StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Protejeaza-ti interesele
DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare Ón relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept privat
Trimite articolul prin email Calificarea si conflictul de calificari : Drept privat Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Calificarea si conflictul de calificariCALIFICAREA SI CONFLICTUL DE CALIFICARIDef: Prin calificare se intelege operatiunea logico-juridica de determinare a sensului notiunilor juridice din norma conflictuala. Este o notiune similara celei de interpretare a normei juridice din dreptul comun.


Factorii care determina calificarea

a) Sensurile deferite ale notiunilor si termenilor folositi de norma conflictuala. De ex. prescriptia actiunii in justitie este calificata ca o chestiune de procedura in dreptul englez, in ti 141c26b mp ce in dreptul tarilor de pe continent este calificata ca o problema de drept material.

b) Existenta unor institutii juridice sau notiuni cu aplicatii doar in anumite sisteme de drept. De ex. dreptul german reglementeaza cauze de desfacerea casatoriei anterioare incheierii ei.

c) Incadrarea juridica diferita a unor situatii. De ex. in unele legislatii ruperea logodnei este considerata o problema de natura delictuala, iar in alte legislatii o problema contractuala.

d) Folosirea unor metode diferite pentru atingerea aceluiasi rezultat. De ex. actul cu titlu gratuit este supus unor cerinte diferite in diverse sisteme juridice.


Felurile calificarii

Dupa natura ei : a) primara

b) secundara

a) cea primara determina legea competenta in sensul ca in functie de felul cum se face calificarea depinde si alegerea legii competente sa reglementeze raportul juridic cu elemente de extraneitate (de ex. cetatenia). Sunt exemple de calificare primara daca forma solemna a unui act juridic este o conditie de fond sau forma, daca regimul matrimonial intereseaza efectele casatoriei sau regimul bunurilor.

b) cea secundara se face dupa ce s-a realizat calificarea primara si ea nu influenteaza legea competenta sa reglementeze raportul juridic, fiind o problema interna. Sunt exemple de calificare secundara problema daca un contract de vanzare-cumparare are natura civila sau comerciala; daca un colectiv de oameni este sau nu persoana juridica, s.a.


Conflictul de calificari

Desemneaza sistemul in care notiunile juridice cuprinse in norma conflictuala au intelesuri diferite in sistemele juridice in prezenta. Sunt exemple de conflict de calificari in privinta continutului normei conflictuale: compensatia care in dreptul roman este calificata ca o problema de fond tinand de domiciliul contractual, in timp ce in dreptul englez este o problema de procedura;Un alt ex il reprezinta dreptul statului de a culege succesiunea vacanta existenta pe teritoriul sau, care in unele legislatii este calificat ca un drept de mostenire, iar in alte legislatii ca un drept originar al statului decurgand din suveranitatea sa.

Sunt exemple de conflicte de calificari privind legatura normei conflictuale, locul executarii contractului care este diferit dupa cum plata este cherabila sau portabila.

Un alt exemplu il reprezinta domiciliul care in dreptul nostru este localitatea unde persoana are locuinta statornica, spre deosebire de dreptul englez unde este locul in care persoana are intentia de stabilire permanenta.


Legea dupa care se face calificarea

Regula in aceasta materie este in sensul calificarii dupa legea forului (lex fori)

Forul = instanta sesizata cu rezolvarea litigiului (arbitrala sau judecatoreasca)

lg forului = lg statului in care se afla instanta resp.


De la ac reg exista urm exceptii:

1) calificarea prin vointa partilor = reprezinta posibilitatea conferita partilor unui raport juridic nu numai de a alege legea competenta, ci si de a decide asupra unor notiuni ca de exemplu locul executarii contractului, locul incheierii ctr., in virtutea principiului autonomiei de vointa.

2) calificarea legala = in anumite situatii legea interna sau tratatul international defineste termenii cu care opereaza. De ex. legea 105/1992 arata ce se intelege prin sediul real al persoanei juridice.

3) calificarea secundara

4) calificarea notiunilor folosite de norma conflictuala straina in caz de retrimitere = in masura in care se admite retrimiterea trebuie sa se admita si faptul calificarii notiunilor folosite de norma care retrimite sa se faca dupa aceasta lege.

5) calificarea institutiilor juridice necunoscute forului = acestea se califica dupa sistemul de drept care le reglementeaza. In dreptul nostru calificarea se face dupa legea forului, ca regula. De asemenea, legea romana stabileste si daca o anumita problema este de fond sau de procedura.Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2022 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact