comerciale;

- Propunerile directivelor C.E. referitoare la fuziunea si divizarea companiilor;

- Adoptia in dreptul international privat;

- Inchirierea de proprietati imobiliare;

- Legile care reglementeaza bunurile culturale;

- Consultanta juridica referitoare la proiectele directivelor Comitetului Executiv privind:

   &nbs 727f58h p;    dizolvarea si lichidarea companiilor;

   &nbs 727f58h p;    oferte publice de achizitie sau de schimb al actiunilor unei companii.


Aceste comisii coopereaza, in probleme juridice, cu organizatii internationale pentru pregatirea conventiilor sau a directivelor in cadrul Comitetului Executiv.


In prezent, Uniunea Internationala a Notariatului Latin are in componenta sa 76 de Notariate Nationale din Europa, America de Sud, America de Nord si Centrala, Asia si Africa.

Dintre acestea amintim : Africa Centrala, Albania, Argentina, Austria, Belgia, Benin, Bolivia, Brazilia, Burkina Faso, Bulgaria, Canada, Camerun, Cehia, Ciad, Chile, China, Coasta de Fildes, Columbia, Congo, Costa Rica, Croatia, Cuba, Republica Dominicana, Ecuador, Estonia, Elvetia, Franta, Gabon, Germania, Grecia, Guatemala, Guineea, Haiti, Honduras, Indonezia, Italia, Japonia, Londra (Regatul Unit al Marii Britanii), Letonia, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Mali, Malta, Maroc, Mexic, Moldova, Monaco, Nicaragua, Niger, Olanda, Panama, Paraguay, Peru, Polonia, Porto Rico, Portugalia, Romania, Rusia, San Marino, Statul Louisiana (S.U.A.), Salvador, Senegal, Slovacia, Slovenia, Spania, Togo, Turcia, Ungaria, Uruguay, Vatican, Venezuela.


La 30 mai 1997, la Santo-Domingo in Republica Dominicana, conform Rezolutiei nr. 42 a Consiliului Permanent al Uniunii Internationale a Notariatului Latin, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a devenit membru cu drepturi depline al acestui for international, dupa ce, o perioada de aproximativ un an, a avut statut de observator, fiind monitorizata de organismele Uniunii Internationale a Notariatului Latin


In tot aceast rastimp, Notariatul Roman a ajuns sa fie cunoscut si ca urmare a reprezentarii lui atat in Consiliul Permanent al Uniunii Internationale a Notariatului Latin, cat si in principalele sale Comisii de specialitate in componenta carora intra numerosi notari publici romani.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact