StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Dovedeste-ti eficienta, sau invata de la altii
ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » ECONOMIE » economie comerciala
Trimite articolul prin email Continutul, structura si factorii de influenta asupra pietei : Economie comerciala Publica referat pe tweeter Trimite articolul prin facebook

Continutul, structura si factorii de influenta asupra pieteiPiata - definire, clasificare, continut

Factorii de influenta asupra pietei

Actorii economici prezenti in cadrul pietei
Piata - definire, clasificare, continut

Aparitia schimbului de bunuri si evolutia acestuia a dat nastere la piata. Ea a aparut ca urmare a dezvoltarii diviziunii sociale a muncii, prin separarea producatorilor de consumatori. Aceasta separare a determinat ca bunurile sa ajunga de la producator la consumator prin intermediul pietei.

Piata a aparut cu multe secole in urma, odata cu economia de schimb, care face legatura intre productie si consum, intre producatorii specializati, autonomi si consumatorii independenti.

Pe masura dezvoltarii societatii, piata a cunoscut evolutii spectaculoase, trecand prin stadii succesive, de la forma sa traditionala, reprezentata de halele publice, la forma sa moderna, bazata pe retelele de comunicatii, care genereaza adevarate socuri asupra organizarii schimburilor in intreaga lume.

Piata este o categorie economica complexa, ce reflecta totalitatea relatiilor de vanzare-cumparare care au loc in societate, in stransa legatura cu spatiul economic in care au loc.

In sens curent, piata este un loc delimitat in care are loc, la intervale mai mult sau mai putin regulate, 656h73g reuniunea cumparatorilor si a vanzatorilor care schimba marfuri

Piata este un mecanism prin intermediul careia se realizeaza legatura dintre cumparatori si vanzatori in vederea stabilirii pretului si cantitatii pentru un anumit bun sau serviciu.

Piata este un camp geoeconomic specific real si ideal, concret sau abstract (teoretic) unde se intalnesc si se confrunta actorii economici si bunurile lor, adica oferta si cererea, un subsistem de afaceri economice de schimb si de relatii economice, o retea de comunicatii, care prin intermediul parghiilor din care se compune, regleaza diviziunea muncii, coordoneaza orientarile actorilor economici si asigura echilibrul intre cerere si oferta.

Multitudinea punctelor de vedere din care poate fi privita si interpretata ofera o imagine de ansamblu a ceea ce a devenit astazi piata.

Astfel, piata este

*     Spatiul economic in care se intalnesc mai mult sau mai putin direct si actioneaza din interes cumparatorii (in calitate de agenti ai cererii), vanzatorii (ca agenti ai ofertei), iar in unele cazuri, diverse categorii de intermediari;

*     Locul de intalnire la un moment dat (intalnire nu neaparat fizica, ci si indirecta prin simboluri: ordine scrise, telefon, fax, prospecte, caiete de sarcini etc.) a dorintelor cumparatorilor cu dorintele producatorilor;

*     Un ansamblu de mijloace de comunicatie prin care vanzatorii si cumparatorii se informeaza reciproc asupra a ceea ce dispun, de ceea ce au nevoie si asupra preturilor cerute si propuse inainte de a incheia si efectua tranzactiile;

*     Totalitatea relatiilor de vanzare in legatura cu spatiul economic in care are loc si procesele conexe ce-i sunt caracteristice (cererea, oferta, concurenta, publicitatea, pretul, reglementarile juridica, principiile etice etc.);

*     Piata este locul de manifestare a concurentei, a competitiei dintre agentii cu interese identice sau apropiate. Concurenta, competitia este prezenta la toate nivelele unei economii libere.

Continutul pietei

Continutul esential al notiunii de piata pune in evidenta raporturile dintre productie si consum, prin intermediul sau gasindu-si reflectarea atat nevoile de bunuri materiale ale societatii - cererea de marfuri - cat si posibilitatile de satisfacere a acestor nevoi - oferta de marfuri.

De asemenea, notiunea de piata subliniaza atat relatiile care au ca obiect un bun oarecare, cat si relatiile care se refera la sfera serviciilor - fie ca este vorba de utilizari industriale, fie ca se refera la destinatii privind consumul individual etc. La aceasta trebuie adaugat faptul ca, in virtutea diviziunii sociale a muncii, fiecare producator este in acelasi timp si consumator direct in raport cu ceilalti producatori, marfa putand trece astfel, inainte de a intra in consum, prin mai multe procese de vanzare-cumparare si prin diferite forme de circulatie.

Piata presupune existenta unor fenomene specifice, cum ar fi:

prezenta unor unitati economice specializate,

interdependenta unitatile economice,

posibilitatea realizarii unor legaturi de vanzare-cumparare intre aceste unitati,

prezenta cererii si ofertei,

mecanismul de formare a pretului, indispensabil activitatii de vanzare-cumparare.

Abordarea practica, concreta, a fenomenelor de piata necesita insa completarea ariei de cuprindere a notiunii de piata. Astfel, sfera conceptului de piata trebuie sa mai cuprinda:

ansamblul de conditii economice, sociale sau de alta natura care determina dinamica ofertei si cererii de marfuri, miscarea preturilor, evolutia vanzarilor;

continutul pietei trebuie extins si asupra actelor potentiale, respectiv asupra celor care ar putea avea loc. In contextul unui asemenea cadru de definire, acceptiunea practica data conceptului de piata nu priveste doar cererea si oferta reala, ci include si altfel de elemente, cum ar fi:

cererea nesatisfacuta,

cererea in formare,

oferta potentiala,

oferta pasiva si altele.

Trasaturile pietei

Piata concurentiala se caracterizeaza prin urmatoarele trasaturi

Prin intermediul pietei se intalnesc furnizorii sau vanzatorii si clientii sau consumatorii de bunuri si servicii;

Tranzactia care se desfasoara pe piata constituie o afacere de vanzare – cumparare. Obiectul ei este un bun marfa. Prin incheierea acestei afaceri pe piata au loc urmatoarele procese:

transferul obiectului proprietatii si a dreptului de proprietate asupra lui de la furnizor (ofertant) la cumparator (solicitant);

un transfer invers de echivalent obiectual sau nonobiectual si a dreptului de proprietate asupra lui de la cumparator la vanzator;

realizarea marfii ca valoare;

parcurgerea unei etape importante a miscarii bunului marfa spre consumator;

Pe piata se intalnesc si se exprima oferta si cererea. Aici are loc un proces de comparare, de confruntare si de comensurare a lor sub aspectul calitatii, sub aspectul structurii si al caracteristicilor calitative.

Piata reprezinta un ansamblu de raporturi economice concretizate in relatii economice de piata;

Privita sub aspectul rolului sau in viata economica, piata constituie factorul cel mai important care regleaza prin sine insasi, in mod preponderent spontan principalele procese si corelatii ale vietii economice;

Piata are un accentuat caracter impersonal. Nici un participant nu poate determina termenii in care ceilalti participanti vor avea acces la bunuri sau la locuri de munca.

Functiile pietei

Intr-o economie de piata concurentiala, indiferent de tipul sau gradul sau de dezvoltare si modernitate, piata indeplineste mai multe functii, dintre care amintim:

*      Piata verifica gradul de concordanta a intentiilor de cumparare, respectiv de vanzare ale actorilor economici. Pe piata actorii economici se informeaza asupra ce, cat, cum, la ce pret intentioneaza sa produca, sa vanda, sa cumpere si sa consume;

*      Piata realizeaza legatura dintre cele doua acte fundamentale pentru orice actor economic – productia si consumul.

*      Piata regleaza viata economica de ansamblu.

*      Piata determina preturile si cantitatile de echilibru.

Clasificarea pietei

Datorita complexitatii punctelor de vedere din care poate fi definita si analizata, in interiorul pietei iau nastere o multitudine de relatii ce fac ca structura pietei sa aiba un caracter deosebit de complex. Diversitatea produselor care formeaza obiectul actelor de schimb, natura diferita a actorilor economici care apar in relatiile de piata, localizarea pietei precum si alte asemenea elemente dau pietei imaginea unui imens conglomerat de subdiviziuni, prezentand astfel o structura deosebit de complexa:

In functie de aria geografica sau perimetrul in cadrul caruia se desfasoara confruntarea dintre cerere si oferta si se organizeaza actele de schimb:

piata interna (piete locale, nationale);

piata externa (pietele internationale, pietele mondiale);

Piata interna are in vedere totalitatea relatiilor de vanzare-cumparare ce au loc in interiorul unei anumite tari. Ea s-a format ca urmare a dezvoltarii productiei si schimbului de marfuri prin contopirea pietelor locale, izolate, extinzandu-se odata cu dezvoltarea sferei circulatiei la scara nationala si a aparitiei de noi ramuri si subramuri de productie, fiecare ramura devenind o piata de desfacere pentru marfurile produse de celelalte, in cadrul pietei interne sau nationale; distingem

o serie de piete locale cu trasaturi specifice in ceea ce priveste amploarea, structura, sezonalitatea etc. actelor de piata. Exemple:

Piata zonelor agricole se caracterizeaza printr-o structura predominant nealimentara a cererii de marfuri a populatiei si o cerere intensa de masini si unelte agricole;

in timp ce piata litoralului si a multor altor zone balneoclimaterice se caracterizeaza printr-o preponderenta a vanzarilor de marfuri alimentare si de alimentatie publica, precum si printr-o accentuata sezonalitate.

piata municipiului Bucuresti, in timp ce alte piete retin numai o parte din cererea locala, in randul pietelor locale pot fi mentionate si targurile periodice - balciuri sau iarmaroace - cu caracter traditional care continua sa atraga ofertanti si cumparatori din zone intinse.

Piata externa cuprinde totalitatea pietelor interne ale tarilor ce formeaza comunitatea mondiala si are in vedere totalitatea relatiilor privind ansamblul de marfuri si servicii intre tari, ca urmare a diviziunii mondiale a muncii.

Tinand seama de natura consumului, piata se subdivide in doua mari componente sau segmente:

piata bunurilor industriale si de echipament - are in vedere produsele destinate satisfacerii consumului productiv;

piata bunurilor de consum individual - se refera la totalitatea produselor care sunt destinate satisfacerii nevoilor de consum ale populatiei.

Deosebiri principale intre cele doua piete se refera la:

obiectul actelor de schimb,

la regimul de vanzare-cumparare ce caracterizeaza fiecare destinatie,

natura vanzatorului si a cumparatorului, tipul de preturi etc.

volumul (ponderea) marfurilor realizate si numarul actelor de schimb. Piata bunurilor industriale si de echipament realizeaza un numar mai restrans de acte de schimb, care se refera insa la un volum valoric foarte ridicat, valoarea tranzactiilor depasind cu mult pe cea din cadrul bunurilor de consum. Din punct de vedere al actelor de schimb, piata bunurilor de consum individual are o activitate mai larga, in schimb volumul valoric sau cantitativ al unui act de vanzare - cumparare este extrem de restrans in comparatie cu cel de pe piata bunurilor industriale. Aceasta se explica prin aceea ca piata bunurilor de consum se adreseaza unui mare numar de consumatori si are drept scop satisfacerea nevoilor individuale.

In functie de modul de materializare a activitatii care formeaza obiectul actului de vanzare - cumparare, in structura pietei se disting:

piata produselor;

piata serviciilor - are in vedere totalitatea actelor de vanzare - cumparare al caror obiect il constituie satisfacerea anumitor trebuinte materiale si spirituale ale oamenilor prin intermediul unor servicii. Exemple:

activitati ce pot fi asimilate celor industriale - realizarea unor produse la comanda: mobila, incaltaminte, confectii, cercetare stiintifica, reparatii utilaje etc.

cat si activitati ce reprezinta servicii pure, care nu pot fi asimilate productiei materiale - spectacole, activitatea bibliotecilor, transportul de calatori, prestatiile casnice, asistenta medicala etc.

Un alt criteriu important de structurare a pietei il constituie gruparea populatiei sau a altor tipuri de purtatori ai cererii, pe medii:

Piata urbana:

detine ponderea principala.

se caracterizeaza:

printr-un grad ridicat de concentrare, consecinta a densitatii demografice din orase si a unei puternice atractii comerciale existente fata de zonele rurale invecinase,

printr-un  nivel ridicat de organizare a activitatii comerciale, o mai mare mobilitate si elasticitate,

precum si printr-un ritm superior de dezvoltare.

Piata rurala:

Se caracterizeaza:

nivel ridicat de rigiditate si ritmul evolutiv mai lent,

printr-un grad ridicat de omogenitate in profil teritorial si mari deosebiri de la o zona la alta,

nu reflecta in totalitate consumul dintr-o anumita zona; aceasta fie datorita consumului natural, fie ca urmare a fenomenului gravitational (o parte din cerere orientandu-se catre centrele urbane din imprejurimi).

Din punct de vedere a naturii social economice a obiectului tranzactiilor exista

pietele marfurilor obisnuite;

piata muncii;

piata de capitaluri (piata monetara, financiara);

bursele de valori mobiliare si imobiliare;

Din punct de vedere a modului de organizare

piete permanente;

piete periodice;

Din acelasi punct de vedere se disting:

Halele publice;

Targurile;

Retelele formate din magazine cu sucursale;

Casele de comenzi;

Expozitiile cu vanzare;

Din punct de vedere al caracteristicilor marfurilor

Piata petrolului;

Piata carbunelui;

Piata otelului;

Piata automobilelor;

Piata zaharului;

Piata cafelei etc.

Factorii de influenta asupra pietei

Literatura de specialitate, pe baza cercetarii si generalizarii experientei acumulate in diverse zone ale lumii, evidentiaza faptul ca in orice analiza referitoare la evolutia pietei este necesar a supune discutiei urmatoarele aspecte principale, ce se pot constitui in veritabili factori de influenta ai pietei

*      Productia bunurilor industriale si agricole.

productia bunurilor industriale, aceasta, in majoritatea tarilor, reprezinta factorul principal ai evolutiei pietei, determinand volumul ofertei de marfuri, respectiv posibilitatile satisfacerii cererii consumatorilor si a utilizatorilor finali.

Pe aceeasi linie se situeaza si productia agricola, a carei sporire continua reprezinta o baza importanta pentru largirea pietei. Contributia agriculturii trebuie analizata, insa, intr-un context mai larg, care sa aiba in vedere, alaturi de ritmurile privind dezvoltarea de ansamblu, cresterea ponderii productiei-marfa in cadrul productiei globale agricole, urmare a faptului ca o parte tot mai mare a produselor agricole ajunge in consum nu in mod direct, ci prin intermediul pietei, fie in stare naturala, fie dupa ce au suferit un proces de prelucrare industriala.

*      Importurile de produse, alaturi de productia interna a bunurilor industriale si agricole, influenteaza piata prin intermediul ofertei de marfuri in ansamblul ofertei, marfurile importate, in majoritatea tarilor, detin o pondere relativ mai mica in raport cu productia indigena, dar la anumite produse au o importanta exclusiva (de pilda, la fructele sudice, cafea, condimente in cadrul ofertei de pe pietele tarilor nordice; autoturisme, in tarile ce nu si-au dezvoltat o asemenea industrie; echipamentul pentru dotarea centralelor atomoelectrice in marea majoritate a tarilor ce au trecut la constructia unor asemenea centrale etc. Desi, in ansamblu, importurile au un rol secundar pe piata interna, in comparatie cu productia autohtona, ele se bucura, totusi, de o atentie deosebita din partea organelor comerciale din toate tarile, aceste importuri contribuind atat la cresterea fondului de marfuri cat si, in special, la diversificarea si cresterea nivelului calitativ al ofertei, orice produs procurat prin intermediul importurilor trebuind sa fie competitiv si sa faca fata unui ridicat nivel de exigente, manifestat cu ocazia perfectarii tranzactiilor comerciale;

*      Veniturile banesti ale  populatiei:

Veniturile banesti ale populatiei actioneaza asupra pietei prin intermediul cererii de marfuri, determinandu-i nivelul si structura cererii si conditionand, in ultima analiza, realizarea ofertei de marfuri si a relatiilor de piata. Aceasta face ca veniturile banesti sa reprezinte un factor cu influente constante asupra pietei, actiunea lor complexa exercitandu-se atat ca urmare a sporirii salariilor si a altor tipuri de venituri (beneficii, dividende etc.), cat si a cresterii numarului salariatilor sau a diferitelor tipuri de intreprinzatori particulari, in legatura cu veniturile, ca factor de influenta a evolutiei pietei, este necesar a se sublinia cateva aspecte care pot deveni elemente de analiza si interpretare.

*      Reducerea treptata a consumului natural sau denaturalizarea consumului reprezinta un alt fenomen ce se constituie ca factor de influenta a dinamicii pietei.

Acest fenomen, propriu dezvoltarii economice contemporane, evidentiaza indeosebi legatura dintre evolutia pietei si cea a consumului populatiei.

Cresterea continua a capacitatii pietei presupune o crestere corespunzatoare a consumului, raportul fiind direct proportional pentru produsele ce formeaza obiectul actelor de vanzare-cumparare.

Denaturalizarea consumului este, la randul sau, sub influenta a o serie de factori cum ar fi:

dezvoltarea si modernizarea agriculturii,

schimbarea structurii populatiei pe categorii sociale,

amploarea procesului de modernizare si urbanizare a localitatilor,

dezvoltarea social-generala a satului (modernizarea invatamantului, a retelei de ocrotire a sanatatii, a activitatii culturale etc.),

dezvoltarea si modernizarea comertului la sate,

cresterea ponderii, in cadrul sortimentelor de marfuri desfacute la sate, a produselor cu un grad ridicat de prelucrare si pregatire pentru consum. Toate aceste fenomene exercita o puternica influenta asupra procesului de optimizare a consumului, ceea ce determina o crestere continua a rolului pietei in satisfacerea nevoilor populatiei;

*      Ansamblul valorilor social culturale ale populatiei tarii respective.

Repartizarea populatiei pe:

niveluri de instruire,

culte religioase si intensitatea practicilor religioase,

modul de trai, normele si valorile sociale cele mai raspandite sunt fenomene care isi pun amprenta atat pe consumul populatiei si, implicit, asupra cererii de marfuri cu care aceasta se adreseaza pietei, cat si asupra practicilor economice ale fiecarei tari. De exemplu, studii efectuate in ultimul deceniu, de catre unele tari occidentale asupra stilului de viata si a valorilor morale sau sociale dominante in diferite tari partenere de afaceri, au pus in evidenta declinul unor valori traditionale, ca disciplina, sobrietatea, cultul muncii si al economiilor, in contextul influentei crescande a altor valori ca toleranta, inclinatia spre indeletniciri placute etc., toate acestea avand repercusiuni deosebite asupra modului de realizare si cheltuire a veniturilor, precum si asupra orientarii economiilor si capacitatilor de investitii;*      O alta categorie de factori de influenta asupra pietei o pot constitui elementele de ordini legislativ - institutional, nomele juridice si diferitele hotarari guvernamentale:

reglementari susceptibile de a avea diferite incidente asupra activitatilor desfasurate de agentii economici in cadrul pietei:

interdictiile de vanzare a anumitor produse,

restrictiile privind publicitatea,

limitarea campului de actiune a unor metode de vanzare sau alegerea canalelor de distributie, reglementarile de pret etc.;

*      Aparitia si dezvoltarea celor mai noi tehnologii.

Noile tendinte tehnologice se pot materializa, in anumite perioade, in noi structuri de produse ce ar putea avea diverse incidente asupra pietei prin:

eliminari si regrupari de produse in cadrul ofertei pe diferite piete,

prin modificari in tehnologia comerciala si reorganizarea sistemelor de comercializare a marfurilor.

Actorii economici prezenti in cadrul pietei

Un alt aspect important pe care-l ridica cunoasterea pietei se refera la categoriile sau tipurile de parteneri prezenti in cadrul acesteia. Actorii economici care actioneaza in cadrul pietei pot fi structurati in urmatoarele categorii principale:

v     furnizorii;

v     intermediarii;

v     distribuitorii;

v     consumatorii si utilizatorii finali;

*     Furnizorii sunt partenerii din cadrul pietei, care, procura diverse materiale, diferite produse sau servicii ce concura la asigurarea fluxului complex al fiecarui produs prezent pe piata. Pentru a intelege locul si rolul acestora in cadrul pietei trebuie avute in vedere o serie de elemente mai de detaliu, care in unele cazuri nu apar in prim plan. Asa de exemplu, pentru ofertantii de produse alimentare, capacitatea lor de a face fata cererii manifestate pe piata depinde de relatiile pe care le au cu producatorii agricoli, ofertantii de confectii sunt legati prin sistemul lor de relatii cu producatorii de tesaturi, care, la randul lor, depind de producatorii de fibre etc. Acelasi lucru si referitor la nivelul preturilor practicate, care sunt influentate de interventia succesiva a diferitelor tipuri de producatori ce apar ca furnizori ai ofertantilor. Mai mult, in ceea ce priveste activitatea firmelor de comert, acestea au drept furnizor insesi intreprinderile producatoare direct concurente in cadrul pietei, ca purtatoare ale ofertei ce da dimensiunile pietei.

*     Intermediarii influenteaza, de asemenea, in special oferta si pretul de comercializare al produselor existente pe piata. Cu cat numarul intermediarilor va fi mai mare, cu atat preturile vor fi mai mari. In acelasi timp intermediarii au un rol, de multe ori hotarator, in formarea si diversificarea ofertei.

*     Distribuitorii - categorie distincta de parteneri prezenti in cadrul pietei, ca urmare a faptului ca cea mai mare parte a intreprinderilor producatoare nu-si vand produsele direct consumatorilor si utilizatorilor finali, ci apeleaza la o serie de intermediari pentru distributia produselor. De tipul si sensul deciziei lor de distributie, de a extinde sau nu ponderea anumitor produse, a diferitelor forme de vanzare etc., depinde derularea vanzarilor fiecarei intreprinderi producatoare, cat si evolutia de ansamblu a pietei si indeosebi in ceea ce priveste structura acesteia.

*     Consumatorii si utilizatorii finali - reprezinta publicul cel mai important in cadrul pietei. Acestia pot fi actuali, efectivi sau potentiali prezentand o importanta deosebita pentru orice intreprinzator in orientarea sa viitoare, caci, in cea mai mare parte, de nevoile, preferintele, alegerile si in general comportamentul lor va depinde evolutia vanzarilor oricarei intreprinderi prezente pe piata. Respectivii consumatori sau utilizatori pot fi indivizii, familiile, intreprinderile, unitatile administratiei de stat etc.

Cunoasterea principalelor categorii de parteneri prezenti in cadrul pietei contribuie:

v     la o definire mai realista a coordonatelor pietei,

v     la orientarea corespunzatoare a activitatii comerciale.

v     imbunatatirea activitatii de management,

v     orientarea cercetarilor de piata,

v     imbunatatirea activitatii de aprovizionare,

v     constituirea stocurilor corespunzatoare;

v     organizarea vanzarilor cu amanuntul,

v     previziuni privind evolutia preturilor posibil a fi practicate,

v     imbunatatirea sistemului de comunicatii si structura activitatii promotionale.

Intrebari cu variante de raspuns

Raspuns corectPiata, este locul de intalnire a cererii cu oferta de bunuri. Conditiile care au stat la aparitia pietei au fost:

aparitia schimbului de bunuri si a evolutia acestuia;

dezvoltarea diviziunii sociale a muncii, prin separarea producatorilor de consumatori;

piata a aparut cu multe secole in urma, odata cu economia de schimb, care face legatura intre productie si consum.

Varianta corecta este: A=a+b, B=b+c, C=a+c, D=a+b+c.Raspuns corectPiata este o categorie economica complexa, ce reflecta:

un mecanism prin intermediul careia se realizeaza legatura dintre cumparatori si vanzatori in vederea stabilirii cantitatii, calitatii si mecanismul de functionare a unui anumit bun sau serviciu;

totalitatea relatiilor de vanzare-cumparare care au loc in societate, in stransa legatura cu spatiul economic in care au loc;

un loc delimitat in care are loc, la intervale mai mult sau mai putin regulate, reuniunea cumparatorilor si a vanzatorilor care schimba marfuri.

Varianta corecta este: A=a+b, B=b+c, C=a+c, D=a+b+c.Raspuns corectPiata este un camp geoeconomic specific real si ideal, concret sau abstract (teoretic) unde:

se intalnesc si se confrunta actorii economici si bunurile lor, adica oferta si cererea,

are loc un subsistem de afaceri economice de schimb si de relatii economice,

se desfasoara o retea de comunicatii, care prin intermediul parghiilor din care se compune, regleaza diviziunea muncii, coordoneaza orientarile actorilor economici si asigura echilibrul intre cerere si oferta.

Varianta corecta este: A=a+b, B=b+c, C=a+c, D=a+b+c.Raspuns corectPiata este definita ca fiind:

spatiul economic in care se intalnesc cumparatorii (in calitate de agenti ai cererii), vanzatorii (ca agenti ai ofertei);

locul de manifestare a concurentei, a competitiei dintre agentii cu interese diferite. Concurenta, competitia este prezenta la toate nivelele unei economii inchise, dar libere;

locul de intalnire la un moment dat (intalnire nu neaparat fizica, ci si indirecta prin simboluri: ordine scrise, telefon, fax, prospecte, caiete de sarcini etc.) a dorintelor cumparatorilor cu dorintele producatorilor.

Varianta corecta este: A=a+b, B=b+c, C=a+c, D=a+b+c.Raspuns corectPiata poate fi definita ca fiind:

un ansamblu de mijloace de comunicatie prin care vanzatorii si cumparatorii se informeaza reciproc asupra a ceea ce dispun, de ceea ce au nevoie si asupra preturilor cerute si propuse inainte de a incheia si efectua tranzactiile;

un ansamblu de mijloace prin care cumparatorii si vanzatorii negociaza o afacere, in scopul maximizarii satisfactiei si a profitului;

toate relatiile economice ce se desfasoara in interiorul pietei au imbraca forma de vanzare – cumparare prin intermediul banilor numerar.Raspuns corectPiata poate fi definita ca fiind:

locul de intalnire a cumparatorilor si vanzatorilor pentru a face schimb de informatii despre calitatea si cantitatea de produse care trebuie adusa ulterior pe piata;

totalitatea relatiilor de vanzare in legatura cu spatiul economic in care are loc si procesele conexe ce-i sunt caracteristice (cererea, oferta, concurenta, publicitatea, pretul, reglementarile juridica, principiile etice etc.);

caracterizata de prezenta in acelasi timp a principalilor actori economici: cererea reprezentata de consumatori, oferta reprezentata de vanzatori, concurenta reprezentata producatori.Raspuns corectContinutul esential al notiunii de piata pune in evidenta:

raporturile dintre productie si consum, prin intermediul sau gasindu-si reflectarea atat nevoile de bunuri materiale ale societatii cat si posibilitatile de satisfacere a acestor nevoi;

relatiile care au ca obiect un bun oarecare, cat si relatiile care se refera la sfera serviciilor - fie ca este vorba de utilizari industriale, fie ca se refera la destinatii privind consumul individual etc.;

diviziunea sociala a muncii si in acelasi timp specializarea agentilor economici, fiecare producator este in acelasi timp si consumator direct in raport cu ceilalti producatori.

Varianta corecta este: A=a+b, B=b+c, C=a+c, D=a+b+c.Raspuns corectPiata presupune existenta unor fenomene specifice, cum ar fi:

prezenta unor unitati economice omogene si nediferentiate;

interdependenta unitatile economice,

posibilitatea realizarii unor legaturi de vanzare-cumparare intre aceste unitati.

Varianta corecta este: A=a+b, B=b+c, C=a+c, D=a+b+c.Raspuns corectPiata presupune existenta unor fenomene specifice, cum ar fi:

prezenta cererii si ofertei,

mecanismul de formare a pretului, indispensabil activitatii de vanzare-cumparare;

omogenitatea produselor si serviciilor, astfel incat fiecare cumparator sa gaseasca produsul in cantitatea, calitatea, marimea, culoarea etc., pe care le doreste la un moment dat.

Varianta corecta este: A=a+b, B=b+c, C=a+c, D=a+b+c.Raspuns corectAbordarea practica, concreta, a fenomenelor de piata necesita insa completarea ariei de cuprindere a notiunii de piata cu urmatoarele caracteristici:

ansamblul de conditii economice, sociale sau de alta natura care determina dinamica ofertei si cererii de marfuri, miscarea preturilor, evolutia vanzarilor;

continutul pietei trebuie extins si include si elemente, cum ar fi: cererea nesatisfacuta, cererea in formare, oferta potentiala, oferta pasiva si altele;

continutul pietei trebuie extins si include si elemente, cum ar fi: oferta potentiala, oferta pasiva si altele.

Varianta corecta este: A=a+b, B=b+c, C=a+c, D=a+b+c.Raspuns corectPiata concurentiala se caracterizeaza prin urmatoarele trasaturi:

prin intermediul pietei se intalnesc furnizorii sau vanzatorii si clientii sau consumatorii de bunuri si servicii;

piata reprezinta un ansamblu de raporturi economice concretizate in relatii contractuale

tranzactia care se desfasoara pe piata constituie o afacere de vanzare – cumparare;

Varianta corecta este: A=a+b, B=b+c, C=a+c, D=a+b+c.Raspuns corectPiata concurentiala se caracterizeaza prin urmatoarele trasaturi:

piata are un accentuat caracter personal, pentru ca un participant poate determina termenii in care ceilalti participanti vor avea acces la bunuri sau la locuri de munca;

pe piata are loc un proces de comparare, de confruntare si de comensurare a lor sub aspectul calitatii, sub aspectul structurii si al caracteristicilor calitative;

piata constituie factorul cel mai important care regleaza prin sine insasi, in mod preponderent spontan principalele procese si corelatii ale vietii economice;

Varianta corecta este: A=a+b, B=b+c, C=a+c, D=a+b+c.Raspuns corectPrin incheierea unei afaceri pe piata au loc urmatoarele procese:

parcurgerea unei etape importante a miscarii bunului marfa spre comerciant, precum si realizarea marfii ca valoare determinata de pret;

transferul obiectului proprietatii si a dreptului de proprietate asupra lui de la furnizor (ofertant) la cumparator (solicitant);

un transfer invers de echivalent obiectual sau nonobiectual si a dreptului de proprietate asupra lui de la cumparator la vanzator;

Varianta corecta este: A=a+b, B=b+c, C=a+c, D=a+b+c.Raspuns corectIntr-o economie de piata concurentiala, indiferent de tipul sau gradul sau de dezvoltare si modernitate, piata indeplineste mai multe functii, dintre care amintim:

pe piata actorii economici se informeaza asupra ce, cat, cum, la ce pret intentioneaza sa produca, sa vanda, sa cumpere si sa consume;piata nu regleaza viata economica de ansamblu, ci mijloceste schimbul de la vanzator la cumparator;

piata verifica gradul de concordanta a intentiilor de cumparare, respectiv de vanzare ale actorilor economici.

Varianta corecta este: A=a+b, B=b+c, C=a+c, D=a+b+c.Raspuns corectIntr-o economie de piata concurentiala, indiferent de tipul sau gradul sau de dezvoltare si modernitate, piata indeplineste mai multe functii, dintre care amintim:

piata realizeaza legatura dintre cele doua acte fundamentale pentru orice actor economic – productia si consumul;

piata determina preturile si cantitatile de echilibru;

pe piata actorii economici se informeaza asupra ce, cat, cum, la ce pret intentioneaza sa produca, sa vanda, sa cumpere si sa consume.

Varianta corecta este: A=a+b, B=b+c, C=a+c, D=a+b+c.Raspuns corectClasificarea pietei in functie de aria geografica sau perimetrul in cadrul caruia se desfasoara confruntarea dintre cerere si oferta si se organizeaza actele de schimb:

piata produselor tangibile si piata produselor intangibile (serviciile);

piata interna (piete locale, nationale); si piata externa (pietele internationale, pietele mondiale);

piata bunurilor industriale si piata bunurilor de consum.Raspuns corectPiata interna este caracterizata de urmatoarele aspecte:

cuprinde totalitatea relatiilor de vanzare-cumparare ce au loc in interiorul unei anumite tari;

s-a format ca urmare a dezvoltarii productiei si schimbului de marfuri prin contopirea pietelor locale, izolate,

s-a extins odata cu dezvoltarea sferei circulatiei la scara nationala si a aparitiei de noi ramuri si subramuri de productie.

Varianta corecta este: A=a+b, B=b+c, C=a+c, D=a+b+c.Raspuns corectPiata externa se caracterizeaza prin:

totalitatea pietelor interne ale tarilor ce formeaza comunitatea mondiala;

are in vedere totalitatea relatiilor privind ansamblul de marfuri si servicii intre tari, ca urmare a diviziunii naturale a muncii;

are in vedere totalitatea relatiilor privind ansamblul de marfuri si servicii intre tari, ca urmare a diviziunii mondiale a muncii;

Varianta corecta este: A=a+b, B=b+c, C=a+c, D=a+b+c.Raspuns corectPiata se clasifica, dupa natura consumului,  in doua mari componente sau segmente:

piata bunurilor de consum si uz personal - se refera la totalitatea produselor care sunt destinate satisfacerii nevoilor de consum ale familiei;

piata bunurilor industriale si de echipament - are in vedere produsele destinate satisfacerii consumului productiv;

piata bunurilor de consum individual - se refera la totalitatea produselor care sunt destinate satisfacerii nevoilor de consum ale populatiei.

Varianta corecta este: A=a+b, B=b+c, C=a+c, D=a+b+c.Raspuns corectIntre piata bunurilor de echipament industrial si piata bunurilor de consum individual, apar urmatoarele deosebiri:

obiectul actelor de schimb,

natura vanzatorului si a cumparatorului, tipul de preturi etc.;

volumul (ponderea) marfurilor realizate si numarul actelor de schimb.

toate acestea;

nici un raspuns nu este corect.Raspuns corectIntre piata bunurilor de echipament industrial si piata bunurilor de consum individual, apar urmatoarele deosebiri:

piata bunurilor industriale si de echipament realizeaza un numar mai restrans de acte de schimb, care se refera insa la un volum valoric foarte ridicat, valoarea tranzactiilor depasind cu mult pe cea din cadrul bunurilor de consum;

piata bunurilor de consum individual are o activitate mai larga, si volumul valoric sau cantitativ al unui act de vanzare - cumparare este mult mai amplu in comparatie cu cel de pe piata bunurilor industriale;

piata bunurilor industriale si de echipament realizeaza un numar mai ridicat de acte de schimb, care se refera la un volum valoric foarte scazut, valoarea tranzactiilor nedepasind cu mult pe cea din cadrul bunurilor de consum.Raspuns corectPiata se clasifica in functie de modul de materializare a activitatii care formeaza obiectul actului de vanzare - cumparare, in:

activitati ce pot fi asimilate celor industriale - realizarea unor produse la comanda: mobila, incaltaminte, confectii, cercetare stiintifica, reparatii utilaje etc.

activitati ce reprezinta servicii pure, care nu pot fi asimilate productiei materiale - spectacole, activitatea bibliotecilor, transportul de calatori, prestatiile casnice, asistenta medicala etc.

piata produselor si piata serviciilor (care are in vedere totalitatea actelor de vanzare - cumparare al caror obiect il constituie satisfacerea anumitor trebuinte materiale si spirituale ale oamenilor prin intermediul unor servicii);Raspuns corectPiata se clasifica in functie de gruparea populatiei sau a altor tipuri de purtatori ai cererii, in:

Piata produselor si piata serviciilor;

Piata urbana si piata rurala;

Piata bunurilor industriale si piata bunurilor de consum.Raspuns corectPiata urbana, se caracterizeaza:

printr-un grad ridicat de concentrare, consecinta a densitatii demografice din orase si a unei puternice atractii comerciale existente fata de zonele rurale invecinase;

printr-un  nivel ridicat de organizare a activitatii comerciale, o mai mare mobilitate si elasticitate;

printr-un ritm superior si inferior de dezvoltare.

Varianta corecta este: A=a+b, B=b+c, C=a+c, D=a+b+c.Raspuns corectPiata rurala, se caracterizeaza prin:

printr-un  nivel ridicat de organizare a activitatii comerciale, o mai mare mobilitate si elasticitate;

printr-un grad ridicat de omogenitate in profil teritorial si mari deosebiri de la o zona la alta,

nu reflecta in totalitate consumul dintr-o anumita zona; aceasta fie datorita consumului natural, fie ca urmare a fenomenului gravitational (o parte din cerere orientandu-se catre centrele urbane din imprejurimi).

Varianta corecta este: A=a+b, B=b+c, C=a+c, D=a+b+c.Raspuns corectDin punct de vedere a naturii social economice a obiectului tranzactiilor, piata poate fi impartita in:

pietele marfurilor obisnuite; piata muncii;

piete permanente si piete periodice;

piata de capitaluri (piata monetara, financiara); bursele de valori mobiliare si imobiliare;

Varianta corecta este: A=a+b, B=b+c, C=a+c, D=a+b+c.Raspuns corectDin punct de vedere a modului de organizare, piata poate imbraca una din formele:

piete permanente si piete periodice;

halele publice; targurile; retelele formate din magazine cu sucursale; casele de comenzi; expozitiile cu vanzare;

piata de capitaluri (piata monetara, financiara); bursele de valori mobiliare si imobiliare;

Varianta corecta este: A=a+b, B=b+c, C=a+c, D=a+b+c.Raspuns corectDin punct de vedere al caracteristicilor marfurilor, piata se poate imparti in:

piata petrolului; piata carbunelui; piata otelului;

piata automobilelor; piata zaharului; piata cafelei etc.

pietele marfurilor obisnuite; piata muncii;

Varianta corecta este: A=a+b, B=b+c, C=a+c, D=a+b+c.Raspuns corectDintre factorii de influenta ai pietei, amintim:

productia bunurilor industriale si agricole.

veniturile banesti ale producatorilor;

importurile de produse;

Varianta corecta este: A=a+b, B=b+c, C=a+c, D=a+b+c.Raspuns corectDintre factorii de influenta ai pietei, amintim:

veniturile banesti ale  populatiei;

reducerea treptata a consumului natural sau denaturalizarea consumului;

elementele de ordini legislativ -institutional, nomele juridice si diferitele hotarari guvernamentale.

Varianta corecta este: A=a+b, B=b+c, C=a+c, D=a+b+c.Raspuns corectDintre factorii de influenta ai pietei, amintim:

restrictiile privind publicitatea,

ansamblul valorilor social culturale ale populatiei tarii respective;

aparitia si dezvoltarea celor mai noi tehnologii;

Varianta corecta este: A=a+b, B=b+c, C=a+c, D=a+b+c.Raspuns corectProductia bunurilor industriale si agricole, ca factor de influenta asupra pietei, isi exercita influenta prin:faptul ca determina volumul ofertei de marfuri, respectiv posibilitatile satisfacerii cererii consumatorilor si a utilizatorilor finali;

produsele comercializate din industrie si agricultura pot fi aduse spre vanzare fie in stare naturala, fie dupa ce au suferit un proces de prelucrare industriala;

sporirea productiei agricole reprezinta o baza importanta pentru largirea pietei;

Varianta corecta este: A=a+b, B=b+c, C=a+c, D=a+b+c.Raspuns corectImporturile de produse, alaturi de productia interna a bunurilor industriale si agricole, influenteaza piata prin:

intermediul ofertei de marfuri in ansamblul ofertei, marfurile importate, in majoritatea tarilor, detin o pondere relativ mai mica in raport cu productia indigena,

faptul ca la anumite produse importurile au o importanta exclusiva (de pilda, la fructele sudice, cafea, condimente in cadrul ofertei de pe pietele tarilor nordice etc.)

importurile contribuie atat la cresterea fondului de marfuri cat si, in special, la diversificarea si cresterea nivelului calitativ al ofertei.

Varianta corecta este: A=a+b, B=b+c, C=a+c, D=a+b+c.Raspuns corectVeniturile banesti ale  populatiei, exercita o influenta directa asupra pietei prin:

in functie de marimea veniturilor cheltuite pe piata se poate forma oferta de bunuri viitoare;

urmare a sporirii salariilor si a altor tipuri de venituri (beneficii, dividende etc.), oferta este direct influentata, pentru ca principalul factor de influenta a ofertei de bunuri este marimea veniturilor populatiei;

intermediul cererii de marfuri, determinandu-i nivelul si structura cererii si conditionand realizarea ofertei de marfuri si a relatiilor de piata;Raspuns corectDenaturalizarea consumului este sub influenta a o serie de factori cum ar fi:

dezvoltarea si modernizarea agriculturii,

schimbarea structurii populatiei pe categorii sociale,

dezvoltarea si modernizarea comertului la sate,

Varianta corecta este: A=a+b, B=b+c, C=a+c, D=a+b+c.Raspuns corectDenaturalizarea consumului este sub influenta a o serie de factori cum ar fi:

amploarea procesului de modernizare si urbanizare a localitatilor,

dezvoltarea social-generala a satului (modernizarea invatamantului, a retelei de ocrotire a sanatatii, a activitatii culturale etc.),

cresterea ponderii, in cadrul sortimentelor de marfuri desfacute la sate, a produselor cu un grad scazut de prelucrare si pregatire pentru consum.

Varianta corecta este: A=a+b, B=b+c, C=a+c, D=a+b+c.Raspuns corectAnsamblul valorilor social culturale ale populatiei tarii respective, influenteaza piata prin faptul ca repartizarea populatiei si deci a consumului are loc in functie de:

niveluri de instruire,

culte religioase si intensitatea practicilor religioase,

modul de trai, normele si valorile sociale.

Varianta corecta este: A=a+b, B=b+c, C=a+c, D=a+b+c.Raspuns corectO categorie de factori de influenta asupra pietei o constituie elementele de ordini legislativ -institutional, nomele juridice si diferitele hotarari guvernamentale, dintre care amintim:

interdictiile de vanzare a anumitor produse, restrictiile privind publicitatea,

eliminari si regrupari de produse in cadrul ofertei pe diferite piete,

limitarea campului de actiune a unor metode de vanzare sau alegerea canalelor de distributie, reglementarile de pret etc.;

Varianta corecta este: A=a+b, B=b+c, C=a+c, D=a+b+c.Raspuns corectO categorie de factori de influenta asupra pietei o constituie aparitia si dezvoltarea celor mai noi tehnologii, factor care poate actiona prin:

eliminari si regrupari de produse in cadrul ofertei pe diferite piete,

prin modificari in tehnologia comerciala si reorganizarea sistemelor de comercializare a marfurilor;

interdictiile de vanzare a anumitor produse, restrictiile privind publicitatea,

Varianta corecta este: A=a+b, B=b+c, C=a+c, D=a+b+c.Raspuns corectActorii economici care actioneaza in cadrul pietei pot fi structurati in urmatoarele categorii principale:

furnizorii, magazinele, producatorii, reprezentantii statului in teritoriu;

furnizorii; intermediarii; distribuitorii; consumatorii si utilizatorii finali;

unitatile comerciale cu amanuntul, unitatile comerciale cu ridicata, producatorii;Raspuns corectDintre actorii economici care actioneaza in cadrul pietei furnizorii sunt:

partenerii din cadrul pietei, care, procura diverse materiale, diferite produse sau servicii ce concura la asigurarea fluxului complex al fiecarui produs prezent pe piata;

o categorie distincta de parteneri prezenti in cadrul pietei, ca urmare a faptului ca cea mai mare parte a intreprinderilor producatoare nu-si vand produsele direct consumatorilor si utilizatorilor finali, ci apeleaza la o serie de intermediari pentru distributia produselor;

intreprinderile producatoare direct concurente in cadrul pietei, ca purtatoare ale ofertei ce da dimensiunile pietei.Raspuns corectDintre actorii economici care actioneaza in cadrul pietei intermediarii influenteaza:

calitatea ofertei aduse pe piata;

oferta si pretul de comercializare al produselor existente pe piata;

preturile, care vor fi mai mici, pentru ca ei achizitioneaza bunurile in cantitati mari obtinand astfel reduceri substantiale de la producatori.Raspuns corectDintre actorii economici care actioneaza in cadrul pietei, distribuitorii, prin deciziile pe care le iau, sunt cei care hotarasc:

daca se extinde sau nu ponderea anumitor produse, a diferitelor forme de vanzare;

derularea vanzarilor fiecarei intreprinderi producatoare,

evolutia de ansamblu a pietei si indeosebi in ceea ce priveste structura acesteia.

Varianta corecta este: A=a+b, B=b+c, C=a+c, D=a+b+c.Raspuns corectCunoasterea principalelor categorii de parteneri prezenti in cadrul pietei (furnizori, intermediari, distribuitori, consumatori),  contribuie:

la o definire mai realista a coordonatelor productiei si repartitiei bunurilor catre consumatori;

la orientarea corespunzatoare a activitatii comerciale;

imbunatatirea activitatii de management.

Varianta corecta este: A=a+b, B=b+c, C=a+c, D=a+b+c.Raspuns corectCunoasterea principalelor categorii de parteneri prezenti in cadrul pietei (furnizori, intermediari, distribuitori, consumatori),  contribuie:

orientarea cercetarilor de piata;

imbunatatirea activitatii de aprovizionare;

constituirea stocurilor corespunzatoare.

Varianta corecta este: A=a+b, B=b+c, C=a+c, D=a+b+c.Teme de referat si dezbatere

Scurta incursiune istorica in aparitia pietei.

Caracterizarea pietei unui bun de consum.

Rolul comertului in cadrul pietei bunurilor si serviciilor.

Factorii care influenteaza piata unui bun de consum.

Caracterizarea generala a principalilor actori economici prezenti pe piata bunului X.

Termeni cheie

*     Piata;

*     Piata interna;

*     Piata externa;

*     Piata bunurilor industriale;

*     Piata bunurilor de consum;

*     Piata produselor;

*     Piata serviciilor;

*     Piata urbana;

*     Piata rurala;

*     Furnizorii;

*     Intermediarii;

*     Distribuitorii;

*     Consumatorii si utilizatorii finali;
Cretoiu, Ghe., Cornescu, V., Bucur, I., Economie politica, Casa de editura Sansa, Bucuresti, 1994, p. 70.

Brémond, J.; Gélédan, A., Dictionar economic si social, Ed. Expert, Bucuresti, 1998, p. 280;

Samuelson, P.; Nordhaus, W., Economie Politica, Ed. Teora, Bucuresti, 2000, p. 44.

Negucioiu, Aurel (coord.), Economie Politica, Ed. George Baritiu, Cluj Napoca, 1998, p. 293.

Ciucur, Dumitre; Gavrila, Ilie; Popescu, Constantin, Economie manual universitar, Ed. Economica, Bucuresti, 1999; p. 109.

Patriche, Dumitru (coord.), Bazele comertului, Universitatea independenta “Dimitri Cantemir”, Bucuresti, 1992, p. 30.

Negucioiu, Aurel (coord.), op. cit., p 291.

Ciucur, Dumitre; Gavrila, Ilie; Popescu, Constantin, op. cit., p. 109-110;

Patriche, Dumitru (Coord.), op. cit., p. 32;

Negucioiu, Aurel (coord.), op. cit., p. 294;

idem, p. 294;

ibidem;

Patriche, Dumitru, (coord.) op. cit., p.34.


Politica de confidentialitateCopyright © 2010- 2021 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact