StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept notarial

Efectuarea lucrarilor privind publicitatea imobiliara

EFECTUAREA LUCRARILOR PRIVIND PUBLICITATEA IMOBILIARA

Datorita sistemului de publicitate imobiliara opozabilitatea fata de terti a situatiei unui imobil intra in vigoare doar dupa inscrierea acestuia in cartea funciara. Deci, partile pentru a-si asigura folosinta in bune conditii a dreptului lor au tot interesul de a efectua operatiunile in vederea intabularii dreptului de proprietar.


In vederea apararii intereselor partilor si in subsidiar a celor generale art. 56 din Legea nr. 7 / 1996 stipuleaza ca notarul public, in baza rolului sau activ, care a intocmit un act prin care se transmite, se modifica, se constituie sau se stinge un drept real imobiliar este obligat sa ceara, din oficiu, inscrierea in cartea funciara.


O derogare speciala este prevazuta in Legea nr. 7 / 1996 pentru actele translative de proprietate care sunt materializate in certificatul de mostenitor sau legatar, acestea fiind opozabile fata de terti din momentul obtinerii lor, totusi daca dobanditorul va dori sa dispuna de respectivul bun este obligat sa faca inscrierea in cartea funciara.
Cererea de inscriere se va trimite de catre notarul public cel mai tarziu a doua zi de la intocmirea actului la biroul de carte funciara al judetului in circumscriptia careia se afla imobilul. Alaturi de cerere se va anexa si inscrisul original sau copia legalizata a acestuia, prin care se constata actul juridic de proprietate (Legea nr. 7 / 1996). Cererile de inscriere sunt inregistrate in ordinea depunerii lor. Notarul public este absolvit de aceasta obligatie daca partea interesata isi rezerva dreptul de a face diligentele necesare pentru inscriere. Despre acest ultimo aspect se va face referire in cuprinsul actului.
Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact